Ciolacu vrea sa-i lasam balta pe bulgari sperand ca asa va intra Romania in Schengen: „Iau in considerare separarea candidaturii Romaniei de efortul Bulgariei”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat intr-un interviu pentru agentia Bloomberg ca Bucurestiul ia in considerare decuplarea de Bulgaria pentru aderarea la spatiul Schengen.
„Premierul roman a declarat ca Bucurestiul ar putea, de asemenea, sa ia in considerare posibilitatea de a separa candidatura sa la Schengen de efortul Bulgariei, in cazul in care negocierile duc la un rezultat mai bun”, a transmis Bloomberg.
Ciolacu a mentionat ca va solicita guvernului spaniol, care detine presedintia semestriala rotativa a UE, sa organizeze o reuniune extraordinara a Consiliului JAI in decembrie pentru a reanaliza candidatura Romaniei la Schengen. Reuniunea va avea loc dupa alegerile din Olanda din 22 noiembrie.
Ciolacu a calificat drept o „nedreptate profunda” faptul ca Romania nu a reusit sa adere la zona de calatorie fara vize a Uniunii Europene. El a acuzat Austria ca a opus veto la efortul Romaniei de a adera la spatiul Schengen, care garanteaza libera circulatie in cadrul blocului comunitar.
Referindu-se la „veto-ul nejustificat” al Austriei, Ciolacu a declarat ca guvernul sau ia in considerare, de asemenea, o actiune in justitie la Curtea Europeana de Justitie. El a atacat dur guvernul de la Viena, spunand ca Austria este acoperita de un sistem de aparare aeriana la nivelul UE, in calitate de stat care nu este membru NATO, chiar daca Romania, membra a aliantei, contribuie la apararea regiunii.
Presedintele Klaus Iohannis a atacat, recent, la Bruxelles, intentiile premierului Ciolacu de a da in judecata Austria in cazul in care aceasta continua sa se opuna intrarii Romaniei in Schengen. „Nu e bine sa avansam public anumite chestiuni”, a subliniat Iohannis.
Intrebat in legatura cu eventuala actionare in justitie a Austriei, in cazul in care isi foloseste veto-ul impotriva aderarii tarii noastre la Schengen, Iohannis: „Este o chestiune juridica foarte complicata. Nu am gasit doi juristi care sa aiba aceeasi opinie legata de aceasta chestiune si cred ca, pana cand nu ne lamurim intre noi, nu e bine sa avansam public anumite chestiuni”.
Si premierul Ciolacu s-a aflat la Bruxelles, in acelasi timp cu Iohannis.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat intr-un interviu pentru Der Standard, luna trecuta, ca Romania va da in judecata Austria la Curtea Europeana de Justitie pentru despagubiri daca Viena isi va mentine veto-ul privind aderarea Romaniei la spatiul Schengen.
„Veto-ul exprimat de Austria nu tine de criteriile pe care Romania deja le-a indeplinit. Este vorba doar de o decizie arbitrara, nejustificata. Austria nu are niciun temei juridic pentru a se opune aderarii Romaniei la spatiul #Schengen. Este doar o atitudine abuziva! #Romania a indeplinit toate criteriile, iar Comisia Europeana a confirmat deja acest lucru. Drept urmare, in cazul in care Guvernul austriac va insista sa-si exercite abuziv dreptul de veto, ne vom apara si noi interesul national si vom da in judecata Austria la Curtea Europeana de Justitiei. Daca nu vom gasi o rezolvarea amiabila, Austria va trebui sa suporte pierderile inregistrate de tara noastra”, a spus premierul, mesaj reluat pe pagina sa de Facebook.
Iohannis: „Realitatea este ca Spatiul Schengen nu mai functioneaza”
Realitatea este ca Spatiul Schengen nu mai functioneaza, a mai spus joi, la Bruxelles, presedintele Klaus Iohannis. Seful statului participa la Consiliul European, unde una dintre temele majore este migratia.
„Cum va decurge discutia pe migratie, vom vedea, fiindca, in final, stiti foarte bine ca, prin grija unui stat membru, discutia pe migratie a fost legata de discutia pe Schengen. Din nefericire, fiindca temele sunt principial diferite”, a aratat seful statului, intr-o conferinta de presa.
In privinta mesajelor transmise de Austria, presedintele a comentat: „Este putin deprimant ca de la Viena sa auzi ca si cum acolo o placa s-ar fi stricat putin. Tot acelasi text, in conditiile in care Romania performeaza foarte bine in oprirea migrantilor ilegali”.
„Noi continuam. Eu continui pe linia diplomatica inceputa, impreuna cu toata echipa mea, si Guvernul face tot ce poate, insa devine din ce in ce mai ciudat acest dialog, in conditiile in care Austria de fiecare data spune ca nu are nimic impotriva Romaniei sau Bulgariei, dar se opune extinderii Spatiului Schengen, in conditiile in care in exact aceeasi sedinta a aprobat aderarea Croatiei. Deci argumentele sunt cel putin stravezii. Si, in aceste conditii, noi continuam toate discutiile. Stim foarte bine ca noi indeplinim absolut toate criteriile Schengen”, a aratat el, citat de Agerpres.
Iohannis a vorbit si despre situatia actuala a Spatiului Schengen.
„Pe de alta parte si trebuie sa o spun, ca cineva trebuie sa o spuna: Realitatea este ca Spatiul Schengen nu mai functioneaza. Nu mai functioneaza si aproape ca nu mai exista Spatiul Schengen, fiindca din cauza migratiei, care este destul de importanta, foarte multe state si-au inchis granitele. Chiar in zona noastra, in Estul Uniunii, stiti foarte bine ca au aparut succesiv mai multe inchideri de granite. Cineva ar putea sa constate ca noi vrem sa intram intr-un acord care nu mai functioneaza. Este o intrebare pe care trebuie sa ne-o punem si discutia pe Schengen este mai veche”, a afirmat Iohannis.
Mai mult, a completat seful statului, „faptul ca Schengen are probleme se stie si pe de o parte exista dorinta de a moderniza acordul Schengen, pe de alta parte exista unii care se opun la orice extindere”.
„Eu am avut aceasta discutie cu lideri europeni de ani de zile si le-am spus la toti: Romania ar deveni un punct forte al Spatiului Schengen. Prin aderarea Romaniei, Spatiul Schengen ar deveni mai sigur, mai puternic si cu Romania inauntru putem sa ne apucam cu energie noua sa reformam Spatiul Schengen, sa il facem viabil din nou si sa dam libertatea de circulatie cetatenilor europeni. Insa mai este mult de negociat pana ajungem acolo”, a conchis Klaus Iohannis.