externe

Civilii din Kursk sunt tot mai furiosi pe conducerea Rusiei: „Fiecare este pe cont propriu”

Pe masura ce incursiunea Kievului in regiunea Kursk din Rusia continua pentru a treia saptamana, civilii de pe teren isi exprima furia din ce in ce mai mare fata de Ucraina, soldatii rusi si fata de propriul lor guvern despre care spun ca i-a abandonat.

Locuitorii din regiunea Kursk chestionati de The Moscow Times si-au exprimat frustrarea fata de ceea ce vad ca inactiune a guvernului si privind temerile legate de razboiul aflat acum la usa lor.

Numele lor au fost schimbate din motive de securitate.

„Soarta noastra nu intereseaza pe nimeni”, a declarat Anna, o tanara de 28 de ani din regiunea Kursk, pentru The Moscow Times, criticand raspunsul Kremlinului la atac.

„Pentru Rusia, suntem doar o bucata de harta. Pentru ucraineni, suntem dusmani care sustin regimul lui Putin. Fiecare [aici] este pe cont propriu”, a spus ea.

In timp ce Rusia a declarat urgenta la nivel federal in Kursk, iar organizatiile de caritate si autoritatile proeminente in domeniu au lansat campanii pentru a obtine ajutor umanitar, oficialii par sa fi lucrat pentru ca incursiunea sa devina o nota de subsol in discursul national.

Presedintele Vladimir Putin, care inca nu se adreseaza natiunii despre incursiune, a fost vazut saptamana aceasta gustand mere in timpul unei calatorii de lucru in republica Kabardino-Balkaria si intalnindu-se cu presedintele Azerbaidjanului la Baku.

Unele institutii de presa administrate de stat au folosit incursiunea pentru a-si continua naratiunea pro-razboi, raportand o crestere aparenta a numarului de persoane care se ofera voluntari pentru a lupta in razboi si descriind modul in care se presupune ca incursiunea uneste tara.

Intre timp, fortele ucrainene sustin ca au capturat cel putin 92 de asezari din regiune si au luat sute de prizonieri – dintre care multi sunt recruti.

Locuitorii din Kursk care au vorbit cu The Moscow Times au spus ca oficialii fie nu raspund, fie sunt ineficienti in eforturile lor – totusi s-au abtinut sa dea vina direct pe Putin.

Svetlana, in varsta de 32 de ani, a spus ca, in timp ce localnicii dau vina pe Kiev pentru atac, ei pun la indoiala si competenta Fortelor Armate Ruse.

„Cum au putut ei [Rusia] sa fi ratat acumularea unui numar atat de mare de trupe ucrainene la granita?” a declarat Svetlana pentru The Moscow Times, adaugand ca localnicii „nu dau vina direct pe autoritati pentru ca le-au abandonat”.

Alti oameni pareau sa fie si mai suparati pe oficiali.

„Cum rezolva autoritatile problemele oamenilor? Pur si simplu mint, spunand ca nu este nevoie sa intrati in panica”, a declarat Anna, in varsta de 28 de ani.

„Printre cunoscutii mei care au fost afectati intr-un fel sau altul, toata lumea este socata de oficiali – nu le pasa naibii de oameni”, a mai spus ea.

Dincolo de frustrarea fata de guvernul rus, exista si furie tot mai mare fata de armata Ucrainei.

In timp ce consilierul prezidential ucrainean Mihailo Podoliak a declarat saptamana trecuta ca atacul de la Kursk i-ar putea forta pe rusi sa-si reconsidere punctul de vedere asupra razboiului si sa declanseze discutii mai ample despre consecintele acestuia, realitatea pare sa fie inversa.

„Atitudinile fata de Ucraina s-au inrautatit semnificativ. Daca inainte existau oameni care simpatizau sau aveau o pozitie neutra, acum s-au transformat in furie intensa”, a declarat Svetlana, locuitoare din Kursk.

Victoria, in varsta de 26 de ani, voluntara pentru Crucea Rosie Kursk, a declarat ca nu simte furie fata de Ucraina, spunand ca ucrainenii „sunt, de asemenea, doar ostatici ai situatiei”.

Altii si-au exprimat mai putina simpatie, un rezident spunand: „Ucrainenii cu siguranta nu sunt prietenii nostri in acest moment”.

Un politician rus de opozitie care a calatorit in orasul Kursk pentru a-i ajuta pe cei care au evacuat din zona de frontiera a spus ca „devine clar pentru multi oameni ca razboiul a venit pe teritoriul nostru”.

Oamenii „din centrele de cazare temporara [din Kursk] ne-au spus ca razboiul a inceput pentru ei pe 6 august”, a spus politicianul, referindu-se la ziua in care a inceput incursiunea.

Cel putin 31 de persoane au fost ucise si 143 au fost ranite in timpul incursiunii, a informat miercuri agentia de presa de stat TASS.

Peste 130.000 de oameni au fost evacuati din districtele de granita, abandonandu-si casele si bunurile. Organizatiile pentru drepturile omului estimeaza ca cel putin 2.000 de persoane au disparut.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

O noua numire trasnita facuta de Trump. Ministru al Sanatatii va fi un promotor al teoriilor conspiratiei

Presedintele ales al SUA Donald Trump a anuntat joi ca l-a numit in functia de…

6 ore ago

Lasconi dezvaluie numele celui care ar fi „amenintat-o”: „S-a laudat cu asta, ca el o sa fie cel care ma va scoate pe mine din aceasta cursa”

Elena Lasconi, candidat USR la alegerile prezidentiale, sugereaza ca fostul ambasador SUA in Romania in…

6 ore ago

MAE: Noua cetateni romani decedati in urma inundatiilor din Spania

 Autoritatile spaniole au confirmat faptul ca alti doi cetateni romani au fost identificati ca fiind…

10 ore ago

Oseminte descoperite pe un santier din Timisoara. Politistii criminalisti au inceput o ancheta

Muncitorii de pe un santier de langa Directia pentru Protectia Copilului Timis, au alertat, joi…

10 ore ago

Un barbat s-a urcat pe cladirea garii din Braila si ameninta ca se va sinucide

Un barbat s-a urcat, joi seara, pe cladirea garii din municipiul Braila, de unde ameninta…

10 ore ago