Citu va ajunge la DNA. Vlad Voiculescu, dezvaluiri despre modul „irational” in care s-au achizitionat vaccinuri. DNA a declansat deja o ancheta

politica

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sanatatii, a anuntat marti ca decizia ca Romania sa comande un numar „irational” de vaccinuri anti-Covid a fost luata personal de Florin Citu. DNA a declansat o ancheta privind achizitia de vaccinuri.

Voiculescu mentioneaza ca premierul Citu a comandat vaccinuri desi „aveam deja un numar prea mare de vaccinuri comandate deja, in raport cu toate scenariile vis-a-vis de campania de vaccinare”.

„Anchetarea de catre DNA a modului in care Romania a achizitionat vaccinurile este bine-venita: romanii trebuie sa stie cum a decis Guvernul ca e intelept sa le administreze banii in pandemie.

In acest context, poate va amintiti ca, pe la mijlocul lunii martie a acestui an, domnul viitor fost premier Citu a aruncat in public acuze la adresa mea cum ca m-as fi opus unei achizitii suplimentare de vaccinuri. Nu direct, ci ‘pe surse’ – asa cum viitorul fost premier Citu, ajutat de consilieri angajati pe bani publici pentru nevoile de comunicare personale – a ales sa comunice de altfel de fiecare data cand a vrut sa isi murdareasca colegii din coalitia de guvernare.

Ce am facut atunci a fost sa aduc la cunostinta intregului Guvern, in mod oficial (se poate consulta atat memorandumul din partea Ministerului Sanatatii cat si inregistrarea sedintei de guvern care poate pot fi solicitata de la Secretariatul General al Guvernului) cateva lucruri:

1. Decizia de a comanda vaccinurile a fost luata de viitorul fost premier si comunicata Comisiei Europene (pentru ca a fost vorba de o achizitie la nivel european) fara a se tine cont de opinia ordonatorul de credite (adica cel care platea) iar acesta era Ministerul Sanatatii. Am cerut ca aceasta practica de a decide pe bugetul aflat in raspunderea mea, fara a fi consultat, sa inceteze;

2. Aveam deja un numar prea mare de vaccinuri comandate deja, in raport cu toate scenariile vis-a-vis de campania de vaccinare – fara a fi lasati sa ne implicam de la nivelul Ministerului Sanatatii, in nici un fel, in campania de comunicare sau in alte actiuni care sa imbunatateasca aceasta campanie;

3. Pentru achizitia de vaccinuri deja antamata de viitorul fost premier, Ministerul Sanatatii avea nevoie de sume suplimentare cel tarziu la rectificarea bugetara; in Martie, bugetul anual al MS fusese deja pus pe butuci prin deciziile premierului;

In urma deciziilor precipitate, tot prin decizia lui Florin Citu, Romania a comandat irational vaccinuri fara numar, a cumparat doze peste necesar si a ajuns in situatia de a vinde si dona mai multe milioane de vaccinuri decat orice alta tara din Europa: nu din ratiuni umanitare, ci pentru ca altfel ar fi expirat. Sper sa aflam din ancheta DNA si felul in care au fost distribuite aceste doze, felul in care au fost facute donatiile dar si cum au fost alese tarile in care s-au facut aceste donatii.

Romanii chiar trebuie sa stie. Pentru ca, daca nu ar mai simti ca sunt prostiti si mintiti constant, poate-ar avea ceva mai multa incredere in cei care le cer imperativ si tot mai rastit sa se vaccineze”, a explicat Vlad Voiculescu.

DNA a anuntat, marti, deschiderea unui dosar penal privind modul in care au fost achizitionate vaccinuri anti-COVID 19. Procurorii cerceteaza toate achizitiile de la inceputul pandemiei pana in prezent.

DNA precizeaza ca in acest moment sunt cercetate fapte, iar nu persoane.

Comunicatul DNA:

Ca raspuns la solicitarile transmise de catre reprezentanti ai mass media, Biroul de Informare si Relatii Publice este abilitat sa va comunice urmatoarele:

Pe rolul DNA a fost inregistrat un dosar penal avand ca obiect modalitatea de achizitionare a dozelor de vaccinuri anti-COVID19, de la declansarea pandemiei pana in prezent.

Urmarirea penala se desfasoara cu privire la fapta (“in rem”), respectiv abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul. Prin urmare, in acest moment, nicio persoana nu are calitatea de suspect sau inculpat.

Aceasta etapa nu are caracterul formularii unor acuzatii impotriva unei/unor persoane, ci are doar semnificatia instituirii cadrului procesual care permite strangerea de probe necesare pentru a evalua daca s-a produs ori daca nu s-a produs vreo fapta ce ar intra sub incidenta penala.

Alte informatii referitoare la stadiul anchetei nu pot fi puse la dispozitie in conformitate cu prevederile art. 12, alin. 1, lit. e, din Legea 544/2001.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: