Categories: analizerecomandate

Cine sunt „pionii” utili Rusiei in razboiul de propaganda: „Rusia se joaca cu mintea Vestului”. De la partidele extremiste la credulii de pe Internet

Propaganda este una dintre armele cele mai puternice pe care le utilizeaza Rusia in confruntarea sa cu Occidentul, iar razboiul informational s-a intensificat dupa invadarea Ucrainei de catre fortele Kremlinului.

In acest razboi psihologic rusii folosesc o multime de vectori care le propaga mesajele. Inca din vremea Uniunii Sovietice acestia au fost cunoscuti sub denumirea de ‚‚idioti utili’’, adica aceia care nu sunt platiti de Moscova, insa propaga mesajele propagandei ruse din ignoranta sau oportunism.

Termenul a fost folosit de liderul sovietic Vladimir Lenin, consacrat de succesorul sau, Stalin, si a cunoscut pe scara larga in Vest mai ales in anii ’70 si ’80, cand KGB-ul sovietic a sprijinit protestele fata de prezenta militara americana in Europa, dar mai ales fata de prezenta armamentului nuclear al Washingtonului.

Categoria „idiotilor utili” include o gama larga de actori, de la partidele extremiste, in special cele de extrema-dreapta, dar si de extrema-stanga, trecand prin grupari ecologiste radicale care ajuta Rusia sa foloseasca arma energetica, pana la simplii cetateni care distribuie mesajele Moscovei pe Internet fara sa-si dea seama ca sunt pacaliti.

Un raport al NATO spune ca „Rusia, fie ca sustine radicalii de stanga sau de dreapta, vrea sa neutralizeze NATO destabilizand-o”.

Razboiul informational a fost recunoscut deschis chiar de catre unul dintre artizanii acestuia, Vladislav Surkov, multi ani insarcinat cu propaganda la Kremlin, care declara ca „Rusia se joaca cu mintea Vestului”.

Extremistii de dreapta – sprijin esential pentru Moscova

Partidele de extrema-dreapta / populiste s-au dovedit a fi foarte utile Rusiei, datorita faptului ca preiau aproape toate temele de propaganda ale acesteia.

Astfel, teme precum „suveranitatea”, pericolul reprezentat de imigranti, teorii ale conspiratiei legate de pandemia de coronavirus, xenofobie si sovinism, asa-zisul atac la adresa civilizatiei europene sau traditiilor din partea „progresistilor” sau „neomarxistilor”, conservatorism religios dus la extrem si altele sunt teme vehiculate atat de Kremlin cat si de aceste formatiuni.

Politologul ucrainean de limba rusa Anton Shekhovtov, el insusi membru al unei formatiuni extremiste ghidate de Kremlin in tinerete, spune in cartea ‚‚Rusia si extrema-dreapta’’ ca razboiul informational a inceput dupa invadarea Georgiei de catre Rusia si ca partidele de pe acest spectru politic au fost folosite intens de Kremlin. El insista pe exemple precum Franta, unde Marine Le Pen, finalista in cursa prezidentiala din aceasta tara, a fost sprijinita de Rusia, inclusiv cu bani imprumutati de la o banca ruseasca.

Italia, unde Matteo Salvini, presedintele partidului „Liga”, pana anul trecut cel mai popular din tara, este un alt exemplu. Salvini, fost ministru de Interne, l-a laudat si curtat intens pe Putin, ba chiar a purtat tricouri cu chipul acestuia.

In Austria, Partidul Libertatii a fost scos din guvern acum 3 ani dupa ce liderul acestuia a fost filmat oferind contracte unei asa-numite nepoate a unui oligarh rus in schimbul sustinerii politice in presa.

Romania are un singur partid important considerat de extrema-dreapta sau de dreapta populista, Alianta pentru Unirea Romanilor (AUR).

Desi acesta a fost ultimul partid care a condamnat – cu jumatate de gura – atacarea Ucrainei, liderii sai au avut pozitii mai degraba anti-Ucraina si implicit favorabile Rusiei. Cereri de anexare a teritoriilor foste romanesti aflate acum in Ucraina au venit chiar cand tara era invadata, primul care a ridicat problema fiind presedintele Senatului AUR, Sorin Lavric.

Cea mai radicala declaratie a venit de la copresedintele AUR, George Simion, care a spus ca „tarile din Europa centrala si de Est sunt sub atacul UE si al Rusiei”, comparatie facuta chiar in timp ce bombele Moscovei ucideau civili ucraineni.

Simion si alti lideri ai AUR au insistat ca Romania „sa fie neutra”, dar au si raspandit teorii folosite intens de propaganda rusa, cum ar fi ca refugiatii ucraineni sunt rai, bogati si nerecunoscatori.

O alta tema folosita de Simion si de propaganda rusa e ca „multinationalele din Vest sunt rele” si ca ele „au furat bogatiile Romaniei”, asa ca ele ar trebui sa se implice in conflictul cu Rusia.

Cetatenii pacaliti de trolli

Un alt mediu in care propaganda rusa isi disemineaza mesajele este alcatuit din retelele de socializare, acolo unde conturile false ruse distribuie propaganda Moscovei, care este apoi preluata si raspandita de cetateni care se lasa pacaliti.

Moscova foloseste intens acest instrument, asa cum au aratat rapoarte ale NATO, ale unitatii UE de lupta cu dezinformarea (EU vs disinformation) sau organizatii de investigatie precum Bellingcat.

Au fost chiar si jurnalisti care s-au infiltrat in asa-numita „fabrica de trolli de la Sankt-Petersburg”, detinuta de oligarhul Evgheni Prigojin, numit si „bucatarul lui Putin”. Acestia au aratat ca trollii rusi folosesc fiecare zeci de conturi false pentru a manipula opinia publica din Rusia si din intreaga lume.

Aceste conturi par a apartine unor cetateni normali sau, ocazional, sunt pagini despre natura, horoscop sau retete naturiste care, dintr-o data, incep sa trimita mesaje care ajuta Rusia.

Trollii rareori fac propaganda pro-Rusia pe fata, ba chiar de multe ori pozeaza ca oameni anti-Rusia.

Ceea ce spun ajuta, desigur, Rusia. Trollii pot produce panica in societate pe alte subiecte, precum ar fi pretul energiei, pericolul razboiului sau revolta fata de diverse teme de interes public.

Asa cum arata autorul de origine rusa Peter Pomerantsev in cartea „This is not propaganda”, ei se pot infiltra chiar in miscarile de protest, inclusiv anti-Rusia, pentru a le deturna, discredita si a le diminua forta.

Principalul lor atu este naivitatea oamenilor pe Internet.

Urmareste-ne si pe:
Lucian Popescu

Share
Published by
Lucian Popescu

Recent Posts

Lipsa de respect, pedepsita doar cu 1000 de lei. O femeie din Bucuresti a intrat cu masina in Parcul Central din Targu Jiu pana la Masa Tacerii

O femeie care a intrat, vineri, cu autoturismul, in Parcul Central din Targu Jiu, pana…

O oră ago

Bataie cu boxul in centrul Bistritei. Politia a dat de urma agresorilor adolescenti care au fost arestati preventiv

Trei adolescenti cu varste intre 16 si 18 ani din Bistrita au fost retinuti pentru…

O oră ago

Doi soferi de TIR au murit intr-un accident in Caras-Severin

Soferii a doua TIR-uri implicate, vineri, intr-un accident de circulatie intre localitatile Armenis si Sadova…

2 ore ago

In fata liderilor UE, Orban vorbeste in numele „prietenului” Trump: „Americanii vor renunta la acest razboi. Europa nu poate finanta singura acest razboi”

Uniunea Europeana trebuie sa isi regandeasca sprijinul pentru Ucraina dupa victoria lui Donald Trump in…

3 ore ago

Au explodat mai multe TIR-uri cu bitum in 2 Mai, Constanta. S-a emis Ro-Alert

Mai multe tiruri incarcate cu bitum au luat foc si au explodat, vineri seara, in…

O oră ago

Un adolescent de 16 ani a murit dupa ce a intrat cu motocicleta intr-un autoturism care a virat la stanga

Un tanar de 16 ani din Gorj si-a pierdut viata, vineri,dupa ce a intrat cu…

O oră ago