politica

Ciolos, despre „competentele” lui Ciolacu la negocierile de la Bruxelles: „S-a vazut lipsa de forta, relevanta si nevoia de a-si inghiti cuvintele”

Dacian Ciolos, fost comisar european, descrie in cuvinte acide modul in care premierul Marcel Ciolacu a negociat la Bruxelles in privinta comisarului european al Romaniei. „A revenit cu un al doilea nume de propunere de comisar dupa ce a fost anuntat public si asumat de premier si presedintele PSD primul nume”, subliniaza Ciolos.

Limitele competentei si lipsa de relevanta a premierului Ciolacu in Uniunea Europeana. Din pacate, se trece prea repede peste modul in care Marcel Ciolacu ca sef al guvernului Romaniei – tara cu statut si putere potential importante in UE – a iesit din negocierile cu Comisia Europeana pentru stabilirea numelui si portofoliului noului comisar roman.

Situatia, dincolo de nume si persoane, ofera un moment bun de discutie si reflectie asupra unui atribut esential al viitorului presedinte, in contextul lipsei dezbaterilor despre temele cu adevarat relevante in dezbaterea despre prezidentiale: rolul de reprezentare al viitorului presedinte al Romaniei in negocierile internationale si in UE.

Domnul Ciolacu si echipa sa ori s-au dus nepregatiti la Bruxelles, ori n-au citit bine contextul si in consecinta, argumentele puse pe masa sefei Comisiei Europene nu au tinut. S-a vazut lipsa de forta, relevanta si nevoia de a-si inghiti cuvintele si a reveni cu un al doilea nume de propunere de comisar dupa ce a fost anuntat public si asumat de premier si presedintele PSD primul nume.

In plus, am aflat de la premier ca i-a cerut presedintei Comisiei si sa inchida ochii la deficitul enorm pe care Romania il face in acest an electoral si sa accepte un calendar de intindere pe mai multi ani a rezolvarii problemei deficitului.

Cand mergi doar sa ceri mai multe lucruri la masa de negociere se numeste ca te afli intr-o pozitie subreda de negociere, asta lasand la o parte faptul ca unele lucruri se discuta si intre patru ochi cat timp exista macar o limba de comunicare comuna a ambilor reprezentanti in negocieri.

Parerea mea este ca nici portofoliul, un punct foarte important dincolo de numele comisarului, nu este inca agreeat. Si ca Romania de fapt nu a cerut cu argumente un portofoliu care sa reflecte importanta noastra ca stat.

Daca ne uitam in jurul nostru, in partea de est a UE, doua tari baltice vor avea din nou pozitii de vicepresedinte in Comisia Europeana, Slovacia la fel, Polonia pare ca a negociat un portofoliu legat de buget sau extindere, Bulgaria e foarte probabil sa trimita la NATO viitorul (sau viitoarea) Secretar General Adjunct.

Leadershipul politic din Romania se umfla in pene de circa doi ani creand asteptari pe acest plan iar ‘recolta’ o constatam in aceste zile. Cat vor cantari (sau nu) aceste lucruri in votul nostru din urmatoarele luni, apropo si de faptul ca ne plangem de multe ori ca nu suntem respectati in UE”, a scris Ciolos pe Facebook.

Prezent recent la Bruxelles, premierul Marcel Ciolacu a insistat in refuzul sau de a propune sefei Comisiei Europene doua nume, de barbat si femeie, in cazul comisarului european din partea Romaniei. Ciolacu a declarat pe 22 august ca nu-i place sa „i se impuna”.

Intrebat daca Ursula von der Leyen i-a reprosat ca nu a venit cu doua nume, asa cum a rugat statele membre, Ciolacu s-a umflat in pene.

„Nu-mi place de pe timpul comunismului sa-mi impuna cineva ceva.  Am vazut ca si alte 10 sau 14 state au avut aceeasi problema ca si mine, sa nu ne impuna nimeni nimic”, a sustinut Ciolacu intr-o conferinta de presa la Bruxelles.

Ciolacu, posesor al unui certificat de revolutionar, a declarat ca il doreste pe pesedistul Victor Negrescu drept comisar.

„Normal ca am o preferinta, preferinta mea este Victor Negrescu”, a subliniat Ciolacu.

Urmareste-ne si pe:
Ioana Hurdea

Share
Published by
Ioana Hurdea

Recent Posts

INTERVIU Claudiu Tarziu (AUR): „Odata propulsat in turul 2, George Simion nu va fi asa de usor de invins precum si-ar imagina unii sau altii!”

Intrat in mod neasteptat in Parlament, in urma cu patru ani, cand institutele de sondare…

5 ore ago

Concedieri in Franta si Germania. Industria auto si comertul cu amanuntul renunta la mii de angajati

Industria auto germana continua sa prezinte simptome de criza, si anunta disponibilizari in masa. In…

49 de secunde ago

Date oficiale arata un numar record de nord-coreeni sositi recent in Rusia. Kremlinul nu dezminte implicarea acestora in razboi

Un numar record de cetateni nord-coreeni au sosit in Rusia in al treilea trimestru al…

48 de minute ago

Fostul sef al Politiei Galati si nevasta lui, si ea politista, si-au recunoscut faptele in fata procurorilor DNA. Au scapat cu pedepse cu suspendare

Fostul comisar-sef din cadrul IGPR Marius Badea, acuzat de mai multe fapte, intre care instigare…

21 de minute ago

Drula: „Ciolacu este un om fara scrupule si aici vreau sa fiu foarte ferm si sa spun ca Marcel Ciolacu este un mare pericol pentru Romania”

Deputatul USR de Timis, Catalin Drula, care deschide lista candidatilor partidului pentru un nou mandat…

O oră ago

Prima opera de arta creata de un robot umanoid s-a vandut cu peste 1 milion de dolari: „Moment de cotitura in istoria artei moderne” – VIDEO

Un portret al matematicianului englez Alan Turing a devenit prima opera de arta realizata de…

O oră ago