externe

Cinci nave la rand: Serviciul de informatii al Apararii explica cum reusesc dronele ucrainene sa scufunde nave rusesti – video

Navele de suprafata fara echipaj (USV) ucrainene Magura V5 distrug cu succes navele rusesti, actionand in grupuri si fiind controlate de operatori calificati, relateaza Ukrainska Pravda.

In noaptea de 9-10 noiembrie 2023, a fost momentul cand dronele Magura au stralucit pentru prima data. Un grup de drone Magura au detectat si au lovit doua nave de debarcare de mare viteza ale rusilor, Serna si Akula („Rechinul”), in apropierea satului Ciornomorske, nu departe de coasta Crimeei.

Urmatoarele misiuni ale acestor drone au dezvaluit si mai mult potentialul lor. La 1 februarie 2024, a fost lovita corveta Ivanovets, dotata cu rachete, la 14 februarie – nava de debarcare Tsezar Kunikov. Pe 5 martie, dronele Magura au lovit din nou si au scufundat nava de patrulare Serhii Kotov, cu tot cu elicopterul de pe punte.

Aceste cinci nave ale Flotei Marii Negre a Fortelor Armate ale Rusiei nu au fost doar avariate, ci complet scufundate.

„Anterior, numarul de drone era mai mic, iar sarcina principala era pur si simplu sa loveasca o nava de razboi, dar acum acestea opereaza in grupuri de mai mult de cinci. Acest lucru ne permite sa distribuim rolurile in cadrul grupului, sa determinam ordinea de atac etc”, spune unul dintre dezvoltatorii Magura.

„Principalul obiectiv al primei faze este de a imobiliza tinta, astfel incat lovitura initiala este, de obicei, asupra motoarelor. In a doua faza, loviturile vizeaza partea cea mai vulnerabila a navei. Acestea sunt determinate in prealabil, atunci cand se studiaza tinta in timpul planificarii misiunii. Daca reusim sa cream o bresa, urmatoarele lovituri sunt indreptate spre acelasi loc”, a continuat el.

Drona Magura V5 este destul de scumpa. Nimeni nu dezvaluie pretul exact, dar este cert ca fiecare unitate costa milioane de grivne [sute de mii de dolari – n.r.]. Drona este atat de costisitoare incat nici macar Kirilo Budanov, seful Serviciului de Informatii al Apararii din Ucraina, care participa adesea la misiuni impreuna cu soldatii sai, nu a cedat nici macar o data tentatiei de a folosi el insusi una.

Magura a fost proiectata pentru a fi un adevarat vanator. Producatorii au explicat ca acest model a fost creat special pentru a „vana” nave de razboi pe mare, astfel ca este mai mic, mai rapid si mult mai capabil sa manevreze decat alte drone navale.

Intrebat ce a ajutat la trecerea de la simpla avariere a navelor rusesti la o scufundare aproape garantata, Budanov a raspuns: „Vedeti, tehnologiile se dezvolta, operatorii devin mai priceputi. As spune ca depinde doar de tehnologiile si abilitatile noastre. Dar, uneori, intervine si factorul de indemanare al echipajului navei pe care o vizam. Uneori, norocul este, de asemenea, un factor. Da, uneori suntem pur si simplu norocosi, dar numai aceia dintre noi care sunt bine pregatiti.”

Budanov explica faptul ca este important sa te poti adapta rapid la schimbari si sa iei decizii pe loc.

„Cel mai important lucru aici este sa le permitem operatorilor sa actioneze in conformitate cu planul. Atunci cand ceva nu merge conform planului, ar trebui sa decidem rapid ce si cum vom face in continuare. De exemplu, Tsezar Kunikov nu a fost initial tinta principala. Dar conditiile de atac a tintei principale s-au schimbat in timpul misiunii”, explica seful Departamentului de informatii al apararii pentru drone navale, un general cu pseudonimul Borets („Luptator”).

El a adaugat ca dronele Magura vanau un grup de nave, dar cu cateva ore inainte ca dronele sa se apropie, navele au inceput sa se miste, iar tinta principala nu a putut fi lovita. Asa ca au decis sa „vaneze” nava Tsezar Kunikov.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Premierul Marcel Ciolacu, intalnire oficiala la Londra cu prim-ministrul britanic Keir Starmer si participare la Forumul Economic Romano-Britanic

  Premierul Romaniei, Marcel Ciolacu, efectueaza o vizita oficiala la Londra, unde va avea o…

7 minute ago

Lotul nationalei de handbal feminin pentru EHF EURO 2024 a fost anuntat. Romania, fara Cristina Laslo si Diana Lixandroiu

Federatia Romana de Handbal a facut public lotul echipei nationale feminine pentru Campionatul European de…

21 de minute ago

Minzatu, probleme la Bruxelles din cauza casei din Brasov. Liderul grupului PPE: „Exista inca intrebari legate de proprietatea ei care necesita clarificare”

Liderul grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European, Manfred Weber, a declarat marti seara,…

7 ore ago

Activisti de mediu din Italia il indeamna pe papa sa opreasca „sacrificarea” unui copac de 200 de ani pentru Craciun

Activstii de mediu din provincia Trentino din nordul Italiei au inceput o campanie pentru a…

11 ore ago

Echipaj Wizz Air afectat de vapori toxici in timpul zborului de la Cluj Napoca la Barcelona

Doi membri ai echipajului unui zbor Wizz Air care a decolat de la Cluj Napoca…

10 ore ago