Clotilde implementeaza un nou sistem pentru incalzirea blocurilor, mai ieftin si mai eficient. Peste 70 de blocuri s-au inscris in program
Peste 70 de imobile din cartierul Aviatiei s-au inscris in programul ”Termoficare de la soare” prin care in blocuri vor fi instalate pompe de caldura aer-apa sau sol-apa si vor fi montate panouri fotovoltaice pe terasele acestor cladiri, fara sa fie afectata instalatia interna de incalzire sau terasa lor.
Potrivit unui comunicat al Primariei Sectorului 1, dintre cele 74 de imobile specialistii autoritatii locale vor selecta zece blocuri ce vor fi incluse in proiectul pilot al programului „Termoficare de la soare” care va fi derulat in cursul acestui an.
Nu exista riscul ca terasa blocului sa fie afectata, deoarece vor fi folosite sisteme de montaj de tipul „Free Standing” prin care nu se gaureste terasa.
Acest sistem este omologat si certificat la nivel international. De asemenea, aceste panouri fotovoltaice nu vor afecta acoperisul, intrucat greutatea intregului sistem este de aproximativ 25 de kg/mp, incadrandu-se astfel, fara probleme, in limitele constructive ale unui imobil. Toate operatiunile pentru instalarea sistemului au loc in spatii comune, sunt minim invazive si nu implica lucrari in apartamentele individuale.
Pompele de caldura au o eficienta medie de 300-400%, convertind energia electrica si caldura ambientala in agent termic la temperaturi ridicate. Panourile fotovoltaice nu produc apa calda, dar alimenteaza cu energie electrica pompa de caldura, iar aceasta produce si apa calda menajera si agent termic pentru incalzire.
Pentru asigurarea energiei termice pentru o scara de bloc de zece etaje cu 40 de apartamente costul estimat este de aproximativ 600.000 de lei, rezultand un cost pentru fiecare apartament de 15.000 de lei, din care primaria isi propune sa sustina 90% din suma. Costurile maxime estimate pentru proprietari nu vor depasi suma de 1.500 de lei/apartament.
Acest sistem va reduce costurile cetatenilor cu incalzirea locuintei, va reduce poluarea cauzata de centralele individuale si alte surse de incalzire si va ridica standardul de viata al locatarilor.
Programul se adreseaza tuturor blocurilor din sector care sunt reabilitate termic si sunt constituite in asociatii de proprietari. Cartierul Aviatiei a fost ales pentru proiectul pilot, deoarece, fiind un „capat de retea”, inregistreaza cele mai multe avarii si intreruperi de furnizare.
Programul pilot va fi implementat in perioada 2022-2023 si va fi extins la nivelul intregului sector pentru toate blocurile reabilitate termic conectate la sistemul centralizat de termoficare prin Termoenergetica. Fiecare asociatie de proprietari va avea posibilitatea sa aleaga, in orice moment, modul in care doreste sa foloseasca noul sistem de incalzire.
In prima varianta acesta poate sa fie folosit gratuit, astfel incat energia produsa de sistemele solare si doar aceasta sa fie folosita, fara un aport de la reteaua nationala de distributie de energie electrica. In aceasta situatie, sistemul nu asigura necesarul de energie termica, ci doar completeaza cat de mult este posibil energia livrata de Termoenergetica.
In a doua varianta sistemul poate sa fie utilizat pentru a asigura tot necesarul de energie termica al imobilului. In cazul acesta sistemul preia toata energia pe care o are disponibila in sistemul centralizat de la Termoenergetica si completeaza necesarul pana la temperatura dorita.
Schimbarea celor doua moduri de lucru se poate face oricand, prin apasarea unui buton. In orice moment se poate verifica ce cost a fost generat de consumul din reteaua energetica nationala pentru o gestiune eficienta a costurilor.
Timp de cel putin 8 luni/an sistemul poate asigura tot necesarul de energie termica din surse regenerabile, fara niciun cost suplimentar pentru asociatie, fara emisii de gaze cu efect de sera si fara sa genereze poluare la nivel local.