externe

Cine este Yahya Sinwar, liderul Hamas vanat de Israel

Liderul Hamas, Yahya Sinwar, nu are regrete in legatura cu atacurile din 7 octombrie de acum un an, spun oamenii aflati in contact cu el, in ciuda faptului ca a declansat o invazie israeliana care a ucis zeci de mii de palestinieni, a devastat Gaza si a adus distrugerea asupra aliatului Hezbollah, potrivit Reuters.

Pentru Sinwar, 62 de ani, arhitectul raidurilor transfrontaliere ale Hamas, lupta armata ramane singura modalitate de a forta crearea unei natiuni palestiniene, au declarat patru oficiali palestinieni si doua surse din guvernele din Orientul Mijlociu.

In urma atacurilor din 7 octombrie au murit 1.200 de oameni, in principal civili, si alti 250 au fost luati oastatici, potrivit statisticilor israeliene, in cea mai mortala zi pentru evrei de la Holocaust.

Israelul a raspuns lansand o ofensiva masiva, ucigand 41.600 de oameni si stramutand 1,9 milioane, potrivit autoritatilor palestiniene din domeniul sanatatii si cifrelor ONU.

Acum, conflictul s-a extins in Liban, Israelul degradand puternic gruparea militanta Hezbollah sustinuta de Iran, inclusiv eliminand o buna parte din conducerea sa. Teheranul risca sa fie tras in razboi deschis cu Israelul.

Sinwar a atras Iranul si intreaga sa „Axa de Rezistenta” – cuprinzand Hezbollah, houthii din Yemen si militiile irakiene – in conflict cu Israel, a declarat Hassan Hassan, autor si cercetator al gruparilor islamice.

„Observam acum efectul de unda al lui 7 octombrie. Pariul lui Sinwar nu a functionat”, a spus Hassan, sugerand ca Axa Rezistentei s-ar putea sa nu isi revina niciodata.

„Ceea ce Israel a facut Hezbollah in doua saptamani este aproape egal cu un an intreg de distrugere a Hamas in Gaza. La Hezbollah, trei niveluri de conducere au fost eliminate, comanda sa militara a fost decimata, iar liderul sau, Hassan Nasrallah, a fost asasinat”, a adaugat Hassan.

Cu toate acestea, stapanirea lui Sinwar asupra Hamas ramane neclintita, in ciuda unor semne de disidenta in randul locuitorilor din Gaza.

El a fost ales liderul general al miscarii islamiste dupa ce predecesorul sau, Ismail Haniyeh, a fost ucis in iulie de un presupus atac israelian in timpul unei vizite la Teheran. Israelul nu a confirmat implicarea in lovitura.

Operand din umbra unei retele de tuneluri labirintice sub Gaza, doua surse israeliene au spus ca Sinwar si fratele sau, de asemenea un comandant de top, par sa fi supravietuit pana acum atacurilor aeriene israeliene, care i-ar fi ucis pe adjunctul sau Mohammed Deif si pe alti lideri de rang inalt.

Supranumit de Israel „Fata raului”, Sinwar opereaza in secret, miscandu-se constant si folosind mesageri de incredere pentru comunicarea non-digitala, potrivit a trei oficiali Hamas si un oficial regional. Nu a mai fost vazut in public din 7 octombrie.

De-a lungul lunilor de discutii esuate privind o incetare a focului, conduse de Qatar si Egipt, care s-au concentrat pe schimbul de prizonieri, Sinwar a fost singurul factor de decizie, au spus trei surse Hamas. Negociatorii ar astepta zile intregi raspunsurile filtrate printr-un lant secret de mesageri.

Hamas si Israelul nu au raspuns solicitarilor de comentarii.

Toleranta ridicata a lui Sinwar fata de suferinta, atat pentru el, cat si pentru poporul palestinian, in numele unei cauze, a fost evidenta atunci cand a ajutat la negocierea in 2011 privind schimbul a 1.027 de prizonieri, printre care si el, pentru un soldat israelian rapit detinut in Gaza. Rapirea a dus la un atac israelian asupra enclavei de coasta si mii de morti palestinieni.

O jumatate de duzina de oameni care il cunosc pe Sinwar au declarat pentru Reuters ca hotararea lui a fost modelata de o copilarie saraca in lagarele de refugiati din Gaza si de 22 de ani brutali in custodia israeliana, inclusiv o perioada in Ashkelon, orasul pe care parintii lui il numeau acasa inainte de a fugi dupa razboiul arabo-israelian din 1948.

Problema ostaticilor si a schimburilor de prizonieri este profund personala pentru Sinwar, au spus toate sursele, care au cerut anonimatul. El a promis ca va elibera toti prizonierii palestinieni detinuti in Israel.

Sinwar a devenit membru al Hamas la scurt timp dupa infiintarea sa in anii 1980, adoptand ideologia islamista radicala a grupului, care urmareste sa stabileasca un stat islamic in Palestina istorica si se opune existentei Israelului.

Ideologia vede Israelul nu doar ca pe un rival politic, ci ca pe o forta de ocupatie pe pamantul musulman. Privite in aceasta lumina, greutatile si suferinta sunt adesea interpretate de el si de adeptii sai ca parte a unei credinte islamice mai largi de sacrificiu, spun expertii in miscarile islamice.

„Ceea ce se ascunde in spatele hotararii sale este tenacitatea ideologiei, tenacitatea obiectivului. Este ascet si se multumeste cu putin”, a spus un oficial inalt al Hamas, care a cerut anonimatul.

Inainte de razboi, Sinwar povestea uneori despre viata sa in Gaza, in timpul deceniilor de ocupatie israeliana, spunand odata ca mama lui facea haine din saci goale de ajutor alimentar al ONU, a spus un rezident din Gaza care l-a cunoscut.

Intr-un roman semi-autobiografic scris in inchisoare, Sinwar a descris scene in care trupele israeliene darama casele palestinienilor, „ca un monstru care zdrobeste oasele prazii”, inainte ca Israelul sa se retraga in 2005.

Un ofiter nemilos insarcinat sa pedepseasca palestinienii suspectati ca au fost informatori ai Israelului, Sinwar si-a facut apoi un nume ca lider de inchisoare, devenind un erou de strada in ruma unei condamnari la 22 de ani de inchisoare pentru ca a pus la cale rapirea si uciderea a doi soldati israelieni si a patru palestinieni. Apoi a urcat rapid in fruntea randurilor Hamas.

Intelegerea lui despre greutatile cotidiene si realitatile brutale din Gaza a fost bine primita de cetateni din Gaza si i-a facut pe oameni sa se simta in largul lui, in ciuda reputatiei sale infricosatoare si a furiei explozive.

Sinwar este considerat de oficialii arabi si palestinieni arhitectul strategiei si capacitatilor militare ale Hamas, consolidate prin legaturile sale puternice cu Iranul, pe care l-a vizitat in 2012.

Inainte de a orchestra raidurile din 7 octombrie, Sinwar nu si-a ascuns dorinta de a-si lovi puternic inamicul.

Intr-un discurs cu un an inainte, el a promis ca va trimite un potop de luptatori si rachete in Israel, sugerand un razboi care fie va uni lumea pentru a stabili un stat palestinian pe pamantul ocupat de Israel in 1967, fie va lasa natiunea evreiasca izolata pe scena globala.

Pana la momentul discursului, Sinwar si Deif facusera deja planuri secrete pentru asalt. Faceau chiar antrenamente publice care simulau un astfel de atac.

Obiectivele lui nu s-au indeplinit. In timp ce problema se afla din nou in fruntea agendei globale, perspectiva unei natiuni palestiniene este la fel de indepartata ca intotdeauna. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a respins categoric un plan postbelic pentru Gaza care ar include un calendar ferm pentru infiintarea unui stat palestinian.

Sinwar a fost arestat in 1988 si condamnat la patru pedepse pe viata, acuzat ca a orchestrat rapirea si uciderea a doi soldati israelieni si a patru presupusi informatori palestinieni.

Nabih Awadah, un fost militant comunist libanez care a fost inchis cu Sinwar in Ashkelon intre 1991 si 1995, a declarat ca liderul Hamas a considerat acordurile de pace de la Oslo din 1993 dintre Israel si Autoritatea Palestiniana drept „dezastruoase” si o viclenie a Israelului, care ar renunta la pamantul palestinian doar „cu forta, nu prin negocieri”.

Numindu-l „intentionat si dogmatic”, Awadah a spus ca Sinwar se va aprinde de bucurie ori de cate ori ar auzi de atacuri impotriva israelienilor din partea Hamas sau a gruparii Hezbollah din Liban. Pentru el, confruntarea militara a fost singura cale „pentru eliberarea Palestinei” de ocupatia israeliana. Awadah a spus ca Sinwar a fost un „model influent pentru toti prizonierii, chiar si pentru cei care nu erau islamisti sau religiosi”.

Michael Koubi, fost oficial al agentiei de securitate Shin Bet din Israel, care l-a interogat pe Sinwar timp de 180 de ore in inchisoare, a spus ca Sinwar s-a remarcat in mod clar prin capacitatea sa de a intimida si de a comanda.
Koubi l-a intrebat odata pe militantul atunci in varsta de 28 sau 29 de ani, de ce nu este casatorit. „Mi-a spus ca Hamas este sotia mea, Hamas este copilul meu. Hamas pentru mine este totul”. Sinwar s-a casatorit dupa eliberarea sa din inchisoare in 2011 si are trei copii.

In inchisoare, el a continuat sa urmareasca spionii palestinieni, a spus Awadah. Instinctele sale ascutite si precautia i-au permis sa identifice si sa expuna informatorii Shin Bet infiltrati in inchisoare, a spus Awadah.

Conducerea lui Sinwar a fost esentiala in timpul grevei foamei din 1992, in care peste 1.000 de prizonieri au supravietuit doar cu apa si sare. Sinwar a negociat cu autoritatile inchisorii si a refuzat sa se multumeasca cu concesii partiale.

Si-a folosit timpul petrecut in inchisoare pentru a invata fluent ebraica.

Awadah a spus ca Sinwar spunea frecvent ca Ashkelon, unde au fost intemnitati impreuna, era orasul natal al familiei sale.

Cand juca tenis de masa in curtea inchisorii din Ashkelon, in Israelul de astazi, Sinwar juca adesea descult, spunand ca vrea ca picioarele lui sa atinga pamantul Palestinei. „Sinwar ne spunea adesea: `Nu sunt in inchisoare, sunt pe pamantul meu. Sunt liber aici, in tara mea`”.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Razvan Exarhu, reactie controversata dupa ce si-a parcat BMW-ul pe trotuar. Furtuna pe retelele de socializare: „Foarte urata reactia lui” – VIDEO

O filmare in care Razvan Exarhu, realizator al emisiunii Morning Glory (Rock FM), se comporta…

7 ore ago

„Ghinderiada”: elevii unei scoli din Zarnesti au sarbatorit Ziua Mondiala a Animalelor strangand ghinde pentru ursii de la Sanctuarul AMP Libearty

Cu ocazia Zilei Mondiale a Animalelor, elevii Scolii Gimnaziale din Zarnesti au adunat, vineri, aproape…

7 ore ago

Israelul ar trebui sa caute „alternative” la lovirea infrastructurii petroliere din Iran, spune Biden

Nicio administratie americana „nu a ajutat Israelul mai mult decat mine”, iar premierul israelian, Benjamin…

7 ore ago

Atacul unei bande din Haiti a lasat in urma 70 de morti, inclusiv copii

Cel putin 70 de persoane, inclusiv trei sugari, au fost ucise de membrii unei bande…

7 ore ago

Seceta din Brazilia coboara nivelul apei din portul Manaus din padurea tropicala amazoniana la cel mai mic nivel din ultimii 122 de ani

Portul fluvial Manaus, cel mai mare oras din padurea tropicala amazoniana a atins vineri cel…

7 ore ago

A fost prins autorul tentativei de jaf de la o banca din Iasi

Politistii din Iasi l-au prins pe autorul tentativei de jaf armat de la BCR. Este…

7 ore ago