Climatologii ii avertizeaza pe ministrii tarilor nordice cu privire la efectele schimbarii curentului din Oceanul Atlantic: racirea emisferei nordice, cresterea apelor Atlanticului, scaderea precipitatiilor in Europa si America de Nord

pagina verde

Peste 40 de climatologi ii indeamna pe ministrii din tarile nordice sa impiedice incalzirea globala sa provoace o schimbare majora a curentului din Oceanul Atlantic, care ar putea declansa schimbari bruste ale modelelor meteorologice si ar putea deteriora ecosistemele, potrivit Reuters.

O incetinire a curentului oceanic care transporta apa calda de la tropice spre nordul Atlanticului (AMOC) si ofera Europei clima sa blanda, ar putea pune in pericol conditiile de viata pentru oamenii din regiunea arctica si nu numai, potrivit oamenilor de stiinta.

„O schimbare a circulatiei oceanelor ar avea efecte devastatoare si ireversibile in special pentru tarile nordice, dar si pentru alte parti ale lumii”, au spus oamenii de stiinta intr-o scrisoare adresata sambata Consiliului de Ministri nordic, care include cinci tari, printre care Danemarca si Suedia si trei teritorii autonome.

Scrisoarea indeamna consiliul la actiuni care ar putea implica solicitarea de reduceri globale a emisiilor de gaze cu efect de sera.

Mai multe studii au sugerat ca riscul schimbarii curentului atlantic a fost mult subestimat, au spus oamenii de stiinta, adaugand ca exista o posibilitate serioasa de a depasi punctul de varf in urmatoarele cateva decenii.

„Daca Marea Britanie si Irlanda devin ca nordul Norvegiei, ar avea consecinte extraordinare. Constatarea noastra este ca nu este o probabilitate scazuta. Nu este ceva la care te adaptezi usor”, a spus profesorul Peter Ditlevsen de la Universitatea din Copenhaga, semnatar al scrisorii.

O incetinire a sistemului de curenti oceanici ar raci emisfera nordica, ar ridica nivelul apelor Atlanticului, ar scadea precipitatiile in Europa si America de Nord si ar muta musonii in America de Sud si Africa, potrivit Biroului Meteorologic al Regatului Unit.

Subventiile globale pentru combustibilii fosili au atins un record de 7 trilioane de dolari in 2022, potrivit Fondului Monetar International. Asemenea subventii arata ca nu exista niciun efort credibil pentru a preveni un astfel de dezastru climatic, a spus profesorul Stefan Rahmstorf de la Institutul German pentru Cercetarea Impactului Climatic din Potsdam.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: