Ciordache al UDMR. Csoma Botond: „Nu consider ca este sanatos ca DNA sa aiba competenta de a urmari penal judecatori si procurori”
Liderul deputatilor UDMR Csoma Botond a afirmat ca Uniunea nu vrea sa lanseze atacuri publice cu privire la activitatea DNA, asa cum a sustinut institutia intr-un comunicat de presa. El a precizat ca UDMR vrea ca justitia sa functioneze echitabil si fara abuzuri sau situatii interpretabile. „Nu consider ca este sanatos, din punctul de vedere al functionarii justitiei, ca DNA sa aiba competenta de a urmari penal judecatori si procurori pentru savarsirea infractiunilor de coruptie”, a adaugat deputatul.
„UDMR nu doreste sa lanseze atacuri publice cu privire la activitatea Directiei Nationale Anticoruptie, asa cum sustine institutia mentionata, in comunicatul din data de 15 ianuarie 2021. UDMR doreste ca justitia sa functioneze echitabil, fara abuzuri si fara situatii interpretabile, care pot afecta imaginea Directiei Nationale Anticoruptie si credibilitatea eforturilor depuse de aceasta institutie in lupta impotriva coruptiei. In acest context, doresc sa fac cateva precizari in ceea ce priveste dezbaterea privind desfiintarea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie.
Nu consider ca este sanatos, din punctul de vedere al functionarii justitiei, ca DNA sa aiba competenta de a urmari penal judecatori si procurori pentru savarsirea infractiunilor de coruptie. Trebuie sa tinem cont de faptul ca judecatorii au atributia de a judeca rechizitoriile intocmite de DNA. pentru infractiunile de coruptie savarsite de persoane care nu au calitatea de magistrat, dar, in acelasi timp, daca DNA ar avea aceasta competenta de a instrumenta si dosarele in care judecatori si procurori ar fi subiectii activi ai infractiunilor de coruptie, acest aspect ar putea genera situatii care ar putea sa afecteze calitatea actului de justitie, prin eventuale presiuni.
Reamintesc ca, in anul 2019, Consiliul Superior al Magistraturii a validat Raportul Inspectiei Judiciare, in care aproape 3.000 de magistrati au fost vizati in dosare penale si prin care se consemneaza anumite aspecte ingrijoratoare cu referire la acest subiect. Mai mult, fostul presedinte CSM, Lia Savonea a declarat ca ‘judecatori timorati nu pot sa faca justitie’”, a afirmat liderul grupului UDMR din Camera Deputatilor Csoma Botond, citat de news.ro.
„Totodata, este de notorietate publica situatia de la Bihor, unde trei procurori D.N.A. au fost acuzati ca au abuzat de functia lor fata de judecatori, in presa locala aparand inregistrari in acest sens, discutand intre ei posibilitatea de a fabrica dosare penale unor judecatori care nu au dat sentinte favorabile DNA. Similar separatiei puterilor in stat, mutatis mutandis ar trebui sa avem o separatie a competentelor si in cazul cercetarilor penale”, mai spune deputatul Uniunii.
In concluzie, UDMR sustine ca cercetarea penala a unei categorii de persoane, si anume, persoanele care au calitatea de magistrat, trebuie sa fie efectuata de catre o entitate distincta, specializata in investigarea aspectelor specifice care deriva din statutul acestora. Trebuie sa cream cadrul institutional in asa fel incat obiectul de activitate specific al acestei entitati sa poata fi indeplinit eficient, fara sa pericliteze buna functionare a sistemului judiciar si cu respectarea echidistantei.
In Romania exista practica organelor judiciare specializate si noi consideram ca avem nevoie de un astfel de organism specializat, distinct, bine organizat si cu atributii conturate pentru investigarea infractiunilor din sistemul judiciar. Astfel va exista o delimitare clara a competentelor.
„In acceptiunea noastra, revenirea acestei competente de a investiga faptele de coruptie savarsite de magistrati DNA ar crea premisele unor situatii interpretabile din punctul de vedere al impartialitatii si al echidistantei, elemente care pot duce la scaderea increderii in institutiile statului. La fel cum DNA. are o arie de competenta bine conturata cu privire la o categorie de infractiuni, si anume, infractiunile de coruptie si cele asimilate infractiunilor de coruptie, poate exista o entitate cu arie de competenta bine conturata nu pe tipul de infractiune, ci pe o anume calitate a persoanelor care savarsesc infractiunile, in cazul de fata magistratii. Si, la fel cum procurorii DNA., fiind specializati in analiza faptelor si in urmarirea penala al infractiunilor de coruptie au avut rezultate notabile pe parcursul anilor, specializarea procurorilor incadrati in entitatea care ar urma sa investigheze infractiunile din justitie ar putea sta la baza functionarii eficiente a acestei institutii”, completeaza Csoma Botond.
Oficialii DNA reclama, vineri, „existenta unor atacuri publice din partea reprezentantilor partidelor politice” cu privire la activitatea institutiei, referindu-se direct afirmatiile liderului de grup al deputatilor UDMR, Csoma Botond.
„DNA nu a avut si nu solicita competenta exclusiva pe infractiunile savarsite de magistrati”, au transmis oficialii institutiei, dupa ce politicianul UDMR a afimat ca formatiunea este de acord cu desfiintarea Sectiei speciale, dar cazurile sa nu revina la DNA, invocand presupuse abuzuri.