„O noapte imposibil de uitat”, „oroare si rau”, asa se simt acum supravietuitorii de la Colectiv. Iar rudele cer dreptate. In continuare, „coruptia, nepasarea si incompetenta ucid”, spun multi dintre cei afectati de tragedia din 2015. Astazi se implinesc 5 ani si nimeni nu este raspunzator nici acum de incendiul din clubul bucurestean Colectiv, arata news.ro prezentand declaratii actuale ale victimelor.
Alexandra Furnea scrie in jurnalul ei despre acel octombrie ucigator: „Gasesc bucurie in voluntariat. Ma implic in campaniile caritabile ale organizatiilor care se ocupa de copiii cu probleme de sanatate. Asa simt ca imi transform suferinta intr-o calauza de care se pot folosi alti oameni ca sa iasa din intuneric. Nu imi este usor sa le fiu alaturi celor ca mine. Imi face rau sa aflu ca nu s-a schimbat nimic de la Colectiv incoace. Mereu imi scriu apartinatori, asa cum au fost odinioara mama si sora mea, cerandu-mi ajutorul. Le plang oamenii dragi in cada verde. Eu nu ii mint. Le spun adevarul pe care doctorii il ascund in continuare cand spun aceleasi vechi aberatii: „avem tot ce ne trebuie”, „probele sunt sterile”, „nu i-a rezistat organismul”. Iadul e si acum acolo, printre blocurile de pe Calea Grivitei, intr-o cladire veche care trece drept spital. Sistemul contesta si astazi infectiile. Minciunile ingroasa numarul mortilor. Actul medical penduleaza intre diletantism si tortura”.
„Nu trece zi in care sa nu simt vina, mila, ciuda si durere. Mi-e dor de toti si mi-e dor de mine, cea de dinainte”, mai spune ea.
„Intr-o zi, va fi bine. Intr-o zi, am sa zambesc intreg, fara fragmente de foc in inima, fara cenusa in suflet. Intr-o zi, ii voi da groazei un sens. Voi face harti spre o lume mai buna din cicatricile care imi impanzesc trupul cu desenele lor piezise, faurite de flacari”, este speranta din sufletul Alexandrei.
Liviu Popescu, basistul trupei Up to Eleven, ranit acum 5 ani, face un bilant al acestei perioade – ce a trait, cum a fost tratat. A suportat 14 operatii si nu i s-a facut dreptate. Inca mai spera.
“35% suprafata arsa, Spitalul de Arsi, transfer la Viena, o saptamana de coma, 4 ani de reparatii. 248 de zile de internare, 14 interventii chirugicale cu anestezie generala, 10 au presupus corectii chirurgicale, prelevare de piele si transplant. Cu toate acestea, in decembrie 2019, dl. judecator Balanescu a considerat cazul meu pe treapta cea mai de jos a gravitatii. Acum se judeca apelul si sper sa mi se faca dreptate! Maine se implinesc 5 ani! 5 ani de chinuri fizice si traume sufletesti. 5 ani in care Romania a batut pasul pe loc in ceea ce priveste arsii si securitatea la incendiu. Inca sper ca lucrurile se vor schimba! Din pacate, pentru cele 65 de suflete plecate mult prea devreme nu se mai poate face nimic. Mi-e dor de tine, Leo! Multa putere familiilor si supravietuitorilor in aceasta perioada!”.
Parintii celor morti nu-si vor gasi linistea niciodata, nu vor uita niciodata, nu vor tacea niciodata.
„Pentru noi, parintii celor care au murit la Colectiv, este o moarte lenta, pentru voi, supravietuitorii, o viata cu cosmaruri, cei care nu au respectat legile trebuie sa raspunda”, spune, pe Facebook, Maria Popa, mama lui Adrian Popa, care a murit in 7 noiembrie 2015.
Parintii le scriu copiilor morti, le spun ce mai fac si ca la 5 ani de la tragedie inca se lupta cu un stat care nu-i asculta si care fuge de orice responsabilitate.
Narcis Hogea ii scrie lui Alex: “Cum este Raiul astazi? Cum se vede viata noastra de acolo? Dupa cum iti spuneam in iunie, statul roman ne-a “tras de urechi” ca am indraznit sa cerem urgentarea dosarului in care sunt anchetati criminalii vostri, obligandu-ne la plata sumei de 100 lei cheltuieli judiciare (…). Aceeasi durere care se amplifica prin constientizarea neputintei noastre de a face dreptate in numele vostru”.
Si pentru ca nu era de ajuns, tinerii de la Colectiv care traiesc cu “vina”, cu “durere”, cu “spaime”, inca primesc “palme” din partea sistemului, a politicienilor. Unele persoane care s-ar face vinovate de ceea ce s-a intamplat acum cinci ani, condamnate, au avut voie sa candideze la alegerile locale si chiar au castigat. Altele, care au fugit din functie la presiunea strazii, au revenit repede in viata publica, inca beneficiaza de privilegii, acum incercand sa intre iar in Parlament, dau sfaturi si cred ca au dreptul sa cum trebuie sa fie “bine”.
Membrii Asociatiei Colectiv GTG 3010 vor ca liderii sa le raspunda ce s-a schimbat, ce s-a facut pentru marii arsi.
“Am vrea sa aflam ce a schimbat statul roman in acesti 5 ani. Am vrea sa stim ce s-a schimbat in autorizarea functionarii spatiilor publice. Am vrea sa stim cum se construieste acum in Romania. Am vrea sa stim ce a schimbat IGSU in autorizare si control, ce pasi a facut in domeniul preventiei. Am vrea sa aflam ce a construit Ministerul Sanatatii? Ar fi trebuit sa avem 5 Centre de Mari Arsi. Ce avem dupa 5 ani? Am vrea sa stim ce s-a schimbat in 5 ani in spitalele mortii noastre. Si am mai vrea sa stim de ce dupa 5 ani nu avem vinovatii in puscarie. La 5 ani de la Colectiv, multumita justitiei, vom comemora cu Piedone primar”, spun ei.
Un lant al memoriei va fi organizat vineri, de la ora 18.30, intre Curtea de Apel Bucuresti si clubul Colectiv.
“La 5 ani dupa Colectiv, un lant de incompetenta si coruptie inca ucide zi de zi in Romania. La 5 ani dupa Colectiv, un lant de aroganta si impostura inca ne imbolnaveste in loc sa ne vindece in spitale. La 5 ani dupa Colectiv, un lant de nepasare si iresponsabilitate continua nedreptatea in loc sa pedepseasca vinovatii in justitie. La 5 ani dupa Colectiv, cerem dreptate! Distantati din 4 in 4 metri, vom face un lant al memoriei intre Curtea De Apel Bucuresti si clubul Colectiv” – este mesajul unor ONG-uri care organizeaza vineri, de la ora 18.30,”We’re not numbers. Colectiv 5 ani. Nu uitam!”.
In seara de 30 octombrie 2015, un incendiu de proportii a izbucnit din cauza unor artificii in clubul Colectiv, unde formatia Goodbye to Gravity sustinea un concert. In urma acestei tragedii au murit 64 de persoane.
Klaus Iohannis va promulga vineri legea prin care supravietuitorii incendiuluid e la Colectiv vor primi tratament medical pe toata durata vietii.
Tragedia a nascut un film, documentarul „Colectiv”, in regia lui Alexander Nanau, care este propunerea Romaniei pentru o nominalizare la premiile Oscar 2021, sectiunea „Cel mai bun lungmetraj internațional”.
In dosarul „Colectiv”, in decembrie 2019, Cristian Popescu Piedone, care a castigat alegerile pentru Primaria Sectorului 5, a fost condamnat in prima instanta la 8 ani si 6 luni de inchisoare iar cei trei patroni ai clubului au primit cate 11 ani si 8 luni de detentie. Au mai primit multi de inchisoare patroana si directorul firmei de artificii, pirotehnistii care au lucrat in club, pompierii care au mers in control la Colectiv dar si functionari din Primarie.
In prezent, dosarul se afla la Curtea de Apel Bucuresti, fiind programate termene pana la sfarsitul anului cand ar putea fi luata o decizie finala.
Cancelarul german Olaf Scholz l-a indemnat vineri, in cadrul unei conversatii directe, pe presedintele rus…
Presedintele AUR, George Simion, candidat la alegerile prezidentiale, a afirmat vineri ca omul de afaceri…
Primarul Capitalei, Nicusor Dan, a declarat vineri ca, in situatia in care referendumul pe Bucuresti…
Reteaua sociala americana Bluesky, care se doreste a fi o alternativa la X, a anuntat…
China a pregatit contramasuri impotriva companiilor americane daca presedintele ales Donald Trump reaprinde razboiul comercial…
Presedintele PNL, Nicolae Ciuca, i-a cerut vineri lui Marcel Ciolacu sa prezinte dovada ca nu…