Clotilde Armand, victorie majora in Consiliul Local. De acum poate sa verifice daca Romprest si-a tarifat corect serviciile in ultimii 10 ani: „Bataia de joc in ceea ce priveste cheltuirea banului public trebuie sa ia sfarsit”
Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a anuntat joi seara ca, in sfarsit, consilierii locali au votat in favoarea proiectului de hotarare prin care este mandatata sa verifice cim s-au stabilit tarifele pentru salubrizare in sector. Mai exact, Armand va verifica daca Romprest a tarifat corect si legal serviciile prestate.
„Dupa o munca de 8 luni de zile, am reusit sa-i conving pe consilierii locali de necesitatea unui control strict asupra modului in care Romprest a tarifat, de-a lungul timpului, serviciile de salubrizare de pe raza Sectorului 1.
Am introdus acest proiect de hotarare de mai multe ori pe ordinea de zi si, intr-un final, astazi, a fost votat. Din respect pentru banul public si pentru comunitatea locala, trebuie sa platim pretul corect pentru serviciile pe care le presteaza operatorul de salubrizare.
De astazi primarul Sectorului 1 a fost imputernicit de catre Consiliul Local al Sectorului 1 sa verifice modul de stabilire a tarifelor pentru activitatile specifice serviciului de salubrizare pentru perioada 2011-2021.
Potrivit proiectului de hotarare, aceasta activitate se va realiza prin luarea in calcul a costurilor necesare si utile prestarii serviciului public de salubrizare pe raza teritoriala a Sectorului 1 de catre Compania Romprest Service SA conform prevederilor Legii nr. 101/2006 a serviciului de salubrizare a localitatilor.
Bataia de joc in ceea ce priveste cheltuirea banului public trebuie sa ia sfarsit”, a anuntat Armand pe Fcaebook.
De asemenea, Sectorul 1 va fi prima unitate administrativ-teritoriala din Romania care va avea propria statie de sortare a deseurilor. Intreaga infrastructura necesara pentru desfasurarea activitatii de sortare a deseurilor municipale care provin de pe raza Sectorului 1 va fi construita pe un teren de 40.000 mp. Pana la realizarea propriei statii de sortare, aceasta activitate va fi delegata pe o perioada de 3 ani.
Consiliul Local al Sectorului 1 a votat joi, 24 iunie 2021, proiectul de hotarare pentru aprobarea unor masuri privind activitatea de sortare a deseurilor municipale si a deseurilor similare in statii de sortare din cadrul serviciului public de salubrizare organizat la nivelul Sectorului 1. Potrivit proiectului de hotarare votat astazi, delegarea gestiunii actiunii de sortare se va realiza prin atribuirea unui contract/unor contracte de achizitii publice de servicii.
„In premiera in Romania, in Sectorul 1 vom avea prima statie de sortare a unei primarii. Insa, aceasta este o investitie de durata care presupune identificarea unui teren potrivit si, apoi, construirea statiei respective. In aceste conditii, pentru ca deseurile trebuie sortate, suntem nevoiti sa delegam gestiunea acestui serviciu pe o perioada de 3 ani. Pentru noi, protectia mediului printr-o sortare corecta si intensiva a deseurilor si reducerea cantitatii de deseuri care ajung la groapa de gunoi sunt esentiale. Imi doresc sa avem un mediu sanatos in Sectorul 1 pentru noi si pentru generatiile viitoare”, a declarat primarul Clotilde Armand.
Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a anuntat luni la TVR 1 ca nu are nimic de negociat cu Romprest, intrucat firma trebuie sa respecte prevederile legale. Ea spune ca profitul maxim pe care Romprest il poate avea este de 5,5% nu de 100% ca pana acum.
„Uniunea Europeana spune ca profitul normal este de 5,5%, daca este mai mare devine ajutor de stat. Noi am cerut din decembrie sa verificam ce scris in contabilitatea Romprest. Avocatul Romprest vrea sa negociem asa… un aranjament. Eu nu fac asta, eu aplic legea. Legea spune clar ca trebuie sa avem acces la contabilitatea firmei, spune si in contract, si in lege. Sa adaugam un profit rezonabil si asa fom avea tarifele corecte. Nu trebuie negociere, este un calcul”, a explicat Armand.
Ea a mentionat apoi ca Romprest ar avea un profit de 100%: „Toate costurile firmei Romprest par aliniate cu piata. Problema este acest profit. Daca are un milion coosturi, probabil ca are doua milioane profit. Aici apare problema cu acest ajutor de stat, nu are voie sa aiba un profit prea mare”.
Armand a mai declarat ca va cere rezilierea contractului cu Romprest daca aceasta nu va permite accesul Primariei la datele contabile ale firmei.
”Serviciul public nu are voie sa fie intrerup. Operatorul este obligat sa asigure continuitatea serviciului de salubritate. O sa-mi mentin punctul de vedere. Este important sa avem aceasta dezbatere. Eu o sa cer rezilierea contractului cu Romprest. Am adus constant problema operatorului de salubritate. Contractul nu mai are nicio legatura cu realitatea. (…) Tarifele nu au legatura cu realitatea. Aici vorbim de monopol. Nu avem referinta pietii”, a spus Clotilde Armand, care a precizat ca a venit de sase ori in fata Consiliului Local cu problema Romprest.
Primarul a subliniat ca in acest moment au fost ridicate 95% dintre gunoaiele din sector, potrivit informatiilor primite de la Politia Locala.
Iancu Toader, avocatul companiei de salubritate, a spus ca Romprest este de acord cu „renegocierea” tarifelor.
”Este aceeasi placa a dezinformarii a unei situatii nereale”, a spus Iancu Toader. El a sustinut ca Romprest a venit de nenumarate ori cu propuneri de rezolvare a situatiei, de la renuntarea la creante, la esalonarea datoriilor. ”Doamna primar nu intelege ca suntem intr-un stat de drept. Suntem de acord cu orice, in conditiile in care suntem platiti”, a spus Toader, completand ca Romprest este de acord cu renegocierea tarifelor, care nu sunt concurentiale.