Ciolacu vrea sa obtina votul lui Liiceanu, Patapievici si Cartarescu: „Vaclav Havel este un exemplu pentru mine”

politica

Premierul PSD Marcel Ciolacu a dat ca exemplu, joi, doi oameni politici pe care ii admira. Insa acestia se afla la poli opusi din punct de vedere a traiectoriei in viata si a valorilor pe care si le-au asumat.

„Fiecare ne raportam la niste personalitati. A fost presedintele Havel in Cehoslovacia dupa caderea comunismului. A fost un exemplu pentru mine ca om politic, un om de echilibru, un om de cultura”, a sustinut Ciolacu intr-un interviu pentru hotnews.ro.

Ulterior, intrebat care a fost cel mai bun premier al Romaniei, Ciolacu l-a nominalizat pe Adrian Nastase.

Cine a fost Vaclav Havel

Vaclav Havel (1936–2011) a fost un scriitor, dramaturg, disident politic si presedinte al Cehoslovaciei (1989–1992) si al Republicii Cehe (1993–2003). Nascut la Praga intr-o familie burgheza, a fost marginalizat de regimul comunist din cauza originii sale sociale. In anii 1960, a devenit cunoscut ca dramaturg, scriind piese de teatru precum Gradina si Audierea, care explorau natura autoritatii si relatiile de putere.

Havel a fost un critic deschis al regimului comunist din Cehoslovacia, implicandu-se activ in miscarile de opozitie. A fost unul dintre fondatorii Chartei 77, o initiativa care promova drepturile omului si libertatile civile. Pentru activitatea sa disidenta, a fost in repetate randuri arestat si inchis.

Dupa Revolutia de Catifea din 1989, o miscare pasnica ce a dus la caderea regimului comunist, Havel a devenit primul presedinte post-comunist al Cehoslovaciei. Dupa separarea pasnica a tarii in Republica Ceha si Slovacia, a fost ales primul presedinte al Republicii Cehe, functie pe care a detinut-o pana in 2003.

Vaclav Havel a fost nu doar un lider politic, ci si un simbol al luptei pentru libertate, democratie si drepturile omului.

Cine este Adrian Nastase

In anii ’70 si ’80, Nastase a lucrat ca cercetator si diplomat. A fost membru al Uniunii Asociatiilor Studentilor Comunisti si a publicat articole in diverse reviste academice, care respectau linia ideologica a regimului. In 1985, a devenit secretar stiintific al Asociatiei de Drept International si Relatii Internationale, o organizatie strans legata de regimul comunist, fiind responsabil de promovarea agendei externe a regimului lui Nicolae Ceausescu.

Dupa Revolutia din 1989, Nastase a reusit sa se repozitioneze rapid in noul context politic, alaturandu-se Frontului Salvarii Nationale (FSN), formatiune condusa de Ion Iliescu, care includea numerosi fosti membri ai Partidului Comunist.

Dupa incheierea mandatului de premier, Adrian Nastase a fost implicat in mai multe dosare de coruptie, fiind condamnat in 2012 pentru fapte de coruptie.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: