Cine este dezertorul care a ales sa se intoarca in Coreea de Nord: „Abia reusea sa traiasca in Sudul bogat, lucra ca om de serviciu, fiind clasificat in clasa inferioara”

externe

Un fost dezertor nord-coreean care s-a intors acasa saptamana trecuta, a avut probleme in Coreea de Sud, au declarat marti oficiali si mass-media, declansand o noua dezbatere cu privire la modul in care sunt tratati acesti dezertori in noua lor viata in Coreea de Sud.

Armata sud-coreeana l-a identificat pe barbatul care a traversat sambata Zona Demilitarizata (DMZ), puternic inarmata, care separa cele doua Corei, ca fiind un nord-coreean care a dezertat in Sud in urma cu putin peste un an.

Situatia dificila a barbatului a aruncat o noua lumina asupra vietii dezertorilor si a ridicat intrebari cu privire la faptul daca acestia au primit un sprijin adecvat dupa ce au facut calatoria periculoasa din Nordul saracit si strict controlat in Sudul bogat si democratic.

Dezertorul avea in jur de 30 de ani si avea un trai precar, lucrand ca om de serviciu, a declarat un oficial militar. „As spune ca a fost clasificat ca fiind din clasa inferioara, abia daca reusea sa traiasca”, a declarat oficialul, refuzand sa dea detalii, invocand probleme de confidentialitate, informeaza Reuters.

Oficialii, care au declarat ca au vazut un risc scazut ca barbatul sa fie un spion nord-coreean, au lansat o ancheta pentru a afla cum a reusit sa treaca de graniceri in ciuda faptului ca a fost surprins de camerele de supraveghere cu cateva ore inainte de a trece granita.

Oficialii nord-coreeni nu au comentat incidentul, iar presa de stat nu a scris nimic.

Agentia de stiri sud-coreeana Yonhap a relatat ca politia din districtul Nowon din nordul Seulului, care i-a oferit protectie si alte ingrijiri, si-a exprimat in iunie ingrijorarea cu privire la o posibila intoarcere in Nord a acestuia, dar nu s-a luat nicio masura din cauza lipsei de dovezi concrete. Politia a refuzat sa comenteze. Un oficial de la Ministerul Unificarii din Seul care se ocupa de afacerile transfrontaliere a declarat marti ca dezertorul a primit sprijin guvernamental pentru siguranta personala, locuinta, tratament medical si angajare.

Barbatul a avut putine interactiuni cu vecinii si a fost vazut aruncandu-si bunurile cu o zi inainte de a trece granita, a relatat Yonhap.

„Arunca o saltea si lenjeria de pat la groapa de gunoi in acea dimineata si era ciudat pentru ca toate erau prea noi”, a declarat un vecin, citat de Yonhap. „M-am gandit sa-l rog sa ni le dea, dar am sfarsit prin a nu face asta, pentru ca nu ne-am salutat niciodata”.

Pana in septembrie, aproximativ 33.800 de nord-coreeni s-au reinstalat in Coreea de Sud, indraznind o calatorie lunga si riscanta – de obicei prin China – in cautarea unei noi vieti, pentru a fugi de saracia si opresiunea de acasa.

Din 2012, doar 30 de dezertori s-au intors in Nord, potrivit Ministerului Unificarii. Dar transfugii si activistii spun ca ar putea exista mult mai multe cazuri necunoscute printre cei care s-au luptat sa se adapteze la viata din Sud.

Aproximativ 56% dintre transfugi sunt catalogati ca avand venituri mici, potrivit datelor ministerului prezentate de Ji Seong-ho, dezertor devenit deputat. Aproape 25% se afla in cea mai mica categorie care face obiectul subventiilor nationale pentru mijloacele de trai de baza, de sase ori mai mult decat in cazul populatiei generale.

Intr-un sondaj publicat luna trecuta de Database Center For North Korean Human Rights si NK Social Research din Seul, aproximativ 18% din cei 407 transfugi chestionati au declarat ca sunt dispusi sa se intoarca in Nord, majoritatea invocand nostalgia.

„Exista o gama complexa de factori, inclusiv nostalgia pentru familiile ramase in Nord si dificultatile emotionale si economice care apar in timpul reinstalarii”, a declarat oficialul Ministerului Unificarii, promitand sa examineze politica si sa imbunatateasca sprijinul pentru transfugi.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: