Ciolos anunta esecul lui Ciolacu la Bruxelles: „Nu vorbeste limbi straine, nu are cum sa construiasca relatii personale cu lideri politici din familia lui, are nevoie de interpret totdeauna”

politica

PSD, Birou Permanent National, decizie, Klaus Iohannis, candidatura, parlamentare

Dacian Ciolos, fost comisar european, a comentat acid modul in care Marcel Ciolacu negociaza la Bruxelles portofoliul de comisar european pentru Romania si refuzul premierului de a nominaliza un barbat si o femeie pentru aceasta pozitie. Ciolacu insista sa il instaleze pe Victor Negrescu (PSD) in functia de comisar european.

„Acest deadline a fost impus de presedinta Comisiei, nu e un calendar batut in cuie. Ea si-a fixat niste obiective, inclusiv din punct de vedere calendaristic, insa doamna presedinte trebuie sa-si atinga si alte tipuri de obiective legate de calitatea structurii Comisiei, a candidatilor.

Exista mai multe grupuri politice in Parlamentul European, inclusiv dintre cele care au sustinut candidatura doamnei von der Leyen, care cer, dicolo de calitatea individuala a fiecarui candidat, echilibru de gde gen. Daca barbatii nu vor convinge din punct de vedere al calitatii si competentei lor, atunci ei ar putea cadea victime acestei confruntari politice. Nu m-a surprins deloc ca doamna von der Leyen sa scoata acum formule dincolo de datele pe care le-a pus dansa, formule si negocieri, sa poata atinge acest obiectiv si cauta acest lucru”, a declarat Ciolos la Euronews Romania.

„Portofoliul economic e un termen foarte vag. Sunt anumite portofilii care pot fi denumite economice care au un impact politic si decizional puternic, sunt altele care au un impact mai putin important, dar care, pentru un stat membru, poate sa fie considerat ca fiind important. Eu nu stiu ce a cerut domnul Ciolacu.

Din punctul meu de vedere,  Romania ar putea avea greutate in aceste discutii daca ar exista un consens intre cele doua partide care sunt acum la guvernare si care fac parte din doua familii politice importante din Parlamentul European, Ciolacu din familia socialistilor, de care Ursula von der Leyen are nevoie pentru voturile din Parlament, dar care insista si pentru echilibrul de gen, si PNL, care face parte din familia politica din care face parte si von der Leyen.

Si daca ar exista o aliniere in cadrul Guvernului sau al Coalitiei majoritare pe candidat si pe portofoliu si ambele partide ar sustine, cu familiile lor politice, o anumita viziune, sigur ca Romania, ca al saselea stat-membru, ar avea greutate mai mare. Daca fiecare se duce pe cont propriu si incearca sa influenteze lucrurile…

Pe premierul Ciolacu, ca persoana, nu-l consider ca fiind un lider foarte influent, pentru ca nu vorbeste limbi straine, nu are cum sa construiasca relatii personale cu lideri politici din familia lui, are nevoie de interpret totdeauna. Deci discutiile se poarta altfel cand ai tu relatii personale directe si intr-un alt fel atunci cand tot timpul vorbesti prin intermediari.

Din acest punct de vedere, nu stiu cata greutate are el ca persoana. Partidul ar putea avea, dar asta presupune sa aiba cine sa joace aceasta influenta si, din pacate, partidele mari din Romania, in momentul de fata, nu au lideri politici cu greutate la nivel european, capabili sa negocieze si sa fie luati in considerare atunci cand se poarta astfel de discutii si sa cantareasca prin greutatea persoanei lor si a numelui lor, in discutiile la nivel european”, a subliniat Ciolos.

Intrebat recent la Bruxelles daca Ursula von der Leyen i-a reprosat ca nu a venit cu doua nume, asa cum a rugat statele membre, Ciolacu s-a umflat in pene.

„Nu-mi place de pe timpul comunismului sa-mi impuna cineva ceva.  Am vazut ca si alte 10 sau 14 state au avut aceeasi problema ca si mine, sa nu ne impuna nimeni nimic”, a sustinut Ciolacu intr-o conferinta de presa la Bruxelles.

Ciolacu, posesor al unui certificat de revolutionar, a declarat ca il doreste pe pesedistul Victor Negrescu drept comisar.

„Normal ca am o preferinta, preferinta mea este Victor Negrescu”, a subliniat Ciolacu.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: