Ciolos face ordine la nivel INALT: „Vrei salariu mai bun si functie, dovedesti ca STII anumite lucruri”
Premierul Dacian Ciolos a anuntat un nou pachet de reforme in administratia publica, de data aceasta fiind vizati functionarii de nivel inalt, cum ar fi prefectii.
Ciolos a fost, marti, la Ministerul Dezvoltarii. La finalul vizitei de lucru, seful Executivului a anuntat ca va fi constituit un grup de lucru interministerial care va elabora pachetul de legi si decizii necesare pentru reforma administratiei publice si a functiei publice. Vicepremierul Vasile Dancu a precizat ca noile standarde nu se vor aplica imediat celor aflati in functie.
„Asa cum avem un grup de lucru interministerial pe Legea salarizarii unitare, o sa venim cu un grup de lucru pe pregatirea reformei administratiei publice in sensul de a creste calitatea si performanta administratiei pentru ca in urmatoarele 2, 3 luni sa venim si cu pachetul de propuneri legislative si alte decizii pe care trebuie sa le luam”, a afirmat Dacian Ciolos la finalul vizitei de lucru efectuate la Ministerul Dezvoltarii, scrie Mediadax.
El a adaugat ca scopul nu este acela de a „distruge ceva sau de a da afara anumiti oameni sau de a arata ca unii sunt buni sau mai putini buni”, ci pentru a ridica nivelul de competenta a personalului, inclusiv prin programe de formare profesionala.
„Sa conditionam o anumita progresie ierarhica sau un grad de functionar de anumite competente care sa fie dovedite. Deci, vrei salariu mai bun, vrei o functie mai buna, dovedesti ca stii anumite lucruri. Nu le stii, le inveti. Avem posibilitatea de a finanta programe de formare profesionala de durata mai scurta sau mai lunga si din fonduri europene”, a explicat Ciolos, afirmand ca scopul este acela de a avea o administratie publica mai performanta.
Prim-ministrul a evocat faptul ca unele persoane au refuzat sa vina sa lucreze in administratie din cauza faptului ca, in opinia lor, intrau „intr-o aventura intr-un aproape total necunoscut”.
„Ei spun: De unde stiu eu ca daca intru acum si fac performanta raman in continuare? Ce garantii de stabilitate imi dati, ce garantii de evolutie profesionala imi dati ca eu, la 28 sau 30 de ani, daca am acumulat o experienta si vreau sa o utilizez in functia publica sa fiu sigur ca daca ma angajez in asta, in urmatorii ani, pot sa evoluez profesional? Daca nu-mi dati elementele astea ma duc in sectorul privat unde am o mai buna vizibilitate din punctul asta de vedere. In sensul asta am vorbit de profesionalizarea administratiei”, a precizat premierul.
La randul sau, ministrul Dezvoltarii, vicepremierul Vasile Dancu, a precizat ca trebuie gasit un sistem care sa reflecte munca si pregatirea personalului, dar ca standardele nu se vor aplica imediat celor care sunt deja in functie.
„Cateodata se vorbeste ca Guvernul vrea sa dea afara functionari. Nu este vorba de asta. In orice sistem, atunci cand s-a facut reforma unui sistem al functiei publice au fost perioade de gratie de doi sau trei ani asa in care oamenii au putut sa ajunga la un anumit standard de pregatire si de asemenea se stabilesc de exemplu modalitati si tipuri de performante pe care oamenii trebuie sa le atinga in dinamica unei profesii, pentru ca nu poti sa intri functionar public si sa ramai stapanul acelei functii toata viata(…). In legatura cu asta, sigur ca sunt gandite si sistemele de remuneratie si salarizare din orice zona. Deci, suntem in facerea, sa spunem, a acestor lucruri, aici am discutat mai degraba principii si niste calendare si modalitati de a ne organiza mai rapid pentru ca sa acceleram dezbateri in aceasta zona „, a spus Dancu.
Potrivit celor doi demnitari, pachetul de masuri va fi elaborat in urmatoarea perioada si va fi pus in dezbatere publica.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook