Cineva l-a bagat in sperieti pe Iordache. Deputatul PSD da inapoi, schimbare radicala de pozitie privind concluziile Comisiei de la Venetia fata de legile justitiei
Presedintele Comisiei speciale care a modificat legile justitiei, Florin Iordache, sustine ca, in cazul in care Comisia de la Venetia va spune ca o prevedere din legile justitiei aduce „atingere independentei„ sistemului judiciar, atunci aceasta va fi pusa „in concordanta” cu solicitarile comisiei.
„Daca spun ca a fost adusa atingere independentei, sa se precizeze clar care articol aduce atingere independentei justitiei, fara indoiala acel articol trebuie pus in concordanta”, a spus Iordache, intr-o interventie telefonica la Digi 24.
El a sustinut insa ca „legile sunt foarte bune si sunt in concordanta cu deciziile Curtii (constitutionale) si cu recomandarile Comisiei de la Venetia”.
Cu cateva ore mai inainte, Florin Iordache, a declarat pentru news.ro ca nu are ce sa constate Comisia de la Venetia referitor la legile justitiei, deoarece nu poate fi peste deciziile Curtii Constitutionale si numeste demersul PNL de a cere Comisiei de Monitorizare a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) aprobarea sesizarii Comisiei un demers politicianist, “exportat in afara Romaniei”.
“Comisia de la Venetia ce sa constate? Comisia de la Venetia nu poate fi peste deciziile Curtii Constitutionale. Comisia de la Venetia nu va constata decat ca aceste modificari, pe care CCR s-a pronuntat de doua ori, sunt constitutionale. E un demers politicianist pe care cei de la PNL l-au exportat in afara Romaniei, in conditiile in care au vazut ca nu au nicio sansa in Romania”, a spus Florin Iordache.
Comisia de Monitorizare a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a aprobat solicitarea PNL de sesizare a Comisiei de la Venetia pentru exprimarea unui punct de vedere cu privire la modificarile Legilor Justitiei propuse de PSD si ALDE, anunta PNL intr-un comunicat de presa.
Dupa cel de-al doilea control de constitutionalitate, doua din cele trei legi ale Justitiei au fost declarate constitutionale, urmand ca prevederile din Legea 303/2004 privind statutul magistratilor declarate neconstitutionale sa fie discutate in Comisia speciala din parlament condusa de Florin Iordache, dupa ce CCR publica motivarea acestei decizii.
La sfarsitul lunii martie, PNL a folosit doua cai prin care a solicitat APCE sa sesizeze Comisia de la Venetia, in baza precedentului identificat in cazul initiativei pentru modificarea legislatiei organizatiilor neguvernamentale, semnata de parlamentarii PSD, Serban Nicolae si Liviu Plesoianu, proiect care a intrat in analiza Comisiei de la Venetia.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.