China si Filipine fac pace, pun capat confruntarilor din Marea Chinei de Sud. Ce prevede acordul semnat duminica
China si Filipine au ajuns la un acord care spera sa puna capat confruntarilor pe cel mai aprig disputat banc din Marea Chinei de Sud, potrivit guvernului filipinez, citat de Associated Press.
Filipine ocupa Second Thomas Shoal, dar China il revendica si ea, iar confruntarile tot mai aprinse de pe mare au starnit temeri legate de conflicte mai ample care ar putea implica Statele Unite.
Intelegerea a fost incheiata duminica, dupa o serie de intalniri intre diplomatii filipinezi si chinezi la Manila si schimburi de note diplomatice care au avut ca scop stabilirea unui acord reciproc acceptabil in zona bancului fara a ceda pretentiile teritoriale ale niciuneia dintre parti.
Doi oficiali filipinezi au confirmat acordul sub rezerva anonimatului, iar guvernul a emis ulterior o scurta declaratie prin care a anuntat acordul, fara a oferi detalii.
„Ambele parti continua sa recunoasca necesitatea de a detensiona situatia din Marea Chinei de Sud si de a gestiona diferendele prin dialog si consultare si sunt de acord ca acordul nu va aduce atingere pozitiilor fiecareia in Marea Chinei de Sud”, a declarat Departamentul Afacerilor Externe din Manila.
Niciuna dintre parti nu a publicat inca textul acordului.
China are dispute cu mai multe guverne cu privire la frontierele terestre si maritime, multe dintre ele in Marea Chinei de Sud.
Acordul incheiat cu Filipine ar putea trezi speranta ca aranjamente similare ar putea fi incheiate intre Beijing si alte tari rivale pentru a evita ciocnirile in timp ce problemele teritoriale spinoase raman nerezolvate.
Ramane de vazut, totusi, daca acordul ar putea fi pus in aplicare cu succes si cat timp va dura.
Potrivit guvernului filipinez, in cea mai grava confruntare, fortele chineze aflate pe barci cu motor au atacat in mod repetat si apoi au abordat doua ambarcatiuni ale marinei filipineze la 17 iunie pentru a impiedica personalul filipinez sa transfere alimente si alte provizii, inclusiv arme de foc, la avanpostul de pe o nava aflata in apele putin adanci ale bancului.
Dupa actiuni repetate, chinezii au capturat barcile marinei filipineze si le-au avariat cu machete si sulite improvizate. De asemenea, au confiscat sapte pusti M4, care erau ambalate in cutii, si alte provizii. Confruntarea violenta a ranit mai multi membri ai marinei filipineze, inclusiv unul care si-a pierdut degetul mare, intr-o incaierare haotica care a fost filmata si fotografiata si care a fost ulterior facuta publica de oficialii filipinezi.
China si Filipine s-au acuzat reciproc pentru confruntare si fiecare si-a afirmat propriile drepturi suverane asupra bancului de nisip, pe care filipinezii il numesc Ayungin, iar chinezii Ren’ai Jiao.
Statele Unite si principalii lor aliati asiatici si occidentali, inclusiv Japonia si Australia, au condamnat actiunile chineze de pe bancurile de nisip si au facut apel la respectarea statului de drept si a libertatii de navigatie in Marea Chinei de Sud, o ruta comerciala globala esentiala, cu zone de pescuit bogate si zacaminte submarine de gaze.
Si Malaezia, Brunei si Taiwan au fost implicate in dispute teritoriale cu China, din ce in ce mai tensionate, in aceasta cale navigabila, care este considerata un potential punct fierbinte si o delicata falie in rivalitatea regionala dintre SUA si China.
Washingtonul nu are revendicari teritoriale in apele disputate, dar a avertizat in mod repetat ca este obligat sa apere Filipine, cel mai vechi aliat al sau din Asia, daca fortele, navele si aeronavele filipineze sunt supuse unui atac armat, inclusiv in Marea Chinei de Sud.