externe

CIA ii invata pe rusi cum sa furnizeze informatii secrete fara a fi prinsi de FSB: „Vor sa ne contacteze din cauza razboiului nedrept al guvernului rus”

In contextul intrarii in cea de-a treia luna a razboiului din Ucraina, CIA adopta o noua abordare a misiunii sale de baza de recrutare de spioni si de a solicita secrete, in timp ce guvernul Statelor Unite urmareste de asemenea o crestere a interesului in randul rusilor care incearca sa evite cenzorii de stat din online, relateaza marti Washington Post, citat de Agerpres.

Luni, Agentia Centrala de Informatii americana a publicat instructiuni despre modul in care rusii pot oferi informatii in secret folosind un canal criptat catre website-ul agentiei. Speranta este de a atrage informatii – si eventual, de a obtine mai mult acces la secretele oficiale ale Rusiei – de la oameni nemultumiti care au incercat sa contacteze CIA de cand a inceput razboiul, au declarat oficiali americani.

Pentru a se asigura ca potentialii informatori nu sunt prinsi de securitatea statului rus, CIA a prezentat instructiuni detaliate in limba rusa in trei postari pe retelele sociale despre cum sa foloseasca browserul de internet Tor, care le permite utilizatorilor sa navigheze online in mod anonim, precum si retelele private virtuale sau VPN-uri. Pasii vor deschide un canal dedicat catre CIA, care este mai sigur decat navigarea catre agentie folosind un browser web obisnuit sau o conexiune la internet obisnuita.

„Nu folositi computerul de acasa sau de la birou pentru a intra in contact cu noi”, avertizeaza agentia in ghidul sau pas cu pas. Pentru a evita supraveghetorii din online, rusii ar trebui sa foloseasca un VPN care nu are sediul in Rusia, China sau alte tari considerate „neprietenoase” fata de Statele Unite. VPN-urile gratuite sunt in general inferioare serviciilor platite, sfatuieste CIA, incurajandu-si contactele sa caute o versiune premium.

Invazia Ucrainei de catre Rusia a determinat mai multi rusi sa faca pasul riscant de a lua legatura cu agentia de informatii din SUA, au spus oficialii.

„Rusii ingrijorati incearca sa atraga atentia CIA si am vrut sa oferim o modalitate de a ne contacta in siguranta”, a declarat un oficial CIA, care, ca si altii, a vorbit cu conditia anonimatului pentru a descrie probleme sensibile din acest domeniu.

CIA este obisnuita ca cetatenii nemultumiti sau angajatii guvernamentali sa ofere voluntar informatii, uneori cand se prezinta la ambasadele SUA. Informatiile, fie ca sunt obtinute fizic sau digital, sunt analizate si verificate, iar oficialii incearca adesea sa stabileasca ce acces ar mai putea avea autorii la alte secrete decat cele pe care le aduc, potrivit unor fosti oficiali din serviciile de informatii familiarizati cu procesul.

Noile instructiuni se adreseaza „celor care se simt obligati sa ne contacteze din cauza razboiului nedrept al guvernului rus”, a declarat un purtator de cuvant al CIA intr-un e-mail. „Misiunea noastra globala cere ca indivizii sa ne poata contacta in siguranta de oriunde”, a adaugat el.

Agentia solicita ca vizitatorii digitali sa furnizeze numele lor complet, tara din care provin, pozitia lor oficiala si „ce acces aveti la informatii de interes pentru organizatia noastra”.

Nu exista nicio garantie ca informatiile pe care rusii le transmit vor fi utile. Dar faptul ca CIA a cautat o modalitate de a facilita contactul rusilor motivati sugereaza ca exista multi potentiali recruti interesati, au declarat veterani ai serviciilor de informatii.

„Este un semnal ca ei sunt coplesiti de oameni care incearca sa contacteze serviciile de informatii americane in moduri nu prea sigure”, a declarat John Sipher, un fost ofiter CIA care a activat timp de aproape 30 de ani, inclusiv in Rusia. „In zilele noastre, cred ca este potrivit sa oferim mijloace de contact initial care sunt mai sigure decat intrarea intr-o ambasada sau abordarea unui american pe strada”, a adaugat el.

Potrivit lui Dan Hoffman, un ofiter de informatii iesit la pensie care a activat ca oficial de top al CIA la Moscova, contrainformatiile ruse vor fi in alerta ridicata din cauza celor care doresc sa dezvaluie secrete.

„Trebuie sa fii foarte atent cu rusii care cauta sa ofere informatii. FSB in special va urmari oamenii”, a notat Hoffman, referindu-se la principala agentie de securitate rusa si succesor al KGB.

Tacticile CIA de culegere de informatii se incadreaza intr-o strategie mai ampla a guvernului SUA de a contracara eforturile Rusiei de inabusire a libertatii de exprimare si accesului la stiri si informatii credibile.

Departamentul de Stat a sponsorizat recent o conversatie online pe Telegram, o aplicatie populara de socializare in Rusia, cu Victoria Nuland, subsecretarul pentru afaceri politice, care a atras aproximativ 2,3 milioane de implicari, potrivit unui oficial al Departamentului de Stat.

Un numar semnificativ de comentarii adresate lui Nuland erau critice fata de Statele Unite, a declarat oficialul, dar volumul mare a indicat ca rusii sunt interesati sa asculte un oficial american si sa poata avea acces la comentariile sale via Telegram, pe care guvernul nu l-a blocat.

Guvernul rus a luat masuri impotriva unor platforme social media si a limitat capacitatea rusilor de a le folosi. Dar unele sunt inca active si infloritoare, a spus oficialul. YouTube continua sa opereze cu milioane de vizualizari si zeci de milioane de rusi folosesc serviciul de mesagerie WhatsApp, a declarat oficialul, citand conversatii cu proprietarul aplicatiei, Meta, potrivit Washington Post.

Informatiile despre „desfiintarea mijloacelor de comunicare cu Rusia sunt putin exagerate”, a afirmat oficialul. „Adevarul este ca inca mai putem vorbi cu publicul rus”. Oficialul a mentionat ca este esential sa fie folosita limba rusa pentru a maximiza implicarea.

Departamentul a vazut de asemenea dovezi ca rusii cauta in mod activ modalitati de a evita restrictiile pe internet. In urma unei tentative din partea guvernului de a restrange fluxul de informatii despre razboi dupa inceputul acestuia, rusii au cautat VPN-uri in numar mare. Cererea de servicii VPN in Rusia a crescut in martie, potrivit datelor Top10VPN. Interzicerea Facebook si Twitter de catre Rusia a contribuit la cresterea cererii pentru aceste servicii, a raportat compania.

Oficialul Departamentului de Stat a spus ca guvernul rus pare sa fi lasat unele companii populare de social media sa continue sa functioneze, din cateva motive. In primul rand, capacitatea guvernului de a intrerupe accesul este limitata in comparatie cu alte regimuri autoritare precum China. Dar Kremlinul ar putea dori de asemenea sa-i linisteasca pe rusii care se confrunta cu alte restrictii online si restrangere a exprimarii, cum ar fi interzicerea folosirii cuvantului „razboi” pentru a descrie atacul Rusiei asupra Ucrainei.

„Cred ca (oficialii rusi) stiu ca, daca vor elimina o platforma foarte populara, vor exista plangeri in acest sens”, a declarat oficialul Departamentului de Stat. El a adaugat ca autoritatile de la Moscova ar putea in continuare actiona pentru a bloca WhatsApp si YouTube daca continutul pe care rusii il intalnesc incalca linia oficiala.

„Exista atat de multi utilizatori in Rusia inca dependenti de aceste platforme, cred ca guvernul a ezitat sa le retraga si sa creeze mai multa nemultumire in tara”, a spus oficialul.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Donald Trump le-a multumit alegatorilor de culoare, hispanici si musulmani, dar i-a ignorat pe evreii americani, care au sustinut-o in general pe Kamala Harris

In discursul sau de victorie de miercuri dimineata, presedintele ales al SUA, Donald Trump, a…

9 minute ago

Aproximativ 230 de persoane din Fasia Gaza, evacuate in strainatate de Israel, din motive medicale

Organismul israelian care supravegheaza problemele civile in Teritoriile Palestiniene Ocupate (COGAT) si OMS au anuntat…

24 de minute ago

Ambasadorul Australiei in Statele Unite si-a sters postarile de pe retelele sociale in care-l numea pe Donald Trump „tradator al Occidentului”

Ambasadorul Australiei in Statele Unite, Kevin Rudd, a sters o serie de mesaje virulente impotriva…

39 de minute ago

Dublu limbaj la varful PSD. Ciolacu il vrea premier pe Bolojan, insa Grindeanu sustine ca Bolojan fura realizarile PSD-istilor: „Isi aroga merite pe care nu le are”

Premierul Marcel Ciolacu a reluat, miercuri, propunerea ca Ilie Bolojan sa fie viitorul sau premier,…

12 ore ago

S-a rupt coalitia de guvernare din Germania, ministrii liberali si-au prezentat demisiile. Scholz nu mai are majoritate in Camera Deputatilor

Partidul liberal german FDP a anuntat miercuri seara ca toti ministrii sai vor parasi guvernul…

6 ore ago

Cum si-a acceptat infrangerea Kamala Harris: „Desi recunosc aceste alegeri, nu recunosc lupta care a alimentat aceasta campanie”

Rezultatul alegerilor prezidentiale din SUA "nu este ceea ce ne-am dorit", dar "trebuie sa il…

6 ore ago