externe

Cine va fi noul presedinte al Afganistanului. A fost eliberat de SUA dintr-o puscarie din Pakistan in urma cu trei ani

Abdul Ghani Baradar este cel mai probabil viitorul presedinte al Afganistanului, anunta publicatiile internationale.  El a fost eliberat dintr-o inchisoare pakistaneza la cererea SUA in urma cu mai putin de trei ani. Baradar este consilierul politic al liderului suprem al talibanilor,  Haibatullah Akhundzada.

Intr-o declaratie televizata despre caderea Kabulului, Baradar a spus ca testul real al talibanilor abia incepe si ca trebuie sa serveasca natiunea.

Revenirea lui Baradar la putere arata incapacitatea Afganistanului de a scapa de trecutul sangeros. Povestea vietii sale este povestea conflictului neincetat si nemilos din tara, scrie The Guardian.

Baradar a crescut in Kandahar, locul de nastere al miscarii talibane. Acesta a luptat impotriva sovieticilor in anii 1980. Dupa ce rusii au fost izgoniti in 1992 si tara a cazut in razboi civil, Baradar a infiintat impreuna cu fostul sau comandant si cumnat, Mohammad Omar, miscarea talibana, o miscare condusa de tineri carturari islamici dedicata purificarii religioase a tarii si a infiintarii unui emirat.

Talibanii au ajuns la putere in 1996, dupa o serie de cuceriri ale capitalelor provinciale care au luat lumea prin surprindere, la fel ca in ultimele saptamani. Baradar, adjunctul lui Mohammad Omar, despre care se credea ca este un strateg extrem de eficient, a fost un arhitect cheie al acestor victorii. Baradar a jucat o succesiune de roluri militare si administrative in regimul taliban de cinci ani, din 1996 pana la invazia americana din 2001, fiind viceministru al apararii.

In timpul exilului de 20 de ani al talibanilor, Baradar a avut reputatia de a fi un puternic lider militar si un operator politic subtil. Diplomatii occidentali l-au vazut ca pe aripa Quetta Shura – conducerea regrupata a talibanilor in exil – cea mai propice contactelor politice cu Kabulul.

Cu toate acestea, administratia Obama se temea mai mult de expertiza sa militara decat credea in rolul sau moderat, motiv pentru care, la presiunea SUA, dupa ce a fost urmarit de CIA in Karachi in 2010, Baradar a fost arestat de serviciile de intelligence pakistaneze.

„Capturarea lui Baradar a fost initiata in principal din cauza rolului sau in razboi, mai degraba decat din cauza probabilitatii ca va face brusc pace”, a spus un fost oficial. „Pakistanezii l-au tinut in toti acei ani in mare parte pentru ca SUA le-au cerut acest lucru.”

In 2018, insa, atitudinea Washingtonului s-a schimbat si trimisul afgan al lui Donald Trump, Zalmay Khalilzad, le-a cerut pakistanezilor sa-l elibereze pe Baradar pentru a putea conduce negocierile in Qatar, pe baza credintei ca se va multumi cu un acord de partajare a puterii.

Baradar a fost eliberat in 2018 si mutat in Qatar. Aici a fost numit sef al aripii politice a talibanilor, fiind cel care a supravegheat semnarea acordului de retragere cu americanii.

In martie 2020 a avut loc prima discutie dintre un presedinte american si grupul insurgent, cand fostul presedinte Donal Trump a vorbit cu Baradar si a discutat despre progresele privind instaurarea pacii in Afganistan. In timpul apelului, Trump „a subliniat necesitatea continuarii reducerii violentei, ceea ce a facut posibila semnarea acordului istoric SUA-talibani in 29 februarie”.

Baradar a semnat acordul de la Doha cu SUA in februarie 2020. Acordul de pace cu talibanii ar fi trebui sa fie urmat de discutii de impartire a puterii intre talibani si guvernul de la Kabul al lui Ashraf Ghani. Acele discutii s-au poticnit cu putine progrese si este clar acum ca Baradar si talibanii au asteptat plecarea americanilor pregatind ofensiva finala.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Recent Posts

La Kiev ar putea fi organizate alegeri prezidentiale pe 25 mai 2025, favoritul sondajelor este fostul comandant al armatei, Valerii Zalujnii, care l-ar invinge pe Zelenski

Potrivit publicatiei britanice The Economist, sprijinul pentru presedintele Volodimir Zelenski este in scadere, iar in…

3 minute ago

„Masina de tocat carne a lui Putin”: armata rusa are pierderi de 2.000 de militari pe zi, iar contraofensiva sa din Kursk este pe cale sa esueze

Rusia sufera aproape 2.000 de pierderi pe zi incercand sa recucereasca regiunea Kursk si sa…

18 minute ago

Trafic ingreunat de ninsori. Drumarii intervin in mai multe judete pentru a mentine soselele deschise

Ninsorile abundente din mai multe judete din Moldova au determinat interventii sustinute ale drumarilor pentru…

23 de minute ago

SUA reia productia de exploziv pentru munitie dupa 38 de ani

Pentru a sustine capacitatea de productie de munitie, SUA reiau productiv interna de trinitrotoluen (TNT),…

32 de minute ago

Incepe circul: Donald Trump il va numi secretar al Apararii pe un prezentator TV care a pledat pentru gratierea militarilor americani acuzati de crime de razboi

Presedintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat ca il va nominaliza pe Pete Hegseth,…

33 de minute ago

Romania solicita ridicarea vizelor pentru SUA inaintea schimbarii administratiei americane

Ambasadorul Romaniei in Statele Unite, Andrei Muraru, a declarat recent ca Romania a cerut administratiei…

48 de minute ago