Presedintele Senatului, Nicolae Ciuca, a declarat vineri, referindu-se la raportul NATO care arata ca Romania a alocat doar 1,6% din PIB pentru Aparare, ca tara noastra nu este la coada clasamentului.
„Putem spune ca pana in anul 2015, cand s-a luat decizia ca Romania sa aloce 2% din PIB conform unui angajament la nivelul Aliantei, acest sector a fost oarecum vitregit de ceea ce inseamna alocarea financiara.
Dar, incepand cu anul 2016, mai precis cu 2017 s-a intrat pe aceasta alocare de 2%, iar incepand de anul trecut Romania a fost printre putinele tari NATO ce a alocat 2.5% pentru Aparare.
Romania a reusit intr-un interval scurt de timp sa realizeze capabilitatile militare prioritare de care avea nevoie si continua si in acest moment programele de inzestrare, astfel incat Armata Romana impreuna cu celelalte structuri ale NATO sa poata sa aiba o contributie consistenta la aceasta decizie de intarire a descurajarii si apararii pe Flancul de Est”, a spus Nicolae Ciuca.
Potrivit unei analize publicate recent de NATO si citate de postul de televiziune TVR Info, Romania este una dintre tarile europene care au depus cele mai scazute eforturi pentru modernizarea armatei, in conditiile in care are un razboi in plina desfasurare la frontiera de nord-est.
Si aceasta in conditiile in care vara lui 2022, la Summitul NATO de la Madrid, Klaus Iohannis ii asigura pe jurnalisti ca bugetul de 2,5% din PIB pentru Aparare va fi o constanta „cel putin in urmatorii zece ani”. Nu a fost asa nici macar in 2023.
Statistica Aliantei, care se bazeaza pe datele colectate pana in februarie 2024, arata ca armata romana a cheltuit de fapt 1,6%, mult sub pragul minim cerut de NATO. Din bugetul pentru anul trecut, peste 21% din bani au mers pe programele de inzestrare, putin peste pragul cerut de Alianta, insa departe de tari din est precum Polonia, care a avut peste 53%.
Armata Romana a avut insa cheltuieli de personal foarte mari, aproape 60% din buget – de altfel chiar ieri guvernul Ciolacu a marit prin ordonanta de urgenta soldele tututor celor din sistemul national de aparare, inclusiv ale militarilor din MApN.
Fostii procurori DNA Mircea Negulescu (supranumit Portocala de trusturile de presa anti-DNA) si Gabriel Onea…
Update ISU- ILFOV : Pentru a asigura necesarul de apa, au fost solicitate in sprijin…
Dupa aterizarea istorica a booster-ului sau, SpaceX se pregateste pentru un alt test indraznet. Compania…
Premierul ceh Petr Fiala considera nerealista crearea unui serviciu comun de informatii la nivelul UE.…
Germania trece printr-o criza structurala - cu exporturi in scadere, preturi ridicate la energie si…
Rusia a cerut ca Ucraina sa isi reduca drastic armata si sa cedeze teritoriile partial…