Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, a explicat, miercuri, decizia care a dus la cresteri de venituri pentru salariatii unor institutii de stat. El a explicat, astfel, ca la Ministerul Culturii erau salarii mici, iar la CNAIR se producea o ”depopulare” pentru ca oamenii plecau la Compania Nationala de Investitii. ”Pana la urma, nu este o majorare, este o lege care se pune in aplicare. Si nu este o pomana, este un drept al acestor oameni, conform Legii 153”, explica Ciolacu.
”In primul rand, exista o lege, Legea 153, care s-a prorogat termenul de intrare in aplicare de vreo doi ani, din cate stiu eu. La sanatate si la profesori s-a aprobat in avans o patrime si acum a venit ultima patrime din Legea 153. Deci, pana la urma, nu este o majorare, este o lege care se pune in aplicare. Si nu este o pomana, este un drept al acestor oameni, conform legii 153.
Existau doua ministere – Ministerul Transporturilor si Ministerul Culturii – care nu aveau acest 15%. Ce s-a intamplat? Angajatii de CNAIR – la CNAIR fiind cele mai multe investitii pe infrastructura mare, s-au mutat la CNI din cauza veniturilor mici de la transporturi, veniturilor mai ari la dezvoltare.
(…) Depopulam zona unde aveam cel mai mare interes, ca stat roman, respectiv la fonduri europene si la infrastructura mare si populam o zona de investitii din bugetul de stat. Era total anormal, si aici domnul Grindeanu a venit si a explicat.
La cultura, nu vreau sa va spun ce salarii sunt in Ministerul Culturii, va rog frumos sa va interesati ca sa vedeti ca a fost corect. Si s-a mai venit la Ministerul Sanatati pe zona de PNRR si fonduri europene. Noi, in coalitie, am hotarat foarte clar sa fie o crestere pentru cei care gestioneaza fonduri europene, n functie de performanta, prin ordin al fiecarui minister”, a afirmat Marcel Ciolacu, miercuri, la Parlament, raspunzand unor intrebari.
El a adaugat ca, in ceea ce priveste majorarile salariale pentru angajati de la Ministerul Sanatatii, ”daca nu este o majorare sustenabila, nu va fi pusa in aplicare”.
Intrebat dare este impactul bugetar al acestor cresteri de venituri, Ciolacu a raspuns: ”este, in acest moment, totul sustenabil”.
”Este o socoteala facuta la Ministerul de Finante”, a adaugat Ciolacu.
Liderul social-democrat a explicat ca in unele zone banii vor fi alocati ”cu directie” catre cei care lucreaza la implementarea Planului National de Redresare si Rezilienta (PNRR).
Intrebat cum vor fi reduse cheltuielile bugetare, Ciolacu a explicat ca ”fiecare ordonator de credite va fi obligat” sa faca acest lucru.
El a aratat ca, la Camera Deputatilor se reduc cheltuielile ”in primul rand de la deplasarile externe”, aratand ca ”de la sapte la o deplasare am ajuns la doi, dupa negocierile cu presedintii de comisii”.
Guvernul Ciolacu a dat publicitatii, vineri seara, dcumentul primit din partea Kievului in legatura cu…
Oficiali polonezi se afla in vizita la Phenian pentru a restabili prezenta diplomatica permanenta a…
Intr-un interviu pentru Financial Times, noul director al British Museum, Nicholas Cullinan, a vorbit despre…
Rares Bogdan, prim-vicepresedinte PNL, sustine ca premierul Ciolacu minte in legatura documentul primit de la…
Pentru a atenua criza locuintelor, guvernul grec ia in considerare acordarea de stimulente suplimentare proprietarilor…
Presedintele Klaus Iohannis a avut, vineri, consultari bilaterale cu cancelarul Republicii Federale Germania, Olaf Scholz,…