Citu iar il ia peste picior pe Budai: „Daca are puterea sa convinga Comisia Europeana sa nu mai stea in Romania, sa plece la Bruxelles. Asa se fac lucrurile”

politica

Presedintele PNL, Florin Citu, i-a indemnat ironic, marti, pe Marius Budai si Marcel Ciolacu sa lase vorbele si sa mearga la Bruxelles sa negocieze PNRR-ul daca au „puterea” sa convinga Comisia Europeana.

”Trebuie sa clarificam cateva lucruri. PNL a facut nu doar a vorbit cea mai mare majorare de pensii din istorie. In ce priveste renegocierea, trebuie vorbe nu fapte. Cine are puterea sa convinga Comisia Europeana sa nu mai stea in Romania, sa plece sa negocieze pentru ca pierdem timp. Eu cand am avut nevoie sa negociez pentru PNRR, m-am urcat in avion si am plecat sa negociez, asa se fac lucrurile. Avem doua jaloane importante: legea salarizarii si un impact al viitoarei legi, avem un jalon pe pensii si as vrea sa discutam mai mult despre cum cream locuri de munca, e foarte mult de munca la Ministerul Muncii”, a declarat Citu dupa sedinta conducerii PNL.

Purtatorul de cuvant al PNL, Ionut Stroe, a anuntat marti, dupa sedinta conducerii PNL, ca o eventuala renegociere a PNRR este impotriva interesului Romaniei si ca „9,4% prevazut din PIB, in momentul de fata, este o suma eficienta”. „Exista bani in acest moment pentru o eventuala marire a pensiilor daca se doreste acest lucru”, a subliniat Stroe. Ministrul Muncii, Marius Budai, si Marcel Ciolacu au cerut insistent renegocierea PNRR, Budai sustinand chiar ca premierul Ciuca ar fi de acord.

„In acest moment, PNRR-ul nu poate fi modificat si nici nu exista vreun motiv pentru a face acest lucru. Este o chestiune care mai degraba este impotriva intereselor noastre ca si stat.

In primul rand, o modificare a PNRR ar duce la o intrerupere a exercitiului bugetar, lucru care ar afecta banii pe care ii primim din zona UE. PNRR-ul functioneazam de3ja exista peste 2 miliarde care au ajuns in Romania si in mod clar, daca am dori o renegociere, am pierde o parte din acesti bani pentru acest an.

Din punct de vedere procedural, termenul definit de comisie in raport cu eventuale modificari ale PNRR este anul 2023. Este prima borna la care statele beneficiare pot avea modificari, dar, atentie, in stricta relatie cu modul in care au implementat pana in 2023 aceste angajamente.

9,4% prevazut din PIB, in momentul de fata, este o suma eficienta,  exista spatiu sufiecient si pentru o eventuala crestere a pensiilor. Exista bani in acest moment pentru o eventuala marire a pensiilor daca se doreste acest lucru. Atata timp cat exista bani nu exista niciun rost din partea statului roman sa intervina si sa blocheze acest lucru.

9.4% din PIB nu cuprinde si pensiile din sistemul de aparare si ordine publica, nu cuprinde si spatiile speciale. De aici si spatiul bugetar.

9,4% din PIB reprezinta o cifra care poate fi mult mai mare daca ne luam angajamentul de a creste PIB cu 2,5% anual. Deci 9,4% s-ar putea ca anul viitor sa reprezinte mult mai mult ca si suma, decat in momentul de fata.

Cel mai important este sa existe o reforma in zona pensiilor din Romania”, a declarat purtatorul de cuvant al PNL.

Premierul Nicolae Ciuca a declarat marti ca discutiile din ianuarie dintre presedintele Klaus Iohannis si membrii Guvernului au vizat mai multe subiecte, intre care si renegocierea Planului National de Redresare si Rezilienta (PNRR), precizand ca nu s-a pus problema unui acord pe acest subiect. Budai a sustinut ca premierul ar fi fost de acord, mai mult a transmis pe surse informatia ca si Iohannis si-a dat acceptul.

Ciuca a fost intrebat, la Parlament, daca a discutat cu seful statului despre renegocierea PNRR la inceputul lunii ianuarie, cand au avut loc intalnirile cu ministrii.

„La discutia pe care am avut-o impreuna cu domnul presedinte, cu fiecare ministru in parte, s-au discutat mai multe subiecte. A fost si acesta. Si atunci am fost destul de clari in ceea ce priveste posibilitatea de renegociere. Este adevarat, domnul ministru a prezentat si atunci si a discutat si cu mine ca acest procent de 9,4% (cheltuieli din PIB cu pensiile – n.r.) nu ar fi suficient, suntem cu totii de acord cu el, dar am stabilit sa se demareze procesul de reforma a pensiilor in general si dupa aceea…”, a spus seful Guvernului.

Intrebat daca, la acea data, seful statului si-a dat acordul pe renegocierea PNRR, premierul a raspuns: „Nu s-a pus problema de acord sau aprobarii acestui subiect, a fost doar un subiect de discutie”.

Nicolae Ciuca a precizat ca nu s-a intalnit zilele acestea cu seful statului si ca nici nu au discutat despre renegocierea PNRR.

„A fost un subiect care s-a discutat, am vazut in ultima perioada de foarte multe ori si foarte intens si este un subiect care merita cu adevarat interesul nostru, al tuturor, dar in acest moment au fost si sunt in continuare elemente care sunt prevazute in PNNR pentru reforma sistemului de pensii si am avut o discutie si cu domnul ministru si in cadrul Comitetului interinstitutional vizavi de acest subiect si urmeaza ca, in conformitate cu obiectivele si cu tintele din PNRR, sa urmam acel program”, a mai spus premierul.

El a fost intrebat si daca ministrul Muncii are libertate de a incepe renegocierea PNRR.

„In discutiile pe care le-am avut la Bruxelles pe acest subiect ati vazut ca s-a si vehiculat un termen ca, incepand cu anul 2023, sa poata fi rediscutate anumite elemente din PNRR. De ce 2023? Pentru ca, la Comisie, discutia a fost in felul urmator: haideti sa vedem ce se intampla si ce realizati pana in anul 2023, sa rezulte foarte clar linia pe care urmati, astfel incat sa atingeti obiectivele si tintele din PNRR, dar dupa ce avem acest bilant de etapa, sa putem sa discutam parte din jaloanele si tintele din PNRR. Oricum, Guvernul este angajat astfel incat sa faca aceasta reforma, astfel incat romanii sa poata sa beneficieze de venitul cuvenit”, a afirmat Ciuca.

Citeste si: Budai, noi intoxicari. Livreaza pe surse informatii ca s-a intalnit cu Iohannis si ca presedintele a fost de acord cu renegocierea PNRR. Ciuca a transmis clar: „Exclus!”

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: