Categories: politica

Ciolacu i-a enervat pe magistratii „rosii”: „Distorsioneaza realitatea, face afirmatii nefondate si anticonstitutionale, lipsa de respect fata de instante”

Mai multe asociatii ale magistratilor, care in trecut au sustinut actiunile PSD indreptate impotriva justitiei, au dat un comunicat de presa comun in care, de data aceasta, il ataca chiar pe seful PSD, Marcel Ciolacu. Este vorba despre Asociatia Magistratilor din Romania (AMR), Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR), Asociatia Judecatorilor pentru Apararea Drepturilor Omului (AJADO), Asociatia Procurorilor din Romania (APR) si Asociatia Nationala a Magistratilor Pensionari din Romania (ANMPR), Acestea ii cer lui Ciolacu sa se abtina de la declaratii care aduc atingere prestigiului si rolului constitutional al instantelor judecatoresti.

Asociatiile mentionate s-au enervat dupa o declaratie a sefului PSD in cadrul emisiunii „Punctul culminant”, de la Romania TV, moderata de Victor Ciutacu. Ciolacu a declarat atunci ca „toate spetele care privesc salarizarea s-au mutat la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ)”, catalogand celelalte instante ca fiind echivalente unui „tribunal satesc”. Asociatiile de magistrati considera ca aceasta afirmatie este anticonstitutionala si reprezinta o lipsa de respect fata de majoritatea instantelor din tara.

„Declaratiile primului ministru relativizeaza activitatea de infaptuire a justitiei, facand o distinctie peiorativa intre Inalta Curte si celelalte instante, care nu poate fi tolerata intr-un stat de drept. Justitia este realizata nu doar de ICCJ, ci si de tribunale si curtile de apel, asa cum prevede art. 126 din Constitutia Romaniei, au subliniat organizatiile semnatare”, subliniaza asociatiile.

„Declaratiile premierului sunt cu atat mai ingrijoratoare  cu cat lasa sa se inteleaga ca urmeaza sa fie adoptate ordonante de urgenta prin care se vor modifica competentele instantelor judecatoresti”, adauga asociatiile..

Aceseta ii mai cer lui Ciolacu sa respecte principiile statului de drept si sa evite discreditarea sistemului judiciar prin declaratii nefondate. In concluzie, acestea reafirma importanta cooperarii loiale intre puterile statului si a respectului fata de independenta justitiei.

Comunicatul integral

Asociatia Magistratilor din Romania (AMR), organizatie neguvernamentala, apolitica, nationala si profesionala a judecatorilor si procurorilor, declarata „de utilitate publica” prin HG nr. 530/2008, membra a Asociatiei Internationale a Judecatorilor (IAJ) si a Asociatiei Europene a Judecatorilor (EAJ) din anul 1994 – cu sediul in municipiul Bucuresti, B-dul Regina Elisabeta nr. 53, sector 5, e-mail amr@asociatia-magistratilor.ro, reprezentata prin judecator dr. Andreea Ciuca, presedinte,

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR), cu sediul in cu sediul in Oradea, Parcul Traian nr. 10, judetul Bihor, e-mail office@unjr.ro, membra a Asociatiei Magistratilor Europeni pentru Democratie si Libertate – MEDEL, reprezentata prin judecator Dana Girbovan, presedinte,

Asociatia Judecatorilor pentru Apararea Drepturilor Omului (AJADO), organizatie neguvernamentala, apolitica si profesionala a judecatorilor, cu sediul in municipiul Oradea, str. Bradului, nr. 1, e-mail, contact@ajado.ro, reprezentata prin judecator Florica Roman, presedinte,

Asociatia Procurorilor din Romania (APR), organizatie neguvernamentala, apolitica, nationala si profesionala a procurorilor, cu sediul in municipiul Bucuresti, Bd. Libertatii nr. 12-14, e-mail apr@mpublic.ro, reprezentata prin procuror (pens.) Elena Iordache, presedinte,

Asociatia Nationala a Magistratilor Pensionari din Romania (ANMPR), organizatia neguvernamentala a judecatorilor si procurorilor pensionari, cu sediul in Bragadiru, str. Safirului, nr. 233-237J, casa 2, jud. Ilfov, e-mail katalin.kibedi@yahoo.com, reprezentata prin procuror (pens.) Kibedi Katalin, presedinte,

solicita Primului Ministru ca, prin declaratiile publice, sa nu duca in derizoriu locul si rolul instantelor judecatoresti, in dispretul asezarii constitutionale si competentelor legale ale acestora

In cadrul emisiunii tv „Punctul culminant”, din data de 3.09.2024, premierul, afirmand ca „toate spetele care privesc salarizarea s-au mutat la Inalta Curte”, a lansat o declaratie anticonstitutionala catalogand celelalte instante ca „tribunal satesc”. Mai exact, dupa ce a anuntat ca spetele „s-au mutat”la ICCJ, a aratat ca „una era la un tribunal satesc…” (afirmatie pe care a repetat-o).

In calitate de prim-ministru, domnia sa ar trebui sa cunoasca principiile privind organizarea si competentele sistemului judiciar roman, pentru a caror ignorare nu i se pot gasi scuze ocupantului fotoliului de sef al Guvernului, indiferent care este numele acestuia.

Ii reamintim primului ministru un principiu care face parte din abc-ul statului de drept, inscris in art. 126 din Constitutie, potrivit caruia „Justitia se realizeaza prin Inalta Curte de Casatie si Justitie si prin celelalte instante judecatoresti stabilite de lege”. In privinta litigiilor privind salarizarea ii aducem la cunostinta, pe de o parte, ca sunt solutionate de tribunale (in prima instana) si de curtile de apel (in apel). Asimilarea, in mod peiorativ, a tribunalelor (care au sediul in municipiile resedinta de judet) si a celor 15 curti de apel care solutioneaza caile de atac in materia litigiilor salariale (si care au in aria de competenta mai multe judete) cu „un tribunal satesc” incalca vadit imperativul cooperarii cu buna-credinta si al respectului reciproc intre puterile statului. Astfel cum a statuat in repetate randuri Curtea Constitutionala, exercitiul dreptului la libera exprimare, ce caracterizeaza o democratie constitutionala, trebuie sa fie unul respectuos. Declaratia publica apartinand unui inalt oficial al statului roman, ce vadeste lipsa de consideratie fata de majoritatea instantelor judecatoresti si, implicit, fata de rolul constitutional al acestora, cu atat mai mult cu cat a utilizat si repetat o expresie peiorativa, lasand sa se inteleaga ca tribunalele si curtile de apel sunt „tribunal satesc”, este inacceptabila. In acest fel, premierul a relativizat activitatea de infaptuire a justitiei, facand o nepermisa distinctie, in zeflemea, intre judecatorii supremi si judecatorii de la celelalte instante din tara, coborandu-i pe acestia din urma la nivel de „tribunal satesc”, uitand ca principiul legalitatii priveste activitatea tuturor.

Pe de alta parte, ii aducem la cunostinta primului ministru ca procesele privind drepturile salariale nu „s-au mutat” la ICCJ, tribunalele si curtile de apel avand competenta de a le solutiona. OUG nr. 62/2024 a stabilit ca in situatia in care completul de judecata investit cu solutionarea cauzei in prima instanta sau in calea de atac, verificand si constatand ca asupra unei chestiuni de drept, de a carei lamurire depinde solutionarea pe fond a cauzei respective, ICCJ nu a statuat si aceasta nici nu face obiectul unui recurs in interesul legii in curs de solutionare, va solicita ICCJ sa pronunte o hotarare prin care sa se dea rezolvare de principiu chestiunii de drept cu care a fost sesizata.

Dramatica in declaratia primului ministru este devoalarea motivului care apare ca stand la baza adoptarii OUG nr. 62/2024, si anume ”mutarea” proceselor la ICCJ si lasarea, practic, a instantelor, fara atributele competentei concrete de solutionare a acestor cauze. Voci clare din sistemul judiciar au sustinut ca acesta a fost rationamentul adoptarii oug si, iata, ca acum, ne-a fost confirmat de seful Guvernului care a adoptat actul normativ. Sa intelegem ca, in acest fel, de acum inainte, vor urma ordonante de urgenta si in alte materii, prin care se va rasturna competenta efectiva a judecatorului de a aplica textul de lege la speta, adica esenta atributiilor sale?

Subliniem ca in procesele privind drepturile salariale au avut calitatea de reclamanti nu numai judecatori de la „tribunalele satesti” si de la parchetele (tot „satesti”) de pe langa acestea, ci si judecatori de la ICCJ si procurori de la PICCJ, precum si un numar mare de bugetari din diferite sectoare sociale, inclusiv din aparatul puterii executive si al administratiei publice.

In fine, premierul a mai facut o afirmatie fara temei legal, spunand ca „nu exista sa-ti dai drepturi prin acte administrative”, distorsionand, din nou, realitatea. Scopul emiterii actelor administrative, inclusiv de catre ICCJ si de catre institutii si autoritati ale statului (care nu fac parte din sistemul judiciar), a fost unul legitim si obligatoriu: punerea in aplicare a hotararilor judecatoresti definitive, adica respectarea unui principiu esential al statului de drept. Potrivit Opiniei CCJE nr. 13 (2010), insasi notiunea de instanta „independenta” instituita in art. 6 CEDO releva faptul ca puterea acesteia de a emite o decizie obligatorie nu poate face obiectul aprobarii, ratificarii sau schimbarii in esenta ei de catre vreo autoritate nejudiciara, inclusiv Seful Statului. Toate organele statelor trebuie, prin urmare, sa asigure ca toate prevederile legale privind independenta instantelor, care exista in constitutii sau la cel mai inalt nivel legislativ, sunt interpretate in asa fel incat hotararile judecatoresti sa fie executate prompt, fara interventii din partea altor puteri ale Statului, cu exceptia amnistiei si a gratierii in cauzele penale.

CCR a statuat, in Decizia nr. 796/2016, ca hotararile judecatoresti prin care s-a recunoscut majorarea indemnizatiei de incadrare (…), acordate magistratilor si personalului asimilat, au aplicabilitate generala si se deosebesc de ipotezele in care, tot prin hotarare judecatoreasca, ar fi fost recunoscute anumite drepturi in baza unor situatii de fapt particulare, fara aplicabilitate generala.

Asadar, emiterea actelor administrative – inclusiv de catre institutii ale administratiei publice – nu a fost o optiune, ci o necesitate intr-un stat de drept in care autoritatile publice sunt obligate sa respecte hotararile judecatoresti definitive si nu isi permit sa conteste principii ce guverneaza procesul civil, consacrate si garantate atat de documentele europene la care Romania este parte, cat si de legislatia nationala.

Premierul a trecut sub tacere motivul pentru care foarte multi bugetari – si, repetam, inclusiv din cadrul unui numar considerabil de autoritati si institutii din afara sistemului judiciar – au sesizat „tribunale satesti” cu litigii salariale, si anume incoerenta legislativa, inechitatile, discriminarea.

Este cunoscut, de asemenea, faptul ca legiuitorul nu a respectat cerintele legale, constitutionale si principiale legate de retribuirea magistratilor, singura categorie profesionala cu privire la care se aplica interdictii exprese de a avea alte venituri in afara celor rezultand din exercitarea unei functii didactice in invatamantul superior. Deseori, dispozitiile legale au fost incalcate, ceea ce a generat sirul de litigii de notorietate cu privire la drepturile salariale. Mai mult, legiuitorul a omis, in mai multe randuri, sa includa judecatorii si procurorii in actul normativ care majora salariile in raport cu indicele de inflatie si cu evolutia preturilor de consum, sens in care exemplificam anul 2000, cand pentru toti bugetarii s-a dublat baza de calcul a veniturilor (valoarea de referinta sectoriala), magistratii fiind singura categorie profesionala omisa, ceea ce a generat venituri sub nivelul majoritatii bugetarilor.

Litigiile pornite de magistrati de la instantele si parchetele din tara au determinat Ministerul Justitiei sa initieze actul normativ de corectura. In anul 2007 omisiunea s-a repetat, dar corectura nefiind facuta, magistratii au continuat sa actioneze in judecata pentru drepturile incalcate. Numarul litigiilor, practica neunitara si inechitatile salariale repetate au determinat ca referitor la aceasta injustete legislativa sa se pronunte CCR, prin Decizia nr. 794/2016.

AMR, prin jud.dr. Andreea Ciuca,

UNJR, prin jud. Dana Girbovan,

AJADO, prin jud. Florica Roman,

APR, prin proc. (pens.) Elena Iordache

ANMPR, prin proc. (pens.) Kibedi Katalin

Urmareste-ne si pe:
Ioana Hurdea

Share
Published by
Ioana Hurdea

Recent Posts

Nepasare si indiferenta in cea mai mare statiune de familie de pe litoralul romanesc. Preturi uriase si in extrasezon, plus mizerie – Galerie FOTO

Chiar daca sezonul estival s-a incheiat, turistii continua sa viziteze litoralul romanesc, iar preturile raman…

3 ore ago

Germania a inceput controalele la frontiere. Masinile sunt oprite de azi si la frontierele cu Franta, Olanda, Belgia, Luxemburg si Danemarca

Germania a inceput luni controale aleatorii la frontierele sale cu cinci tari vest-europene, in incercarea…

13 minute ago

Stare de alerta in Galati si Vaslui. Ciolacu a mai anuntat ca o fabrica din Buzau va dona materiale de constructii

Starea de alerta va fi instituita in zonele afectate de inundatii din judetele Galati si…

22 de minute ago

Ucraina va primi inca un lot de avioane F-16 daneze anul acesta – ministrul danez al apararii

Guvernul danez a promis ca va transfera un alt lot de avioane de lupta F-16…

26 de minute ago