Ciolacu, un nou fake news: „Comisia Europeana a spus azi ca economia Romaniei se va prabusi in acest an”
Presedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, ca „realitatea este sumbra” pentru tara noastra, in contextul in care Comisia Europeana a transmis „cat se poate de clar” ca economia Romaniei „se va prabusi” in acest an. Ciolacu nu a prezentat insa tot comunicatul Comisiei Europene.
„Comisia Europeana a spus azi cat se poate de clar ca economia Romaniei se va prabusi in acest an. Scadere economica de 6% si deficit bugetar de 9,2% din PIB. Indiferent cat de mult mint, indiferent de cate date falsifica, indiferent de extraterestrii sau hackerii care s-au pus, vezi Doamne, pe ei, realitatea este una singura. Sumbra”, a scris Ciolacu, pe Facebook.
El a adaugat ca, fara masuri economice concrete, fara o infuzie serioasa de capital in sprijinul celor care produc valoare adaugata, fara un plan clar si coerent de redeschidere in conditii de siguranta a activitatii economice, „PNL va reusi sa ingroape economia romaneasca, dezvoltata si asa cu greu in ultimii ani”.
„La Bruxelles, nu merge nici placa cu ‘socialistii rai’, nici cea cu greaua mostenire! Si nici cifrele scoase din burta”, a mentionat Ciolacu.
Pentru 2021, insa, CE estimeaza ca economia Romaniei isi va reveni, chiar daca nu la nivelul de dinaintea crizei, gratie unui avans de 4,2%.
Estimarile publicate miercuri sunt mai pesimiste decat prognozele anterioare, din iarna anului trecut, ale Executivului european. Atunci CE si-a revizuit usor in urcare estimarile privind economia Romaniei in 2020, de la 3,6% pana la 3,8%.
Potrivit Comisiei Europene, consumul privat, principalul motor care a stat la baza cresterii economice a Romaniei in ultimii ani, va fi serios afectat de masurile de izolare. De asemenea, incertitudinea va afecta deciziile de investitii ale companiilor. In schimb, exporturile ar urma sa aiba o contributie pozitiva la cresterea economica in 2020, care va incepe insa sa se inverseze in 2021.
In ceea ce priveste somajul, Comisia Europeana se asteapta ca acesta sa creasca de la un minim istoric de 3,9% in 2019 pana la 6,5% in 2020, pe masura ce unele firme se vor inchide din cauza crizei COVID-19, insa politicile autoritatilor vor limita numarul de locuri de munca pierdute. Salariile nominale sunt preconizate sa creasca doar moderat in 2020 dupa mai multi ani de cresteri de doua cifre. De asemenea, inflatia este asteptata sa scada la 2,5% in 2020, in principal ca urmare a scaderii semnificative a pretului petrolului. Inflatia de baza va scadea si ea dar va ramane deasupra nivelului de 3% in 2020 si 2021.
Dincolo insa de incertitudinile care afecteaza toate tarile, cu privire la evolutia situatiei sanitare, a cresterii mondiale si a comertului international, „pentru Romania va fi important cum anume autoritatile vor echilibra nevoia de masuri de sprijin cu ingrijorarile privind traiectoria pe termen mediu a finantelor publice, care dateaza dinaintea crizei COVID-19”, subliniaza Comisia Europeana.
Potrivit executivului comunitar, deficitul guvernamental al Romaniei este preconizat sa creasca pana la 9,2% din PIB in 2020, de la un nivel de 4,3% din PIB in 2019 si unul de 2,8% din PIB in 2018. „Trendul expansionist preexistent, determinat in mare parte de majorarea pensiilor, va fi intarit de impactul crizei COVID-19. Cheltuielile cu pensiile de varsta ar urma sa creasca considerabil”, avertizeaza Comisia.
Totodata, „deficitul guvernamental ar urma sa continue sa creasca in 2021, pana la aproximativ 11,4% din PIB, pe baza ipotezei ca nu vor fi modifice politicile actuale, in pofida unei preconizate reveniri a veniturilor din taxe si a eliminarii cheltuielilor care au legatura cu pandemia. Acest lucru se datoreaza efectelor majorarii pensiilor cu 40% in septembrie 2020, a unei recalculari suplimentare a pensiilor programata pentru septembrie 2021 si a dublarii alocatiilor pentru copii”, sustine executivul comunitar.
In sfarsit, conform previziunilor de primavara ale Comisiei, raportul datorie-PIB va creste in cazul Romaniei de la 35,2% in 2019 pana la 46,2% in 2020 pentru ca in 2021 sa ajunga la 54,7%.
Previziunile Comisiei Europene vin la o luna dupa ce Fondul Monetar International (FMI) si-a revizuit in scadere semnificativa estimarile privind evolutia economiei romanesti in acest an, in contextul pandemiei de coronavirus. Daca in luna octombrie a anului trecut, FMI estima ca Romania va inregistra in 2020 un avans de 3,5%, conform noilor previziuni institutia financiara internationala se asteapta ca economia romaneasca sa inregistreze o contractie de 5% in 2020, urmand sa isi revina in 2021, cand va inregistra un avans de 3,9%.
Banca Mondiala prognozeaza si ea ca Romania va inregistra o crestere economica de 0,3% in 2020, fata de un avans de 3,8% cat estima in urma anterior, urmand ca in 2021 sa aiba loc o revenire pana la 4,4%.