news

Cifre alarmante: mortalitatea materna s-a dublat in ultimii ani in Romania, fiind de doua ori mai mare decat media la nivelul Uniunii Europene

Mortalitatea materna s-a dublat in ultimii ani in Romania, ajungand de la 8,4 la suta de mii de nasteri in 2019, la 17,9 in 2020. Media la nivelul Uniunii Europene este de 8 decese la suta de mii de nasteri, conform celor mai recente date publicate de UNICEF.

Si, chiar daca mortalitatea materna a scazut considerabil in Romania fata de acum 25 de ani, cand peste 100 de mame se stingeau in urma nasterii ori in perioada imediat urmatoare, cifrele raportate anual la nivel de tara ii ingrijoreaza pe specialisti.

In cifre absolute, daca in 2019 nu mai putin de 20 de romance au murit la nastere, in 2020 si-au pierdut viata la nastere sau in perioada lauziei 32 de femei, potrivit celor mai recente date furnizate de Institutul National de Statistica (INS).

Dotarile mai degraba lipsa din maternitatile vechi, deficitul de medici de familie in anumite judete, numarul scazut de paturi si lipsa de educatie si informare sunt doar cateva dintre motivele pentru care inca suntem martori la astfel de tragedii si pentru care Romania are o rata ridicata a mortalitatii materne.

Judetele Giurgiu, Mehedinti, Maramures, Salaj, Ilfov, Suceava si Prahova au inregistrat cele mai ridicate rate de mortalitate materna din Romania in 2020, dupa cum reiese din materialul interactiv “Cat de sanatosi sunt romanii”- o radiografie a sanatatii pe ultimii 30 de ani, realizata de Panorama.

Cea mai grava situatie este in Mehedinti unde, din datele analizate de Panorama, decesele sunt de aproape sase ori peste medie, urmat de Giurgiu, unde decesele sunt de cinci ori peste medie. Numarul deceselor din Salaj este de patru ori peste medie, in timp ce in Maramures mortalitatea materna depaseste de trei ori media, situatia in Ilfov fiind similara in 2020. Probleme exista, insa, si la nivelul altor judete care inregistreaza, la randul lor, abateri de la media nationala a deceselor la nastere sau in perioada lauziei, chiar daca nu la fel de grave. Printre ele se numara Gorj, Harghita, Ialomita, Hunedoara, Caras- Severin

„Problema gravidelor din Romania o reprezinta sistemul prespitalicesc plin de hibe si care nu vine aproape deloc in sprijinul femeii insarcinate”, arata Gabriela Alexandrescu, presedintele executiv al organizatiei Salvati Copiii.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Dupa victoria lui Trump in alegerile din SUA, Viktor Orban se asteapta la o noua strategie europeana in legatura cu Ucraina

Dupa victoria lui Donald Trump va fi nevoie de o noua strategie europeana in privinta…

3 ore ago

Pantofii rosii purtati de Judy Garland in Vrajitorul din Oz din 1939, scosi la licitatie la 20 de ani dupa ce au fost furati

O pereche de pantofi rosii, purtata de Judy Garland in musicalul Vrajitorul din Oz din…

3 ore ago

Ciuca: „Geoana este un Marcel Ciolacu care vorbeste limba engleza/ Ilie Bolojan nu doar ca ma sustine, este in echipa PNL pentru alegeri”

Candidatul PNL la alegerile prezidentiale, liderul PNL Nicolae Ciuca, a dat asigurari miercuri ca Marcel…

2 ore ago

Nelu Tataru se victimizeaza: „Am fost condamnat inainte de a fi judecat – public, politic si profesional”

Fostul presedinte al PNL Vaslui, Nelu Tataru a transmis, miercuri, intr-o postare pe pagina sa…

2 ore ago