Cinci noi poduri peste Dunare intre Romania si Bulgaria, studiile sunt gata. Sofia s-a angajat si sa dragheze Dunarea

news

Bulgaria si Romania intentioneaza sa contruiasca cinci poduri peste Dunare, a anuntat Ministerul Transporturilor de la Sofia, potrivit 24Chasa, citata de Rador.

Anuntul a fost facut dupa intalnirea de la Bucuresti a Grupului de lucru bulgaro-roman pentru conectivitate, aflat sub egida celor doi premieri. Din partea Bulgariei, delegatia este condusa de ministrul transporturilor, Nikolai Sabev, iar din partea romana – de Sorin Grindeanu, viceprim-ministru si ministru al transporturilor si infrastructurii. Delegatia bulgara a fost insotita de ambasadorul extraordinar si plenipotentiar al Republicii Bulgaria la Bucuresti, Radko Vlaikov.

Un participant la intalnire a spus ca studiile de fezabilitate simultane pentru cele cinci poduri reprezinta o reusita, dupa ce atatia ani s-au auzit doar declaratii.

De asemenea, Bulgaria s-a angajat sa dragheze Dunarea, ceea ce este o prioritate pentru romani. „Partea bulgara va raspunde in mod adecvat la acest lucru, iar din 20 iunie Agentia Executiva pentru Studierea si Intretinerea Fluviului Dunarea va incepe dragarea fluviului cu fonduri proprii, iar in decurs de o saptamana va anunta o licitatie publica pentru activitati de dragare”, a spus Sabev.

Ministrul Sabev a declarat ca pentru adancirea Dunarii au fost asigurate fonduri in valoare de 15 milioane de leva. „Documentatia a fost intocmita si a fost deja trimisa la Agentia pentru Achizitii Publice pentru control prealabil, iar fondurile au fost repartizate pentru o perioada de 3 ani”, a mai explicat acesta.

In ceea ce priveste proiectul comun Fast Danube pentru adancirea fluviului, Sabev si Grindeanu au convenit ca, pana la sfarsitul anului 2022, un grup de lucru comun sa pregateasca un proiect mixt de finantarea din partea Comisiei Europene a masurilor ingineresti planificate pe fluviu. Ministrul Sabev l-a informat pe omologul sau roman ca Bulgaria este pe deplin pregatita pentru inaugurarea liniei de feribot Ruse-Giurgiu si a sugerat ca la Ruse sa fie efectuat un control comun de frontiera, in timp ce la Giurgiu se creeaza conditiile necesare pentru aceasta.

Vicepremierul Grindeanu s-a angajat sa coopereze cu autoritatile locale pentru a accelera activitatile de la Giurgiu. Partea bulgara intentioneaza sa inceapa lucrari de reparatie pe partea sa la Podul Dunarii I, in luna iulie, ceea ce din punctul de vedere al delegatiei Romaniei ar putea crea probleme serioase fluxurilor turistice si comerciale. Ministrul Sabev va discuta problema cu viceprim-ministrul Grozdan Karadjov, astfel incat timpul pentru reparatii sa poata fi planificat fara a intreuna traficul dintre cele doua tari.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: