Chinei nu-i pasa cine castiga razboiul din Ucraina – vrea doar sa castige pacea, spun analistii
China a fost dornica sa se pozitioneze ca mediator de pace pentru a pune capat razboiului dintre Rusia si Ucraina inca de la inceputul invaziei, oferindu-se sa medieze intre cele doua tari la scurt timp dupa ce trupele rusesti au trecut granita, scrie CNBC.
Dar Beijingul a ramas vizibil aproape de Rusia pe masura ce razboiul a progresat, refuzand sa condamne sau sa critice agresiunea armata in curs de desfasurare impotriva Ucrainei. Este aliniat ideologic cu Moscova intr-o pozitie anti-occidentala, ambii declarandu-si dorinta de a vedea o „lume mai multipolara”.
Si, in timp ce a avut mai multe convorbiri cu presedintele rus Vladimir Putin si chiar a facut o vizita la Moscova in martie, presedintele chinez Xi Jinping l-a sunat pentru prima data pe omologul sau ucrainean abia in ultimele saptamani.
In timpul convorbirii, Xi a declarat ca va trimite reprezentanti speciali in Ucraina si va purta discutii cu toate partile pentru a ajunge la o incetare a focului si la o rezolvare pasnica a ceea ce Beijingul descrie ca fiind o „criza”.
Saptamana aceasta reprezentantul special al Chinei pentru afaceri eurasiatice, Li Hui, urmeaza sa viziteze Ucraina, Rusia si alte cateva tari europene pentru discutii „cu privire la o solutionare politica a crizei ucrainene”, a anuntat vineri Ministerul chinez de Externe.
Nu exista nicio indoiala ca China doreste ca razboiul dintre Rusia si Ucraina sa se incheie, si asta in curand. Beijingul percepe natura imprevizibila a razboiului, finalul necunoscut si instabilitatea economica globala cauzata de conflict ca efecte secundare nedorite.
Dar, in timp ce incearca sa se pozitioneze ca un mediator de pace onest care ar putea pune capat unuia dintre cele mai sangeroase conflicte din Europa din ultimele decenii – si care a pus Rusia (si China, uneori) impotriva Occidentului – exista semne de intrebare cu privire la neutralitatea Chinei si la abilitatile sale diplomatice.
Analistii politici remarca faptul ca Beijingului nu-i pasa cine „castiga” razboiul – sau ce forma ia un acord de pace. Ceea ce conteaza pentru Beijing, spun ei, este ca devine partenerul international care aduce Rusia si Ucraina la masa negocierilor si intermediaza incheierea razboiului.
Obiectivul principal al Chinei
„China se concentreaza mai mult pe castigarea pacii decat pe cine castiga razboiul dintre Rusia si Ucraina”, a declarat pentru CNBC Ryan Hass, expert in China la Brookings Institution si anterior director principal pentru Asia in cadrul Consiliului de Securitate Nationala al administratiei Obama.
„Beijingul ar dori sa aiba un cuvant de spus in desenarea viitoarei arhitecturi de securitate europene. Beijingul ar dori, de asemenea, sa fie vazut ca fiind vital pentru reconstructia Ucrainei si ca un actor cheie in recuperarea Europei in urma conflictului.”
China doreste sa se bazeze pe succesele recente in diplomatia globala, in special medierea dintre Iran si Arabia Saudita, care i-a determinat pe rivali sa reia relatiile diplomatice si sa-si redeschida ambasadele.
„Desigur, China nu se implica in aceasta incursiune diplomatica din preocupari altruiste”, a declarat miercuri Cheng Chen, profesor de stiinte politice la Universitatea din Albany, Universitatea de Stat din New York, pentru CNBC.
„Pe masura ce China se pozitioneaza din ce in ce mai mult ca o superputere, ea are toate motivele sa isi arate puterea diplomatica din pozitia de mediator global. In plus, China ar putea aservi si mai mult Rusia daca reuseste sa medieze un acord care sa salveze fata Moscovei”, a adaugat ea.
Un alt efect secundar al interventiei Chinei ar fi ca ar putea atrage atentia Sudului Global, un termen utilizat in general pentru a identifica tarile in curs de dezvoltare din America Latina, Africa, Asia si Oceania, „care nu a luat partea unei tabere in conflict, precum si unele puteri europene care nu sunt dispuse sa vada un razboi prelungit in Europa”, a spus Chen.
„Pentru a obtine sprijin din partea acestor tari, China doreste sa isi consolideze imaginea de pacificator, in contrast cu abordarea americana de ‘a pune gaz pe foc’.”
Incercarea Chinei de a deveni un mediator de pace nu este o premiera in razboi; Turcia s-a pozitionat ca mediator intre partile beligerante, ajutand la medierea unui acord vital de export de cereale si incercand la inceputul razboiului sa poarte discutii.
Acestea au esuat deoarece ambele parti aveau „linii rosii” teritoriale – in esenta, renuntarea la teritoriul pierdut (sau castigat) – pe care nu le puteau depasi.
Nu se stie daca China are abilitatile diplomatice necesare pentru a aduce atat Rusia, cat si Ucraina la masa negocierilor. Sprijinul acordat de China Rusiei nu va fi trecut neobservat la Kiev, analistii spunand ca acest lucru dauneaza de la bun inceput perceptiei Beijingului ca fiind un „broker onest”.
„Exista o asimetrie uriasa intre relatiile China-Rusia si China-Ucraina”, a declarat marti Alicja Bachulska, policy fellow la Consiliul European pentru Relatii Externe, pentru CNBC.
„A fost nevoie de 14 luni pentru ca Xi Jinping sa aiba o convorbire telefonica cu Zelenski, in timp ce, in acelasi timp, liderii de varf ai Chinei au avut peste 20 de interactiuni la nivel inalt cu liderii rusi”, a precizat ea.
„China nu a recunoscut agresorul – Rusia – si continua sa dea vina pe SUA si NATO pentru razboi. Orice fel de „ajutor” semnificativ din partea Chinei ar necesita ca Beijingul sa recunoasca perspectiva Ucrainei in acest razboi si agenda ucraineana, iar acest lucru este foarte putin probabil, avand in vedere interesele strategice ale Chinei in acest razboi – si anume slabirea sistemului international condus de SUA si discreditarea democratiilor liberale.”
In timp ce abordarea Chinei fata de partile aflate in conflict a fost dezechilibrata, apropierea sa aparenta fata de Moscova poate fi valorificata in beneficiul ambelor parti, noteaza analistii.
Razboiul a oferit Chinei „o oportunitate in diplomatia globala”, a declarat Ian Bremmer, fondator si presedinte al Eurasia Group, mentionand ca „Xi are mai multa influenta asupra lui Putin decat oricine altcineva”.
Chen de la Universitatea din Albany a fost de acord ca, desi lipsa de neutralitate a Chinei ar putea fi o slabiciune, aceasta ar putea fi de fapt atuul sau.
„China este perceputa ca fiind prea prietenoasa cu Rusia pentru a fi cu adevarat „neutra” atunci cand vine vorba de o potentiala mediere a conflictului. Cu toate acestea, tocmai pentru ca China este unul dintre putinii parteneri internationali ramasi ai Rusiei, are capacitatea de a aduce Rusia la masa negocierilor si de a influenta pozitia Moscovei in ceea ce priveste incheierea conflictului”, a declarat Chen.
Orice pace va fi obtinuta cu greu
Nimeni nu subestimeaza provocarile pe care le are in fata orice potential broker de pace.
Cincisprezece luni de razboi au intarit Ucraina si au aratat ca nu se va supune Rusiei, iar pentru presedintele Vladimir Putin mizele sunt prea mari pentru ca acesta sa cedeze castigurile teritoriale, in special atunci cand vine vorba de zone in care Rusia este mai bine instalata, cum ar fi Crimeea, pe care a anexat-o in 2014.
China a propus deja un „plan de pace” pentru Ucraina, dar acestuia ii lipsesc substanta si pasii concreti catre o incetare a focului si o solutionare.
Ucraina spune ca nu se va multumi cu nimic mai putin decat retragerea completa a tuturor fortelor rusesti din teritoriile ocupate si restabilirea integritatii sale teritoriale, inclusiv Crimeea si alte patru regiuni pe care Rusia a declarat ca le-a anexat anul trecut, desi inca nu ocupa in totalitate niciuna dintre ele.
Ucraina va dori probabil sa vada cum decurge actuala sa contraofensiva inainte de a accepta oferta Chinei de a intermedia un acord de pace, fiind precauta ca orice acord ar putea implica cedarea de teritoriu catre Rusia.
Analistii ucraineni sunt cu siguranta sceptici ca China poate sau va ajuta Ucraina.
„Vor propune un acord de incetare a focului sau un acord de pace cu conditii rusesti si acest lucru nu este de acceptat pentru noi”, a declarat pentru CNBC Oleksandr Musienko, expert militar si sef al Centrului de Studii Militare si Juridice din Kiev.
„Ucraina ar putea accepta doar un acord de pace care sa respecte integritatea teritoriala, suveranitatea si independenta tarii”, a adaugat el, iar inainte de a se ajunge la un acord, teritoriile ucrainene ar trebui sa fie parasite de fortele rusesti.
Musienko a declarat ca nu se asteapta ca „acordurile de pace si proiectele de acorduri de pace chinezesti sa insemne ceva bun pentru noi, deoarece privesc Ucraina din punct de vedere rusesc”.
„Ei nu sunt obiectivi in acest caz”, a adaugat el.