CNN: Serviciile speciale ucrainene ar fi responsabile de atacurile cu drone asupra fortelor sustinute de grupul Wagner in Sudan, afirma o sursa militara ucraineana

externe

atac cu drona, sudan

Serviciile speciale ucrainene s-au aflat probabil in spatele unei serii de lovituri cu drone si a unei operatiuni terestre indreptate impotriva unei militii sustinute de grupul Wagner in apropierea capitalei Sudanului, a constatat o investigatie a CNN, ceea ce conduce la ideea ca repercusiunile invaziei Rusiei in Ucraina s-au extins foarte departe de linia frontului.

Vorbind pentru CNN, o sursa militara ucraineana a descris operatiunea ca fiind opera unei „armate care nu este sudaneza”. Presata sa spuna daca Kievul s-a aflat in spatele atacurilor, sursa a spus doar ca „serviciile speciale ucrainene au fost probabil responsabile”.

Operatiunea a implicat o serie de atacuri asupra grupului paramilitar Fortele de Sprijin Rapid (RSF), despre care se crede ca primeste asistenta din partea grupului de mercenari rusi Wagner, in lupta sa impotriva armatei sudaneze regulate pentru controlul tarii.

CNN nu a putut confirma in mod independent implicarea Ucrainei in seria de lovituri. Dar imaginile video obtinute de CNN au dezvaluit semnele distinctive ale atacurilor cu drone de tip ucrainean.

Doua drone disponibile in comert, utilizate pe scara larga de ucraineni, au fost implicate in cel putin opt dintre lovituri, iar pe controlerul dronei s-a putut citi un text ucrainean. De asemenea, expertii au declarat ca tacticile folosite – si anume modelul dronelor care se indreapta direct spre tinta lor – sunt extrem de neobisnuite in Sudan si in intreaga regiune africana.

Loviturile secrete ale Ucrainei in Sudan ar marca o extindere dramatica a teatrului de razboi al Kievului impotriva Moscovei. In afara de o serie de atacuri cu drone ucrainene care au lovit adanc in interiorul teritoriului rusesc, contraofensiva in curs a Ucrainei s-a concentrat asupra estului si sudului ocupat al tarii.

Ucraina nu a revendicat oficial responsabilitatea pentru atacuri, care au fost surprinse in imaginile filmate cu drona. Portiuni din aceste videoclipuri au circulat pe retelele de socializare incepand de joi. Imagini ale operatiunii terestre nu au fost publicate anterior.

O sursa militara sudaneza de nivel inalt a declarat ca nu are „cunostinta de o operatiune ucraineana in Sudan” si nu crede ca este adevarat.

Mai multi oficiali americani au parut sa nu fie la curent cu presupusul incident si si-au exprimat surprinderea fata de sugestia ca loviturile si operatiunea terestra ar fi fost executate de fortele ucrainene.

Videoclipurile arata o succesiune de lovituri cu drone in Omdurman si in jurul acestuia, un oras situat peste raul Nil fata de capitala Khartoum, care a devenit un punct central al luptelor dintre cele doua factiuni rivale.

Dronele FPV permit pilotilor sa vada operatiunea din punctul de vedere al dronei, purtand o pereche de ochelari speciali sau folosind un monitor pentru a urmari transmisia in direct. Ceea ce pare a fi o drona DJI MAVIC 3 poate fi vazuta in videoclipurile cu loviturile de drona. Ambele tipuri de drone sunt disponibile in comert si sunt utilizate pe scara larga de fortele ucrainene.

Drona DJI MAVIC 3 are o distanta maxima de zbor de 30 de kilometri, o raza de transmisie video de 15 kilometri si o autonomie de 46 de minute de zbor, ceea ce ar indica faptul ca pilotul ar fi operat drona in interiorul sau foarte aproape de oras.

In inregistrarea video care arata monitorul controlerului dronei, este vizibil un text in engleza si ucraineana, inclusiv „Зупинити”, sau „Stop”. Operatorul dronei poate fi vazut in reflexia controlerului, dar pentru ca poarta o cagula nu este identificabil.

Un cercetator britanic care conduce Calibre Obscura, un site care identifica arme, a analizat imaginile pentru CNN si a declarat ca dispozitivul se potriveste cu cele folosite de fortele ucrainene pentru a controla dronele DJI MAVIC.

CNN a geolocalizat locurile atacurilor si ale operatiunii terestre vazute in videoclipurile cu drone, dar nu a putut verifica independent data la care au fost filmate videoclipurile. Mai multe lovituri asupra podului Shambat, care leaga Omdurman de Khartoum, pareau sa se potriveasca cu informaiile locale de pe retelele de socializare privind un atac pe 8 septembrie.

Loviturile au avut loc la doar doua zile dupa ce grupul Wagner a insotit un convoi mare de arme catre Sudan prin intermediul unei garnizoane RSF din al-Zurug, in sud-vestul tarii, in apropiere de granita cu Ciadul, potrivit unei alte surse sudaneze la nivel inalt. Oficialul a declarat pentru CNN ca un numar mare de vehicule, inclusiv mai multe camioane care transportau arme de la Compania Wagner, au ajuns la Zurug pe 6 septembrie. CNN a obtinut imagini din satelit care arata peste 100 de vehicule, inclusiv zeci de camioane, la garnizoana in aceeasi zi in care surse sudaneze de nivel inalt au reperat convoiul de arme.

Doi informatori militari ciadieni au declarat pentru CNN ca convoiul a mers prin Ciad pana la Zurug, ceea ce ar semnala o extindere a sferei de influenta a Rusiei si a grupului Wagner in Africa, despre care se stie ca cuprinde Mali, Sudan, Republica Centrafricana si Libia.

Sase atacuri cu drone au vizat camionete care circulau pe podul Shambat. Alte opt atacuri au lovit vehicule parcate, cladiri si barbati inarmati in Omdurman si in suburbia vestica Ombada, unde armata sudaneza a efectuat in ultimele saptamani o serie de raiduri aeriene care au vizat pozitiile RSF si care ar fi facut zeci de victime civile.

Unul dintre videoclipuri arata cel putin trei luptatori straini care par sa efectueze un raid asupra unei cladiri. Intr-un clip aparent inregistrat cu o camera de corp, trupele purtau ochelari de noapte, iar unul dintre soldati parea sa aiba asupra sa un lansator de rachete. O imagine aeriana care arata trupele avansand spre cladire a fost geolocalizata de CNN intr-un cartier din Omdurman, in apropierea locului unde au avut loc loviturile cu drone.

CNN a relatat anterior ca, potrivit unor surse, grupul Wagner a furnizat RSF rachete sol-aer, sprijinind luptatorii paramilitari RSF si pe liderul lor Mohamed Hamdan Dagalo – cunoscut sub numele de Hemedti – in lupta pentru putere cu generalul Abdel Fattah al-Burhan, conducatorul militar al Sudanului si seful fortelor armate ale tarii.

Wim Zwijnenburg, lider de proiect pentru dezarmare umanitara la PAX, o organizatie olandeza pentru pace, a declarat ca este prima data cand dronele identificate de CNN au fost observate in Africa.

„Astfel de drone de panda (FPV) sunt observate pentru prima data pe continentul african”, a declarat Zwijnenburg, care este specializat in tehnologii militare emergente, inclusiv drone. „Cu toate acestea, am vazut cresterea utilizarii unor astfel de drone in Ucraina in ultimul an”, a mai spus el.

De la invazia Rusiei in Ucraina, Zwijnenburg a declarat ca atat fortele ucrainene, cat si cele rusesti au experimentat drone FPV, echipandu-le cu grenade. Munitiile extrem de manevrabile si precise pot transporta o incarcatura utila suficient de mare pentru a dobori un vehicul. „In timp ce dronele au fost folosite anterior pentru a lansa bombe in Etiopia, Nigeria si Libia, utilizarea dronelor comerciale inarmate care explodeaza la impact este o noutate in Africa”, a adaugat el.

Unii dintre indivizii vizati in imaginile filmate purtau tinute locale si uniforme care se potrivesc cu cele purtate de soldatii RSF si de militiile aliate. Intr-o inregistrare video, luptatorii pot fi vazuti fugind de la locul raidului in timp ce manuiesc pistoale mitraliera AK-47.

RSF, care are o prezenta importanta in capitala Khartoum si in Omdurman, a fost supusa frecvent unor atacuri aeriene din partea armatei sudaneze de la izbucnirea luptelor dintre cele doua grupari in aprilie. Intr-un discurs de joi, seful RSF, Hemedti, a declarat ca fortele sale au dominat aproape in totalitate statul Khartoum si a vorbit despre recentele atacuri aeriene in Omdurman si in alte orase.

Inainte de izbucnirea violentelor din aceasta primavara, Burhan si Hemedti au fost aliati intr-o junta militara care a rasturnat un guvern de tranzitie recunoscut la nivel international in 2021. Guvernul militar sudanez a primit sprijinul grupului Wagner in trecut, dar Hemedti a aparut de-a lungul anilor ca aliatul preferat al grupului Wagner in aceasta tara.

Wagner a renuntat la armata sudaneza in totalitate atunci cand au izbucnit luptele, sustinandu-l pe Hemedti si pe luptatorii sai in conflict.

CNN a dezvaluit rutele de aprovizionare cu arme care au ajutat la sustinerea acestui conflict, trecand prin punctele cheie de tranzit ale grupului Wagner: Baza aeriana si navala a Rusiei din regiunea de coasta siriana Latakia, bazele Wagner din Libia si aeroportul Bangui din Republica Centrafricana.

Grupul Wagner are o prezenta semnificativa in Republica Centrafricana, precum si in mari parti din estul Libiei, care se invecineaza cu Sudanul si unde generalul Khalifa Haftar controleaza vaste portiuni de teritoriu.

„Aproximativ 90% din armele RSF provin de la grupul Wagner”, a declarat pentru CNN sursa sudaneza la nivel inalt, adaugand ca furnizarea de arme de catre grupul Wagner catre RSF a continuat fara incetare, in ciuda mortii liderului grupului de mercenari, Evgheni Prigojin, si a adjunctului sau Dmitri Utkin, intr-un accident de avion la 23 august.

Disparitia lui Prigojin a ridicat intrebari cu privire la viitorul operatiunilor grupului Wagner in Africa, unde grupul de mercenari a folosit tactici brutale pentru a sustine grupuri militante si regimuri autoritare in schimbul bogatiilor minerale. Se crede ca aceste resurse – inclusiv concesiuni uriase in industria miniera aurifera din Sudan – au ajutat Moscova in efortul de razboi din Ucraina si au ajutat-o sa ocoleasca sanctiunile occidentale.

Analistii si cercetatorii au speculat ca Kremlinul a consolidat controlul asupra activitatilor grupului de mercenari din Africa ca parte a unui efort mai mare de a absorbi grupul in cadrul Ministerului rus al Apararii, in urma revoltei esuate a lui Prigojin din iunie.

Prigojin se intorsese recent in Rusia din Africa cand avionul sau s-a prabusit in afara Moscovei, ucigandu-i pe toti cei aflati la bord. La doua zile dupa moartea lui Prigojin, ministrul adjunct al apararii din Rusia, Iunus-Bek Evkurov, a pornit intr-un turneu in cinci tari africane: Libia, Siria, Mali, Burkina Faso si RCA.

In timpul summitului Rusia-Africa de la Sankt Petersburg de la sfarsitul lunii iulie – cu mai putin de o luna inainte de moartea lui Prigojin – seful operatiunilor ofensive secrete ale serviciului de informatii militare al Rusiei (GRU), generalul Andrei Averianov, a participat la intalniri cu sefii din Mali, RCA, Eritreea si Burkina Faso.

„Am intrebat in repetate randuri Kremlinul despre sprijinul grupului Wagner pentru RSF, iar ei ne-au spus ca nu au nicio informatie in acest sens”, a declarat pentru CNN sursa sudaneza la nivel inalt. „Pentru noi, Kremlinul si mercenarii Wagner au devenit unul si acelasi lucru”, a mai spus el.

In timp ce se lupta cu Rusia, Kievul a acordat o importanta strategica aprofundarii legaturilor de peste hotare, inclusiv in randul tarilor africane. Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a facut trei calatorii pe continent in ultimul an, vizitand peste 10 tari.

„Rusia incearca din rasputeri sa mentina tarile pe orbita sa prin coercitie, mita si frica… Rusia are doua instrumente pentru activitatea sa in Africa, cele mai puternice fiind propaganda si mercenarii Wagner”, a declarat Kuleba intr-un interviu recent acordat Agentiei France-Presse.

„Strategia noastra nu este de a inlocui Rusia, ci de a elibera Africa de sub stapanirea Rusiei”, a adaugat el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: