China a trimis, vineri, nave de razboi si avioane langa Taiwan pentru a doua zi, a spus Taipei, dupa ce presedintele Tsai Ing-wen a infuriat Beijingul intalnindu-se cu presedintele Camerei Reprezentantilor SUA, Kevin McCarthy, potrivit France 24.
Trei nave de razboi chineze au navigat in apele din jurul insulei, in timp ce un avion de lupta si un elicopter antisubmarin au traversat, de asemenea, zona de identificare a insulei de aparare aeriana, a declarat Ministerul Apararii Nationale din Taiwan.
Miercuri, portavionul chinez Shandong a navigat prin apele de sud-est ale Taiwanului in drum spre Pacificul de vest, cu cateva ore inainte ca Tsai sa-l intalneasca pe McCarthy in Los Angeles.
Beijingul, care considera Taiwanul ca parte a teritoriului sau, a avertizat in repetate randuri impotriva intalnirii si a reiterat joi ca va lua „masuri puternice pentru a proteja ferm suveranitatea nationala”.
Tsai le-a spus reporterilor ca guvernul ei s-a angajat sa asigure „modul de viata liber si democratic al poporului din Taiwan” inainte de a parasi Los Angeles, unde s-a oprit la intoarcerea din America Latina.
„Speram, de asemenea, sa facem tot posibilul pentru a mentine pacea si stabilitatea intre cele doua parti”, a adaugat ea.
In august anul trecut, China a desfasurat nave de razboi, rachete si avioane de lupta in jurul Taiwanului pentru cea mai mare demonstratie de forta din ultimii ani, dupa o calatorie pe insula a predecesoarei lui McCarthy, Nancy Pelosi.
Raspunsul Beijingului la intalnirea Tsai-McCarthy a fost pana acum la un nivel mult mai scazut, dar Taiwanul este in continuare in alerta.
Premierul Chen Chien-jen a declarat vineri ca agentiile de aparare si securitate din Taiwan urmaresc cu atentie evolutiile si a cerut „populatiei sa fie linistita”.
Joi, ministerul apararii a declarat ca trei nave de razboi au fost detectate in zona stramtorii Taiwan si un elicopter chinez a traversat ADIZ a insulei.
Demonstratia de forta a provocat apeluri din partea Statelor Unite, cerand Chinei „sa inceteze presiunile militare, diplomatice si economice asupra Taiwanului si, in schimb, sa se angajeze intr-o diplomatie semnificativa”.
„Ramanem angajati sa mentinem canale deschise de comunicare pentru a preveni riscul oricarui tip de calcul gresit”, a declarat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Vedant Patel.
McCarthy planuise initial sa mearga el insusi in Taiwan, dar a optat in schimb sa se intalneasca cu Tsai in California. Decizia a fost privita ca un compromis care ar sublinia sprijinul pentru Taiwan, dar ar evita aprinderea tensiunilor cu China, analistii spunand ca miscarea s-a dovedit pana acum de succes.
Tsai a spus joi ca este „destul de obisnuit sa ne intalnim cu prietenii americani in timpul tranzitului. Sper, de asemenea, ca partea chineza poate sa-si exercite retinerea si sa nu reactioneze exagerat”, a spus ea.
McCarthy a promis ca vanzarile de arme americane catre Taiwan – care infurie conducerea chineza – vor continua, in ceea ce el a spus ca este o strategie dovedita pentru a descuraja agresiunea.
„Si ceea ce stim de-a lungul istoriei, cel mai bun mod de a face asta este sa furnizeze armele care le permit oamenilor sa descurajeze razboiul. Este o lectie critica pe care am invatat-o prin Ucraina, ca ideea unor sanctiuni juste in viitor nu va opri pe cineva”, a spus el.
Tsai a confirmat contractul de arme joi, dar nu a oferit detalii suplimentare. „Am cumparat arme din SUA si speram ca armele vor fi livrate la timp”, a spus ea.
Vineri, China a aplicat sanctiuni ambasadorului de facto al Taipei in Statele Unite, Hsiao Bi-khim, interzicandu-i intrarea in China si acuzand-o ca „incita in mod deliberat la confruntare intre cele doua maluri ale stramtorii”.
Ministerul de Externe al Beijingului a anuntat, de asemenea, sanctiuni impotriva Institutului Hudson, un think-tank conservator din Washington, precum si a Bibliotecii Prezidentiale Ronald Reagan, pentru „furnizarea unei platforme si facilitarea angajarii lui Tsai Ing-wen in activitatile de `separatism` in Statele Unite”.
Celor doua organizatii le este interzis sa se angajeze in tranzactii si sa coopereze cu entitati chineze, in timp ce patru persoane legate de acestea nu pot intra sau desfasura afaceri in China.
Cancelarul german Olaf Scholz l-a indemnat vineri, in cadrul unei conversatii directe, pe presedintele rus…
Presedintele AUR, George Simion, candidat la alegerile prezidentiale, a afirmat vineri ca omul de afaceri…
Primarul Capitalei, Nicusor Dan, a declarat vineri ca, in situatia in care referendumul pe Bucuresti…
Reteaua sociala americana Bluesky, care se doreste a fi o alternativa la X, a anuntat…
China a pregatit contramasuri impotriva companiilor americane daca presedintele ales Donald Trump reaprinde razboiul comercial…
Presedintele PNL, Nicolae Ciuca, i-a cerut vineri lui Marcel Ciolacu sa prezinte dovada ca nu…