Ciolacu, prezent in sala Nippon Budokan din Tokyo: „Am participat astazi la funeraliile de stat organizate in onoarea fostului prim-ministru japonez Shinzo Abe”
Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, a tinut sa anunte marti ca a participat, la Tokyo, la funeraliile de stat organizate in onoarea fostului prim-ministru japonez Shinzo Abe.
„Am participat astazi la funeraliile de stat organizate in onoarea fostului prim-ministru japonez Shinzo Abe pentru a cinsti memoria unuia dintre cei mai implicati lideri care si-a dedicat intreaga cariera in slujba pacii si securitatii in regiunea Asia-Pacific.
Shinzo Abe a influentat decisiv evolutia si dezvoltarea tarii sale prin politicile economice indraznete care ii poarta numele si a contribuit la consolidarea profilului Japoniei in regiune printr-o politica externa extrem de eficienta.
Mostenirea sa, inclusiv in ceea ce priveste proiectele comune cu Romania, trebuie dusa mai departe! De aceea, ne dorim un Parteneriat Strategic intre statele noastre, care sa fie un obiectiv bilateral comun major in perioada urmatoare”, a transmis Ciolacu, marti, pe Facebook.
Japonia i-a adus marti un ultim omagiu cu flori, rugaciuni si 19 lovituri de tun fostului premier Shinzo Abe, la primele funeralii de stat organizate pentru un fost sef de guvern in ultimii 55 de ani, relateaza Reuters, care mentioneaza ca ceremonia a starnit controverse, asa cum a facut si Abe in timpul vietii.
Ceremonia a inceput la ora locala 14:00 (05:00 GMT), urna cu cenusa fostului premier fiind adusa in sala Nippon Budokan din centrul capitalei Tokyo de vaduva lui Abe, Akie, in sunetul fanfarei militare si al salvelor garzii de onoare.
In interiorul salii, unde de obicei au loc concerte, era asezat un portret de mari dimensiuni al fostului premier decorat cu o panglica neagra, deasupra unui aranjament floral verde, alb si galben, iar pe un perete erau prezentate fotografii aratandu-l pe Abe in timp ce merge alaturi de lideri din G-7, da mana cu copii sau viziteaza zone calamitate.
Asasinarea lui Shinzo Abe, impuscat mortal pe 8 iulie, in timp ce tinea un discurs de campanie, a declansat un val de dezvaluiri despre legaturile dintre alesi ai Partidului Democrat Liberal, aflat la putere si al carui lider a fost, si Biserica unificarii, considerata de critici o secta. Actualul premier Fumio Kishida a prezentat scuze si s-a angajat sa rupa legaturile dintre partid si biserica, dupa ce aceasta controversa a determinat o scadere drastica a cotei sale de popularitate.
Opozitia fata de organizarea de funeralii de stat pentru Abe a persistat insa, sustinuta si de costul estimat de 11,5 milioane de dolari din banii publici, intr-un context economic dificil pentru cetatenii obisnuiti.
Desi a fost seful de guvern cu cel mai indelungat mandat din istoria Japoniei (2012-2020), Shinzo Abe a fost o personalitate controversata si marcata de o serie de scandaluri. Nationalist convins, s-a preocupat sa intareasca postura militara a Japoniei, anticipand astfel, in opinia unora, actualele preocupari legate de China, in timp ce altii au criticat aceasta pozitie ca fiind prea agresiva.
Un grup de protestatari din centrul capitalei nipone au arborat pancarte si au scandat „Fara funeralii de stat”, pe ritmuri de chitara.
Totusi, inca de dimineata mii de japonezi s-au adunat la locul ceremoniei, fortandu-i pe organizatori sa deschida sala cu o jumatate de ora mai devreme. In cateva ore, circa 10.000 de oameni depusesera deja flori si se inclinasera in tacere in fata portretului lui Abe si multi altii isi asteptau randul la cozi impresionante, au aratat televiziunile.