Climat de intimidare inainte de alegerile din Georgia. Sunt vizate persoanele din opozitie, jurnalistii si ONG-urile care au legaturi cu Occidentul

externe

demonstratie, tbilisi, ue

Guvernul georgian a pus la cale o noua represiune impotriva vocilor critice cu doar cateva zile inainte ca tara sa mearga la urne pentru un vot care va determina viitoarea sa relatie cu Rusia si Occidentul, au avertizat ONG-urile si militantii.

Intr-un interviu acordat Politico, Nika Gvaramia, fost ministru al Justitiei si politician de opozitie, a declarat ca alegerile parlamentare nationale de sambata vor fi „un referendum asupra viitorului Europei”.

„Sambata avem peste 10.000 de observatori pregatiti sa supravegheze votul. Acesta este cel mai mare mecanism de protectie a alegatorilor din istoria tarii noastre”, a spus el. „Permiteti-mi sa fiu clar, coalitia [de opozitie], reprezentantii nostri si partenerii nostri vor proteja fiecare vot, deoarece fiecare vot conteaza pentru viitorul nostru european”, a mai spus el

Gvaramia a fost condamnat la peste trei ani de inchisoare in 2022 pentru abuz de putere, intr-un caz despre care UE si SUA au spus ca ar fi putut fi „motivat politic”. El a fost eliberat vara trecuta dupa ce a fost gratiat de presedintele pro-occidental Salome Zurabisvili.

Joi, autoritatile din tara Caucazului de Sud au perchezitionat casele a doi cercetatori de la Atlantic Council, un think tank american. Politia ar fi confiscat telefoane si computere la apartamentele lui Eto Buziasvili si Sopo Gelava, care monitorizeaza dezinformarea si influenta rusa in Georgia.

Atlantic Council a precizat: „colegii nostri georgieni, Sopo Gelava si Eto Buziashvili, sunt angajati intr-o activitate independenta, nepartizana, menita sa apere si sa consolideze democratia de cei care ar submina-o in spatiu online, inclusiv cercetari legate de eforturile de influenta din strainatate, tintirea comunitatilor marginalizate si alte daune online”.

„Exista o incercare deliberata de a intimida oamenii – alegatorii, societatea civila si politicienii din opozitie”, a declarat Luka Pertaia, un reporter georgian de seama care lucreaza pentru RFE/RL. „Exista un sentiment in cercurile de opozitie, mass-media si ONG-uri ca oamenii care au legaturi cu Occidentul ar putea fi vizati”, a mai spus el.

Reprimarea vine dupa ce violenta politica a atins apogeul in Georgia in timpul verii, cand guvernul a fortat trecerea prin parlament a unei legi controversate a „agentilor straini” in stil rusesc, vizand ONG-urile sustinute de Occident, mass-media si grupurile pentru drepturile omului. Georgian Dream a promis, de asemenea, ca va interzice intreaga opozitie parlamentara dupa alegeri.

Invocand regresul in privinta drepturilor omului, Bruxelles-ul a suspendat statutul de candidat al Georgiei, anuland ajutorul si finantarea pentru dezvoltare si solicitand partidului de guvernamant sa inceteze atacurile sale asupra societatii civile. Intre timp, SUA au impus sanctiuni politicienilor de varf si oficialilor de politie despre care spune ca sunt responsabili pentru represiune.

Campania electorala a lui Georgian Dream a folosit imagini pe panourile publicitare care arata amploarea distrugerii in orasele ucrainene, liderii fractiunii populiste sustinand ca a fi de partea Occidentului ar insemna un nou conflict cu Rusia.

In ciuda acestui fapt, sondajele arata ca marea majoritate a georgienilor doresc inca sa adere la UE si ca resentimentele fata de Moscova sunt larg raspandite dupa invazia rusa din 2018, care a lasat o cincime din tara sub controlul Kremlinului si al imputernicitilor sai.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: