Ciprul divizat marcheaza a 50-a aniversare a invaziei turcesti. Erdogan: „Operatiunea de pace din Cipru i-a salvat pe cipriotii turci de cruzime si i-a adus la libertate”

externe

cipru

Ciprul recunoscut la nivel international a marcat sambata cea de-a 50-a aniversare a invaziei turcesti a insulei, dezvelind monumente comemorative pentru cei care si-au pierdut viata si reiterand speranta reunificarii, relateaza Deutsche Welle.

Cipriotii greci i-au jelit pe cei care au murit in timpul invaziei din 1974, care a divizat tara pe criterii etnice. Invazia a avut loc in urma unei lovituri de stat sustinute de junta care conducea Atena la acea vreme si care urmarea unificarea cu Grecia.

Invazia, pe care cipriotii turci au vazut-o ca pe o salvare de la un Cipru dominat de greci, a dus la cucerirea de catre Turcia a unei treimi din insula mediteraneana si la stramutarea a aproximativ 40% din populatie.

Cipru si-a obtinut independenta fata de dominatia britanica in 1960, pe baza unui tratat care interzicea unirea cu Grecia sau Turcia. De asemenea, tratatul interzicea impartirea si facea din Londra, Atena si Ankara garanti ai independentei Ciprului.

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a sustinut sambata un discurs din partea de nord, turca, a Nicosiei, inaintea unei parade militare. In discurs, Erdogan a respins posibilitatea reunificarii, pe care cipriotii greci o urmaresc in continuare.

„Noi credem ca o solutie federala nu este posibila in Cipru. Nu este in avantajul nimanui sa spunem sa continuam negocierile de unde am ramas in Elvetia cu ani in urma”, a declarat Erdogan, spulberand sperantele ONU de reluare a discutiilor, blocate din 2017.

Steagurile turcesti au fost vazute fluturand alaturi de cele ale Republicii Turce a Ciprului de Nord, pe care doar Ankara o recunoaste dupa patru decenii de existenta.

„Operatiunea de pace din Cipru i-a salvat pe cipriotii turci de cruzime si i-a adus la libertate”, a declarat Erdogan in fata multimii care s-a adunat in nordul Nicosiei.

Intre timp, in Ciprul controlat de Grecia si recunoscut la nivel international, au avut loc slujbe religioase in memoria celor peste 3 000 de morti din timpul invaziei.

Presedintele cipriot Nikos Christodoulides a dezvelit busturi ale ofiterilor ucisi in lupte si a depus o coroana de flori la un memorial de razboi, unde s-au auzit focuri de arma ceremoniale.

„Indiferent de ceea ce fac sau spun Erdogan si reprezentantii sai din zonele ocupate, Turcia, 50 de ani mai tarziu, continua sa fie responsabila pentru incalcarea drepturilor omului ale intregului popor cipriot si pentru incalcarea dreptului international”, a declarat Christodoulides reporterilor.

La eveniment a participat si premierul grec Kyriakos Mitsotakis, drapelele grecesti fluturand alaturi de cele ale Ciprului.

„Avem un singur obiectiv: o Republica a Ciprului cu o singura suveranitate, o singura personalitate internationala, o singura nationalitate, intr-o federatie bizonala, bicomunala, un singur stat in care toti cetatenii vor fi ciprioti si europeni, fara o armata straina de ocupatie, fara garantii depasite”, a declarat Mitsotakis.

Cipru este membru al Uniunii Europene din 2004.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: