Presedintele Camerei Deputatilor si al PNL, Ludovic Orban, a declarat, duminica, faptul ca nu intelege ce competenta are ministrul Economiei, Claudiu Nasui, sa se adreseze Parlamentului pe un proiect de lege al Guvernului, iar daca avea un punct de vedere, trebuia sa il exprime in cursul procesului de avizare, in cadrul Executivului.
Intrebat de jurnalisti despre scrisoarea trimisa de ministrul Economiei presedintelui Senatului, Anca Dragu, cu privire la proiectul de lege privind implementarea retelelor 5G, Orban a spus ca nu intelege ce competenta are ministrul Economiei sa se adreseze Parlamentului pe un proiect de lege al Guvernului, care a fost trimis spre dezbaterea Parlamentului.
„Daca avea de exprimat un punct de vedere, trebuia sa il exprime in cursul procesului de avizare, in cadrul Guvernului. Din punctul meu de vedere, proiectul de lege privitor la conditiile care trebuie indeplinite pentru a putea participa la livrarea serviciilor in cadrul sistemului 5G este un proiect foarte corect, un proiect pe care noi il sustinem si, ca presedinte al Camerei Deputatilor, ma voi implica personal pentru a fi adoptat”, a declarat Ludovic Orban.
El a adaugat ca s-a exprimat din partea coalitiei un punct de vedere favorabil asupra acestui proiect de lege.
„Discutia in coalitie a fost mai demult privitor la proiectul de lege in ansamblu si evident, coalitia si-a exprimat un punct de vedere favorabil. Nici ministrul Economiei Nasui nu a pledat in acea scrisoare sa nu fie adoptat proiectul de lege al Guvernului, s-a referit la o procedura care tine de acordul Comisiei Europene, de notificare a Comisiei Europene privitor la proiectul de lege. Din punctul meu de vedere este suficienta o informare, iar trendul european este in aceasta directie”, a explicat Orban, citat de Agerpres.
Ministerul Economiei sustine fara echivoc Legea 5G trimisa in Parlament, iar notificarea transmisa de catre minister a fost in urma unei comunicari cu Comisia Europeana, a declarat, joi, ministrul Economiei, Claudiu Nasui.
„Am vorbit cu premierul, sustinem fara echivoc legea 5G trimisa de Guvern in Parlament. Am primit precizari din parte Comisiei pe acest subiect deoarece suntem punct national de contact cu comisia pentru Directiva 2015/1535. Fiind punct national de contact suntem obligati, daca primim comunicari de la CE, sa transmitem mai departe institutiilor relevante”, a subliniat Nasui, intr-o declaratie remisa AGERPRES.
Potrivit acestuia, Comisia Europeana a trimis ministerului precizari in care sublinia ca Romania pregateste o lege pentru introducerea infrastructurii 5G, care daca ar contine reglementari de natura tehnica, potrivit Directivei 2015/1535, Comisia ar trebui notificata in privinta lor.
„In urma unei analize la nivelul guvernului conform careia actul normativ nu se supune procedurii de notificare, procedura parlamentara de adoptare a legii poate merge mai departe. Trimiterea notificarii de catre Minister nu schimba cu nimic sustinerea legislatiei privind 5G in Romania. Este o chestiune tehnica de comunicare cu Comisia”, a explicat oficialul de la Economie.
Premierul Florin Citu s-a declarat surprins, joi, de informatia privind o solicitare a ministrului Economiei, Claudiu Nasui, de amanare a dezbaterii in Parlament a proiectului de lege privind implementarea retelelor 5G.
„Ma surprinde o astfel de decizie, nu stiam ca a luat o astfel de decizie. Mesajul meu este ferm si clar, (…) am aprobat un proiect de lege in Guvern si l-am trimis si in coalitie, decizia a fost sa treaca acest proiect de lege prin Parlament cat mai rapid. Nu am avut aceasta discutie cu ministrul Economiei, o sa am, nu inteleg de ce ar incerca sa amane un astfel de proiect foarte important pentru industria tehnologica din Romania”, a declarat Citu la Constanta, dupa o intalnire cu reprezentantii sectorului HoReCa.
Potrivit unor informatii aparute joi in spatiul public, ministrului Economiei, Claudiu Nasui, a solicitat conducerii Senatului amanarea dezbaterii Legii privind adoptarea unor masuri referitoare la infrastructuri informatice si de comunicatii de interes national si conditiile implementarii retelelor 5G, pe motiv ca nu ar fi fost respectati toti pasii procedurali inainte de trimiterea proiectului in Parlament.
Guvernul a aprobat, pe 15 aprilie, un proiect de lege privind adoptarea unor masuri referitoare la infrastructuri informatice si de comunicatii de interes national si conditiile implementarii retelelor 5G.
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi ca a fost la Monaco, in 2022, la…
Autoritatile spaniole au confirmat faptul ca alti doi cetateni romani au fost identificati ca fiind…
Muncitorii de pe un santier de langa Directia pentru Protectia Copilului Timis, au alertat, joi…
Un barbat s-a urcat, joi seara, pe cladirea garii din municipiul Braila, de unde ameninta…
Site-ul The Onion, care publica articole satirice, a achizitionat Infowars, platforma media de dreapta condusa…
In Guangzhou, unul dintre cele mai mari orase ale Chinei este inca oficial vara, in…