Cinci terapeute de la o asociatie din Suceava, retinute pentru rele tratamente aplicate unor copii cu dizabilitati
Cinci angajate ale Asociatiei Steaua Sperantei din Suceava au fost retinute pentru 24 de ore, pentru savarsirea de infractiuni de rele tratamente aplicate minorului si purtare abuziva, potrivit Stiri din Bucovina.
Potrivit procurorilor, cele 5 inculpate sunt angajate in calitate de terapeuti in cadrul unui centru apartinand unei asociatii infiintate cu scopul a integra copii cu dizabilitati in societate/scoala prin terapie recuperatorie.
„In perioada 07 – 09 august 2023 fiecare dintre cele 5 inculpate, in calitate de terapeuti, in momente diferite, au exercitat acte de violenta asupra uneia sau mai multor victime minore, copii cu dizabilitati aflati in centru. Actele de violenta au vizat in total 5 victime minore si au fost de diferite tipuri, respectiv lovituri cu palma in diferite zone ale corpului, smucituri agresive, tras de par. In sarcina fiecarei inculpate s-au retinut fapte separate, in functie de numarul victimelor si al actelor materiale, comise la date diferite.
Totodata, s-a retinut ca, in aceeasi perioada, fiecare dintre cele 5 inculpate au pus in primejdie grava, prin masuri sau tratamente de orice fel, dezvoltarea fizica si intelectuala a uneia sau mai multor victime minore, copii cu dizabilitati.
In mod similar, in sarcina fiecarei inculpate s-au retinut fapte separate, in functie de numarul victimelor si al actelor materiale, comise la date diferite.
Masurile si tratamentele care constituie rele tratamente si care au fost retinute in sarcina inculpatelor au vizat in total 5 victime minore si au fost din cele mai diverse: agresiuni verbale, ton ridicat si agresiv, amenintari cu acte de violenta si moartea, injosirea victimelor, injurii, loviri repetate, smucituri agresive, lipsa de supraveghere, reactii autoritare, diverse corectii fizice aplicate pentru ca minorii sa execute intocmai dispozitiile date.
Inculpatele au profitat de starea de vadita vulnerabilitate determinata de varsta frageda si starea de sanatate a victimelor, precum si de imposibilitatea acestora de a comunica parintilor traumele la care au fost supusi din partea unor persoane pretins calificate, care ar fi trebuit sa le ofere terapie, siguranta si protectie.
Cercetarile continua in vederea lamuririi tuturor imprejurarilor de fapt si a stabilirii raspunderii penale. Avand in vedere stadiul anchetei penale, care se afla in derulare, precum si natura infractiunilor cercetate, comise impotriva unor victime minore extrem de vulnerabile, nu pot fi furnizate la acest moment alte informatii referitoare la aceasta cauza, insa, pe masura derularii cercetarilor, vom informa opinia publica”, a declarat prim-procuror Maria Cristina Ciornei de la Parchetul de pe langa Tribunalul Suceava.