Coalitia de guvernare din Mexic obtine 73% din locurile in Congres dupa ce a castigat doar 60% din voturi. Miza este schimbarea Constitutiei

externe

Mexic, respingere, Vladimir Putin, arestare, ucraina

Institutul electoral din Mexic a votat vineri pentru a acorda partidului de guvernamant Morena si aliatilor sai aproximativ 73% din locurile in camera inferioara a Congresului, desi coalitia a castigat mai putin de 60% din voturi la alegerile din 2 iunie, relateaza AP.

Hotararea, care poate fi contestata in instanta, ar oferi coalitiei de guvernare majoritatea de doua treimi de care are nevoie pentru a aproba modificarile in Constitutia Mexicului. Daca decizia va ramane valabila, Morena si aliatii sai ar avea aproximativ 364 de locuri in corpul de 500 de locuri.

Analistii au spus ca asta i-ar da Morenei mai multa putere in Congres decat a castigat-o la cabina de vot.

Disputa implica o lege care atribuie unele locuri in Congres pe baza reprezentarii proportionale. Acesta a fost conceput pentru a oferi partidelor mai mici cateva locuri in Congres, pe baza procentajului lor national de voturi, chiar daca nu au putut castiga cursele individuale.

Dar legea prevede, de asemenea, ca locurile proportionale nu pot fi folosite pentru a oferi unui partid majoritatea in Congres.

Se pare ca Morena a ocolit asta „imprumutand” cativa dintre candidatii sai castigatori pentru districtul Congresului la doua partide mai mici aliate. Partidele mai mici nu sunt supuse regulii privind majoritatea, dar voteaza cu Morena.

Consiliul de conducere al institutului a votat ca regulile de reprezentare proportionala se aplica numai partidelor in mod individual si fara a lua in considerare efectul pe care l-ar putea avea asupra unei coalitii majoritare.

Presedintele in exercitiu, Andres Manuel Lopez Obrador, si succesorul sau, membra a partidului Morena, Claudia Sheinbaum, au promis ca vor folosi majoritatea de doua treimi pentru a urmari 20 de modificari constitutionale, inclusiv ca toti judecatorii sa fie alesi.

Criticii spun ca alegerea judecatorilor ar submina independenta puterii judecatoresti in favoarea unui control si mai mare pentru partidul de guvernare.

Propunerea a starnit critici din partea investitorilor si institutiilor financiare si a ambasadorului Statelor Unite in Mexic in ultimele zile.

Marti, Morgan Stanley si-a retrogradat recomandarea de a investi in Mexic, spunand ca modificarile ar „creste riscul”. Intr-un raport de analiza, Citibanamex a avertizat ca trecerea propunerii s-ar putea duce la „anularea democratiei liberale”.

Joi, ambasadorul american Ken Salazar a declarat ca schimbarile propuse reprezinta un risc pentru democratia Mexicului si ca ele ameninta „relatia comerciala istorica” dintre cele doua tari.

Lopez Obrador paraseste mandatul pe 30 septembrie, dar Sheinbaum – care a castigat alegerile din 2 iunie pentru a deveni prima femeie presedinte a Mexicului – a promis ca ii va continua toate politicile.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: