Ciolos, despre explozia de la Crevedia: „Ciolacu sa ne arate toata caracatita, sa vad daca are curajul sa fie la fel de decis si in cazul propriului partid precum e cand da cu pumnul in masa la guvern”
Fostul premier Dacian Ciolos ii solicita lui Marcel Ciolacu sa „ne arate toata caracatita” in privinta complicitatilor care au facut posibil ca statia GPL de la Crevedia sa functioneze desi nu mai avea autorizatii.
„Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, trebuie sa iasa si sa explice RAPID legatura dintre modul in care s-a infiintat si a functionat statia GPL din Crevedia care a explodat si increngatura PSD in care sunt implicati primarul din Crevedia si fiul lui, presedintele Consiliului Judetean Dambovita si primarul din Caracal. La cum functioneaza Romania sub PSD, nu am niciun dubiu ca mai exista nume in spatele acestora despre care inca nu spune nimeni nimic. Sa vina Marcel Ciolacu si sa ne arate toata caracatita.
As vrea sa vad daca are curajul sa fie la fel de decis si in cazul propriului partid precum e cand da cu pumnul in masa la guvern. Am vazut cum caracatita Gabrielei Firea facea bani pe spatele azilelor de batrani. Sa ne spuna cine din PSD a avut vreun rol in functionarea fara autorizatie a acestei statii GPL (lista intreaga, nu doar trepadusii gata a fi sacrificati pentru public). Sa vedem cat e de reformator si cat e de credibil, nu doar un actor pentru show-uri TV. Ca la strans voturi stim ca se pricep cei de la PSD, dar la a fi cinstiti cu cetatenii sunt repetenti de 30 de ani.
Asa ca, domnule Ciolacu, daca nu sunteti ipocrit, trebuie sa recunoasteti ca stiti ce fac liderii din propriul dumneavoastra partid, folosindu-se de legitimitatea politica data de PSD si de listele de la alegeri”, a scris Ciolos pe Facebook.
Statia GPL din Crevedia nu avea autorizatie de securitate la incendiu din 30.07.2020, au declarat surse oficiale pentru aktual24.ro. Statia trebuia sa fie inchisa din 14.10.2020, si totusi a continuat sa functioneze.
Un control din 2020 arata ca era utilizata o pompa de transvazare a gazului petrolier lichefiat neomologata, au precizat sursele. De asemenea, la momentul exploziei, pe amplasament s-au desfasurat operatiuni de transvazare neautorizate.
Transvazarea reprezinta mutarea unui lichid intr-un recipient in altul.
Prima explozie a avut loc la 18.48, acolo se aflau trei cisterne de transport GPL. A doua explozie a avut loc la 20.56 iar a treia la 21.46.
Bilantul victimelor a ajuns la 58 de persoane, din care 43 sunt cadre ale MAI: 39 de pompieri, 2 politisti si 2 jandarmi, releva datele transmise de IGSU.
Dintre acestea, opt victime au fost dupa prima explozie: 1 persoana decedata (infarct, fara arsuri) si 7 persoane ranite (3 cu arsuri transportate la Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti Floreasca, 4 cu arsuri transportate la Spitalul Bagdasar-Arseni);
Alte 50 de victime au fost inregistrate dupa a doua explozie, 3 persoane ranite fiind transportate la UPU Targoviste, 47 persoane la unitati sanitare din municipiul Bucuresti, cu arsuri si traumatisme.
Sectia de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a preluat dosarul privind explozia care a avut loc sambata in localitatea Crevedia, judetul Dambovita.
„In cauza se efectueaza cercetari in rem sub aspectul savarsirii infractiunii de distrugere din culpa care a avut ca urmare un dezastru ( art. 255 alin 1 si 2 din Codul Penal). A fost inceputa cercetarea la fata locului, aceasta fiind coordonata de catre procurorul de caz din cadrul PICCJ. Au fost cooptati ofiteri de politie judiciara din cadrul IGPR, specialisti din cadrul Institutului National de Criminalistica din cadrul IGPR, experti de la Institutul National de Expertize Criminalistice din cadrul Ministerului Justitiei, specialisti de la INSEMEX Petrosani, inspectori de inspectia muncii, ofiteri din cadrul IPJ Dambovita”, se arata intr-un comunicat de presa al Parchetului.