Premierul Marcel Ciolacu i-a luat apararea lui Alexandru Rafila in cazul gravelor situatii de la Spitalul Pantelimon. El a comparat moartea pacientilor cu cazurile de abuzuru sexuale de la SNSPA.
Marcel Ciolacu a fost intrebat, joi, la Constanta, despre situatia de la Spitalul Sfantul Pantelimon din Bucuresti.
”Speram sa fie si ultimul caz de acest gen. Ati vazut la fel ca si mine. N-am crezut ca se poate intampla asa ceva in realitate, pentru ca noi vorbim de niste medici care trebuie sa salveze vieti, nu sa omoare oameni. Mai ales nu vorbim de un omor accidental sau de malpraxis. Vorbim totusi de omor premeditat. Un lucru foarte grav. Ce am vazut eu ca si desfasurare a evenimentelor, anumite lucruri au fost sezizate mai demult, mi se pare ca din aprilie, s-a trimis un control administrativ sa se vada administrativ cheltuielile si daca procedurile sunt respectate, pentru ca, in primul rand acesta este atributul Ministerului Saratatii. Pe urma am vazut ca a fost un control de la Colegiul Medicilor, care au spus ca nu se intampla nimic.
Am vazut atitudinea ministrului cand a cerut imediat ca acei manageri sa-si depuna demisiile, deoarece ei erau cu concurs, nu puteau fi demisi decat daca acceptau aceasta demisie de onoare si sunt ferm convins, mai ales dupa comunicatul… din punctul meu de vedere de mult timp n-am vazut un comunicat atat de dur a unor magistrati, mai ales ca vorbim aici de niste faptuitori medici. Sunt ferm convins ca incet, incet vom afla tot adevarul”, a declarat Marcel Ciolacu, citat de news.ro.
El a mentionat ca romanii asteapta de la autoritati sa nu ia decizii emotionale.
”Cred ca Romania asteapta de la autoritati, de la primul ministru, sa nu ia decizii emotionale. Daca as fi un prim-ministru care ar lua decizii emotionale, presupun ca as fi schimbat-o si pe doamna ministru Deca saptamana trecuta cand a fost scandalul de la SNSPA. Ma intereseaza sa iau deciziile corecte si indreptatite in functie de fapte.
Stiu ca traim intr-o lume in care ne dorim imediat niste vinovati, mai ales ca suntem in niste luni electorale. Cateodata mai vrem sa acoperim cu alte lucruri alte tampenii facute de catre altii, mai ales oameni politici. Parerea mea ca trebuie sa dam dovada de echilibru. Am vazut ca Ministerul Sanatatii s-a pus la dispozitia Parchetului in totalitate, toate documentele, fostii manageri de asemenea. In justitie se da o decizie care nu ne convine. Eu n-am comentat niciodata o decizie a unui magistrat. Nu ne convine. Nu inseamna ca ministrul Justitiei e vinovat. Un magistrat a luat acea decizie. Daca vrem sa traim intr-o tara normala pe care sa o construim in primul si in primul rand pentru dumneavoastra, pentru copiii nostri, parerea mea ca deciziile trebuiesc luate, indreptatite si avand toate detaliile”, a afirmat premierul.
Marcel Ciolacu a precizat ca un ministru al Sanatatii ar fi trebuit demis in timpul pandemiei cand a luat decizii administrative care au dus la pierderi de vieti omenesti.
”Cu adevarat imi doresc ca toate aceste detalii in cursul acestei saptamani sa le avem la dispozitie pentru a lua o decizie, sa vedem daca s-a stiut de acest lucru, daca a fost tolerat administrativ. S-au luat decizii de catre ministri ai Sanatatii, s-au luat decizii administrative, care au dus la pierderi de vieti omenesti directe. Acele decizii s-au luat dupa creierul lor in timpul pandemiei, iar Romania a avut cea mai mare mortalitate din lume, nu din Europa. Acolo cu adevarat, un astfel de ministru trebuie demis de indata pentru ca a luat o decizie administrativa care a dus la pierderi de vieti omenesti. Haideti sa lasam ancheta sa se desfasoare. Repet am vazut Colegiul Medicilor ca a facut din punct de vedere medical o ancheta, nu administrativa cum s-au cheltuit banii sau fluxul medicamentelor. Sa vedem raspunsurile de la toata lumea, dar mai ales de la Parchet care va face lumina tinand cont ca este un caz atat de grav”, a mai declarat Marcel Ciolacu.
Medicii de anestezie si terapie intensiva de la Spitalul Clinic de Urgenta „Sfantul Pantelimon” au intrat, joi, in greva spontana, asigurand doar urgentele, garda si tratamentul pacientilor aflati in sectia ATI, a anuntat managerul spitalului, Bogdan Socea.
El a precizat ca medicii „reclama atitudinea si climatul in care lucreaza”.
„Medicii de anestezie si terapie intensiva care sunt in spital au hotarat sa intre intr-o greva spontana si sa nu dea anestezie la pacientii cronici sau programati. Sigur, asigura urgentele, garda, plus pacientii care sunt in terapie. Au fost amanate, la prima ora, zece interventii. Au spus ca pregatesc o hartie in care vor semna toti ca isi dau demisia din contractul cu garzile si cu spitalul”, a spus Socea.
Intrebat daca va mai putea functiona spitalul fara medici ATI, el a raspuns: „Nu. Va insemna un blocaj”.
Doi medici, specialisti ATI la Spitalul Clinic de Urgenta „Sf. Pantelimon” din Bucuresti, au fost retinuti miercuri de procurori pentru omor calificat, in dosarul deceselor suspecte de la Sectia ATI. Este vorba de doua doctorite de la Spitalul Pantelimon, acuzate ca au provocat moartea unui pacient aflat in stare grava la terapie intensiva.
O ampla operatiune a DIICOT are loc luni dimineata, in care se deruleaza 131 de…
Robert F Kennedy Jr, un proeminent sustinator al afirmatiilor mincinoase si teoriilor conspirationiste privind sanatatea…
Secretarul de stat republican din Georgia, Brad Raffensperger, i-a cerut lui Elon Musk sa retraga…
Echipele de la Serviciul Spatii Verzi din Ramnicu Sarat, sustinute de voluntari din asociatiile locale…
Iranul pregateste un atac asupra Israelului ca raspuns la recentele lovituri asupra siturilor militare iraniene,…
Donald Trump dispune de mai multe tactici legale pentru a incerca sa nu ajunga la…