CNN: O schimbare la conducerea Turciei ar putea sa nu insemne sfarsitul legaturilor cu Rusia
In plina campanie electorala si cu doar trei saptamani inainte de alegeri, presedintele turc Recep Tayyip Erdogan si presedintele rus Vladimir Putin au inaugurat, in cadrul unei ceremonii virtuale, prima centrala nucleara din Turcia, actiune care a apropiat si mai mult cele doua tari vecine de la Marea Neagra, potrivit CNN.
In cadrul evenimentului de luna trecuta a avut loc livrarea inaugurala de combustibil nuclear la centrala Akkuyu din provincia Mersin, care este prima din lume construita, detinuta si operata de o singura companie – compania de stat rusa pentru energie atomica Rosatom.
Prin aceasta, Turcia si-a extins dependenta energetica fata de Moscova intr-un moment in care aliatii sai din Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) isi reduc astfel de legaturi pentru a lipsi Rusia de o parghie impotriva lor. Aceasta a consolidat prezenta Moscovei in Turcia pe termen lung, chiar in momentul in care Erdogan se pregatea de alegeri pe care, potrivit unor sondaje, le-ar putea pierde.
Consolidarea legaturilor dintre Erdogan si Putin a provocat nervozitate in Occident.
Omul forte turc stie acest lucru. In martie, cand ambasadorul SUA la Ankara, Jeff Flake, i-a facut o vizita principalului rival electoral, Kemal Kilicdaroglu, Erdogan a rabufnit impotriva acestuia, calificand vizita diplomatului american drept o „rusine” si avertizand ca Turcia trebuie sa „dea o lectie SUA in aceste alegeri”.
Sondajele de opinie sugereaza o cursa stransa intre Erdogan si Kilicdaroglu, existand probabilitatea ca alegerile din 14 mai sa ajunga la un al doilea tur de scrutin daca niciun candidat nu obtine majoritatea voturilor.
Insa analistii au declarat ca, chiar daca Erdogan este inlaturat de la putere, o schimbare de directie in politica externa a Turciei nu este obligatorie. In timp ce personalitati apropiate opozitiei au indicat ca, in cazul unei victorii, aceasta ar reorienta Turcia inapoi spre Occident, altii spun ca problemele esentiale de politica externa vor ramane probabil neschimbate.
In ultimele doua decenii, Turcia lui Erdogan s-a repozitionat de la o natiune ferm seculara, orientata spre Occident, la una mai conservatoare, orientata spre religie. In timp si-a intarit legaturile cu Rusia, iar in 2019 chiar a cumparat arme de la aceasta, sfidand SUA. Erdogan a ridicat sprancene in Occident prin faptul ca a continuat sa mentina legaturi stranse cu Rusia, in timp ce aceasta isi continua asaltul asupra Ucrainei, si a provocat dureri de cap pentru planurile de extindere ale NATO prin blocarea aderarii Finlandei si Suediei.
Cu toate acestea, Turcia a fost utila pentru aliatii sai occidentali sub Erdogan. Anul trecut, Ankara a ajutat la medierea unui acord istoric de export de cereale intre Ucraina si Rusia si chiar a furnizat Ucrainei drone care au jucat un rol important in contracararea atacurilor rusesti.
„Cred ca exista domenii in care vom vedea schimbari radicale daca opozitia va castiga, iar multi dintre colegii nostri si diplomatii europeni de la Ankara se intreaba in ce masura Turcia va pivota inapoi catre aliatii sai occidentali”, a declarat Onur Isci, profesor asistent de relatii internationale la Universitatea Bilkent din Ankara, mentionand ca, daca opozitia va castiga, primul lucru pe care il va face va fi sa se impace cu Occidentul.
Dar chiar daca relatiile cu Occidentul vor fi reparate, vor exista limite in ceea ce priveste intoarcerea Turciei catre Occident, a spus el, avand in vedere cat de profund interconectate au devenit economiile turca si rusa, in special in ceea ce priveste energia.
O mare parte din politica externa a lui Erdogan a fost determinata de considerente economice, a spus Isci. Iar acest lucru este probabil sa continue si in urmatorul guvern.
Turcia este un partener comercial cheie pentru Rusia, precum si un centru pentru mii de rusi care au fugit dupa invazia Rusiei in Ucraina, varsand bani in sectorul imobiliar si in alte sectoare.
Comertul dintre cele doua tari a fost in crestere, iar luna trecuta Putin a declarat ca Rusia doreste sa-si aprofundeze legaturile economice cu Ankara, mentionand ca schimburile comerciale bilaterale au depasit 62 de miliarde de dolari incepand cu 2022, potrivit agentiei de stiri ruse de stat TASS. Acest lucru face ca Rusia sa fie printre cei mai importanti parteneri comerciali ai Turciei.
Cu toate acestea, Uniunea Europeana, ca bloc, ramane cel mai mare partener comercial al Turciei, comertul bilateral ajungand la aproximativ 219 miliarde de dolari, potrivit Comisiei Europene. Intre timp, schimburile comerciale cu SUA s-au ridicat la aproximativ 33,8 miliarde de dolari in 2022.
Proximitatea geografica a Rusiei fata de Turcia, precum si interesele sale economice in Ankara, vor insemna probabil ca un lider diferit de Erdogan va mentine in continuare relatii bune cu Rusia, ancorand ferm Turcia in cadrul aliantelor sale democratice occidentale, a declarat Murat Somer, profesor de stiinte politice la Universitatea Koc din Istanbul.
„In ceea ce priveste perspectivele tarii, aceasta va fi orientata spre Occidentul democratic”, a spus Somer, mentionand ca acest lucru nu ar insemna un sfarsit complet al dezacordurilor cu tarile occidentale.
Dupa mai multe amanari, Turcia a permis in acest an Finlandei sa adere la NATO, dar continua sa se opuna aderarii Suediei, spunand ca aceasta gazduieste „organizatii teroriste” kurde, referindu-se la Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care este desemnat ca grup terorist de Turcia, SUA si UE.
Problemele legate de aderarea Suediei pot fi, totusi, rezolvate cu sau fara Erdogan.
„Este foarte probabil ca, indiferent cine va castiga alegerile, Ankara sa ratifice aderarea Suediei mai tarziu, in 2023, dupa ce noua legislatie antiterorista va intra in vigoare in Suedia”, a declarat Nigar Goksel, director pentru Turcia la International Crisis Group.
Opozitia a tinut sa precizeze ca „pasii constructivi pentru a elimina preocuparile de securitate ale Turciei” sunt esentiali pentru ca aderarea Suediei sa fie aprobata.
Dar, in timp ce relatiile cu UE s-ar putea imbunatati daca opozitia va castiga, drumul ar putea fi mai lung si mai dificil cu SUA, spun expertii.
„Cand mentionam relatia Turciei cu Occidentul… uneori luam ambele capete ale Atlanticului (ca fiind unul singur)”, a declarat Isci. „Relatia Turciei cu SUA a ajuns intr-un punct mort si a luat-o la vale de foarte mult timp.”