Ciocolata Toblerone inca se vinde in Rusia, chiar daca Mondelez a renuntat la importuri

externe

Pe rafturile magazinelor din Rusia inca se mai gaseste ciocolata Toblerone facuta in strainatate, potrivit documentelor de vanzari interne vazute de Reuters, care arata dificultatea producatorului american Mondelez de a-si izola afacerea din Rusia de operatiunile sale globale.

Confruntata cu presiunile continue din partea angajatilor, activistilor si investitorilor de a parasi Rusia, Mondelez planuia sa-si faca afacerea de acolo „autonoma, cu un lant de aprovizionare autosuficient” pana la sfarsitul anului trecut. Compania a declarat pentru Reuters in februarie ca produsele din Rusia au fost fabricate si distribuite la nivel local, fara „importuri de produse finite din Europa in Rusia sau exporturi din Rusia in Europa”.

Insa, ciocolata Toblerone este produsa in Elvetia si Slovacia, iar documentele de vanzare vazute de Reuters indica faptul ca 100 de tone din aceasta au fost vandute in Rusia in primele patru luni ale acestui an, desi volumele au scazut cu 12% fata de anul trecut.

Vanzarile in continuare ale batoanelor de ciocolata triunghiulare, o forma care aminteste de varfurile Alpilor elvetieni, arata provocarile de a indeparta Rusia de restul afacerilor Mondelez.

Alimentele, inclusiv ciocolata, nu se afla pe lista sanctiunilor impuse de tarile occidentale care vizeaza pedepsirea Rusiei dupa ce a invadat Ucraina in 2022. De atunci, multe companii s-au angajat fie sa paraseasca tara, fie sa-si vanda sau sa-si inchida operatiunile din Rusia.
Mondelez a declarat ca este posibil ca „produsele de marca sa intre in Rusia prin distribuitori sau brokeri terti”, importatori de pe piata gri care doresc sa valorifice cererea pentru marcile occidentale care s-au retras dupa razboi.

Rusia a declarat anterior ca va permite importurile fara permisiunea proprietarului marcii comerciale.

In Rusia se afla o parte semnificativa a afacerilor Mondelez. Veniturile companiei de aici au reprezentat 2,9%, sau aproximativ 1 miliard de dolari, din vanzarile globale de 36 de miliarde de dolari anul trecut.

Reuters a gasit ciocolata Toblerone pe rafturile magazinelor din Moscova si Sankt Petersburg, pe ale caror ambalaje scrie ca au fost produse in fabrica Mondelez din Berna, Elvetia, pe 23 noiembrie. Un baton de 100 de grame era de vanzare pentru 175,99 ruble (2,02 dolari SUA).

Pentru a impiedica distribuitorii sau brokerii terti sa vanda Toblerone in Rusia, Mondelez ar putea intenta procese in instantele ruse impotriva lor si a comerciantilor cu amanuntul pentru incalcarea marcilor comerciale, a declarat Peter Maggs, profesor de cercetare la Universitatea din Illinois, expert in drept. legea rusa. Mondelez insa a refuzat sa ofere detalii.

Intr-o alta incercare de a separa Rusia, Mondelez a numit la inceputul acestui an un nou director general care sa conduca filiala ca „organizatie de sine statatoare”, dar el raporteaza unui alt director care raporteaza directorului pe Europa. De asemenea angajatii rusi participa si la intalniri cu angajati din alte regiuni.

Documentele de vanzari interne arata ca profitul brut si venitul net din vanzarile de Toblerone al Mondelez in Rusia au scazut in primele patru luni ale acestui an, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

Veniturile din vanzarile de ciocolata Milka din Rusia au crescut cu 5,2% in aceeasi perioada de timp, conform documentelor, in timp ce volumele si profitul brut la marca de ciocolata mai ieftina au scazut.

Mondelez produce Milka in fabrica sa din Pokrov, situata la aproximativ 60 de mile est de Moscova, potrivit unei traduceri a site-ului sau rusesc.
Mondelez a declarat in iunie anul trecut ca se asteapta la o scadere a volumului si a vanzarilor in Rusia, in parte pentru ca a incetat sa faca publicitate si sa lanseze noi produse acolo.

La intalnirea anuala din mai, putin peste 30% dintre investitori au sustinut o rezolutie a actionarilor prin care se solicita companiei sa efectueze un studiu independent asupra riscurilor de a continua sa desfasoare operatiuni in Rusia, miscare la care compania s-a opus.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: