Citu anunta ca romanii ar fi castigat mai multi bani daca ramanea prim-ministru: „Anul trecut a fost cel mai bun an din punct de vedere economic din istoria Romaniei”
Presedintele PNL, Florin Citu, a reluat, sambata, cu satisfactie, declaratiile facute de secretarul general al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, Mathias Cormann, privind performantele economice ale Romaniei in decursul anului trecut. „Anul trecut, nu o spun doar eu, a fost cel mai bun an din punct de vedere economic din istoria Romaniei, cea mai rapida revenire in criza globala. Am un singur regret, ca nu am reusit sa am timpul sa duc pana la final reformele propuse pentru ca atunci tot acest succes economic s-ar fi vazut si in buzunarele romanilor”, a spus Citu.
„E important sa stim exact situatia reala. Eu stiu ca de foarte multe ori se spune ca oficiali cumva nu vina sa spuna intotdeauna situatia cum este ea, sa nu sperim oamenii. Si nu despre asta este vorba. Eu cred ca e bine sa stim toate scenariile si in special scenariile dificile pentru ca oamenii trebuie sa se pregateasca sa ia decizii si daca se intampla sa fie mai rau decat ne-as asteptat, atunci cu totii castigam asa.
Am administrat economia in 2020 si in 2021 si a iesit bine. Te pregatesti pentru ce este mai rau si daca iei masuri bune, rezultatele vor fi confirmate. Anul trecut, nu o spun doar eu, a fost cel mai bun an din punct de vedere economic din istoria Romaniei, cea mai rapida revenire in criza globala. Am un singur regret, ca nu am reusit sa am timpul sa duc pana la final reformele propuse pentru ca atunci tot acest succes economic s-ar fi vazut si in buzunarele romanilor. In momentul in care vom termina reformele succesul economic al cresterii economici se va vedea si in buzunarele tuturor romanilor”, a declarat Florin Citu.
„Nu va spun doar eu ca a fost un an de succes al Romaniei, vreau sa citez din domnul Mathias Cormann, secretarul general al OCDE , care spunea ieri, ca la fel ca majoritatea tarilor din lume, pandemia a lovit puternic Romania in ceea ce priveste economia. In 2020 PIB-ul Romaniei a scazut cu 3,7%, mai putin decat media OCDE, de 4,7”, a precizat Citu.
Romania a avut o abordare cuprinzatoare in gestionarea efectelor pandemiei, cu masuri in plan economic si social care au reprezentat 3,6% din PIB in 2020 si 1,4% din PIB in 2021, a afirmat vineri secretarul general al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, Mathias Cormann, care efectueaza o vizita oficiala la Bucuresti.
„In acest fel, in al doilea trimestru al anului trecut PIB-ul Romaniei a depasit nivelul de dinaintea pandemiei. Activitatea economica s-a relansat, de anul trecut, iar redresarea continua. Dupa cresterea economica de 6,3% din PIB inregistrata in 2021, estimam ca Romania va avea o crestere economica de 4,5% din PIB, atat in 2022, cat si in 2023″, a afirmat secretarul general al OCDE, potrivit unui comunicat transmis de Guvern.
In opinia sa, Romania a inregistrat progrese semnificative, reusind sa ajunga rapid din urma economiile statelor care fac parte din OCDE, in pofida crizei financiare globale din 2007 – 2008 si a crizei pandemice cu care ne confruntam in prezent.
„In 2019, inaintea izbucnirii pandemiei, Romania inregistrat un Produs Intern Brut pe cap de locuitor de 27.000 USD, adica 63% din media la nivelul tarilor OCDE – o crestere semnificativa fata de 30% din media tarilor OCDE cat inregistra Romania la inceputul anilor 2000”, dupa cum a exemplificat Mathias Cormann.
Inaltul oficial al OCDE a subliniat, in context, faptul ca aceste progrese pot fi sustinute in continuare inclusiv prin implementarea reformelor structurale asociate implementarii Planului National de Redresare si Rezilienta, care vor contribui la revenirea economica a tarii prin stimularea masiva a investitiilor publice, mai arata sursa citata.
Secretarul general al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, Mathias Cormann, si premierul Nicolae Ciuca au participat vineri la evenimentul de lansare a Studiului Economic pentru Romania al OCDE, desfasurat in contextul vizitei pe care secretarul general al organizatiei o efectueaza in Romania. Vizita are loc la scurt timp dupa decizia Consiliului OCDE de a da unda verde deschiderii negocierilor de aderare a Romaniei la acest for interguvernamental.
Comitetul interministerial pentru admiterea in OCDE a validat, in sedinta din 26 ianuarie, asumarea atasamentului Romaniei la principiile, valorile si standardele organizatiei, asa cum sunt ele intarite si dezvoltate in cele doua documente adoptate cu prilejul reuniunii Consiliului OCDE desfasurata la Paris, in octombrie anul trecut.
Studiul OCDE pune accentul asupra dezvoltarii infrastructurii de transport si tranzitia verde, a necesitatii reducerii decalajelor de dezvoltare, a corelarii pietei fortei de munca si competentelor, imbunatatirii accesului la educatie si formare, reformei sistemului de pensii. In acelasi timp, arata eforturile depuse pana acum si ofera recomandari utile in domeniile de o importanta deosebita pentru tara noastra, precizeaza Executivul.
Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, a reiterat, in urma cu o luna, ca economia Romaniei s-a prabusit in guvernarea PNL-USR si ca PSD va opri „prabusirea economiei”.
„Astazi a fost adoptat bugetul consolidat pentru anul 2022! Este un buget care respecta angajamentele facute romanilor! Este instrumentul cheie prin care vom opri prabusirea economiei!
517 miliarde lei sunt cheltuieli pentru romani si companiile ce produc aici, in Romania: pentru puterea de cumparare, salarii, pensii, alocatii, investitii, locurile de munca si pentru a ne lupta cu pandemia.
O constructie care duce la indeplinire tintele asumate de Romania in fata Comisiei Europene si institutiilor financiare internationale.
P.S. Pentru nerusinatii de la USR care ataca la CCR bugetul le transmit ca orice intarziere se traduce in amanarea nepermis de mult a masurilor de sprijin pentru oameni! Romanii nu se hranesc cu pancarte si postari pe retele de socializare! BIG DISLIKE- ca sa intelegeti mesajul!”, a transmis Ciolacu la sfarsitul anului.