Ciocniri violente la Tbilisi, intre manifestantii impotriva „legii privind transparenta influentei straine”, de sorginte ruseasca, si politie – VIDEO

externe

ciocniri, Georgia, manifestanti, politie, legea ruseasca

Mii de persoane au manifestat luni in capitala georgiana Tbilisi, cerand retragerea unui controversat proiect de lege privind „influenta straina” despre care spun ca este inspirat de legile autoritare pe care Rusia vecina le foloseste pentru a zdrobi disidenta. S-au inregistrat ciocniri violente intre demonstranti si fortele de ordine.

„Nu legii rusesti”, au scandat mii de protestatari in fata parlamentului, multi dintre ei fluturand steaguri ale UE si ale Georgiei. O incercare anterioara a guvernului de a introduce un proiect de lege privind „agentii straini” a fost abandonata anul trecut in fata protestelor de strada in masa.

Dar luna aceasta, guvernul a anuntat ca va reintroduce legislatia, redenuminand-o proiect de lege privind „transparenta influentei straine”, transmite BBC.

Proiectul de lege ar impune organizatiilor neguvernamentale si mijloacelor de informare in masa care primesc mai mult de 20% din finantare din strainatate sa se inregistreze ca „organizatie care serveste interesele unei puteri straine”. Prim-ministrul Irakli Kobakhidze a declarat ca legea propusa este necesara pentru a asigura transparenta financiara a beneficiarilor de subventii.

Insa partidele de opozitie si jurnalistii independenti au declarat ca proiectul de lege reprezinta o incercare de a zdrobi vocile critice din Georgia si de a sabota sansele tarii de a adera la UE. Acestia au spus ca reflecta o legislatie similara introdusa de presedintele rus Vladimir Putin in tara sa.

„Georgia nu se va preda rezovietizarii!”, a scris presedintele pro-occidental Salome Zurabisvili pe X, fostul Twitter. Guvernul georgian a respins orice comparatie cu legislatia rusa.

„Sunt de acord ca nicio lege rusa nu ar trebui sa fie adoptata in Georgia”, a declarat luni, in timpul unei dezbateri parlamentare, liderul parlamentar al partidului Visul Georgian, Mamuka Mdinaradze. La scurt timp dupa aceea, el a fost lovit cu pumnul in fata de deputatul opozitiei Aleko Elisesvili in timp ce vorbea la pupitrul de la tribuna de asteptare, declansand o incaierare in parlament.

Partidul detine in prezent majoritatea in parlament, dar tara se pregateste pentru alegerile parlamentare de la sfarsitul acestui an. „Trebuie sa implementam reforme in sistemul judiciar, sistemul electoral, lupta impotriva coruptiei, de-oligarhizarea. Este ceea ce ne cere Occidentul sa facem pentru a adera la UE si la NATO”, a declarat dl Japaridze.

„Dar daca [guvernul] implementeaza aceste reforme, va pierde puterea. Asa ca au decis sa scape de toata societatea civila si de presa critica si sa ramana la putere pentru totdeauna, precum Putin in Rusia”.

Parlamentarul de opozitie, Elisashvili, cu vanatai vizibile pe frunte, despre care a afirmat ca le-a suferit in urma batailor crunte primite de la parlamentarii pro-guvernamentali, a declarat ulterior in afara parlamentului: „Noi nu vom fi Rusia! Ei ne tarasc cu nerusinare spre Rusia. Nu se va intampla asa ceva”.

Propunerea de lege privind „influenta straina” a fost condamnata cu fermitate atat de UE, cat si de SUA. Ambele au declarat ca este incompatibila cu obiectivul declarat al tarii de integrare in UE.

Un sondaj de opinie din 2023 a aratat ca peste 80% din populatia de 3,7 milioane de locuitori ai Georgiei sustinea aderarea la UE. In decembrie anul trecut, UE a acordat Georgiei statutul de tara candidata, sub rezerva unor negocieri extinse pe teme precum normele democratice.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: