Camera Deputatilor a scos, marti, de pe ordinea de zi a votului final initiativa cetateneasca de revizuire a Constitutiei pe tema definitiei familiei, pe motiv ca „nu exista niciun argument legal sau constitutional” prin care acest for este primul sesizat, astfel ca proiectul a fost retrimis Birourilor Permanente Reunite.
Propunerea liderului deputatilor PSD, Marcel Ciolacu, de a retrimite proiectul la Birourile Permanente a fost adoptata cu 139 voturi „pentru”, un vot „impotriva” si doua abtineri, scrie News.ro.
„Nu exista niciun argument legal sau constitutional ca sa consfinteasca calitatea Camerei Deputatilor de prima Camera. Asa stand lucrurile, pentru a nu face nicio greseala in privinta acestei initiative legislative atat de importante si sustinute de trei milioane de oameni, cea mai la indemana propunere este aceea de a discuta aceasta chestiune in fata celor doua Birouri Permanente Reunite care ar trebui sa transeze acest veritabil conflict de competente intre cele doua Camere”, a afirmat Marcel Ciolacu.
Deputatii au discutat, luni, initiativa cetateneasca de modificare a articolului 48 din Constitutie privind familia, singurul amendament sustinut in plen fiind respins cu o larga majoritate. Acesta viza doar limitarea explicita a casatoriei la „uniunea dintre barbat si femeie”, fara ca aceasta uniune sa fie pusa la baza familiei in genere.
Coalitia pentru Familie a strans un numar de 3 milioane de semnaturi, pe care le-a depus la Senat alaturi de o propunere de revizuire a Constitutiei privind definitia familiei prin care se cere modificarea articolului 48, alineatul 1, care se refera la definitia familiei. In actuala forma, acesta prevede ca „familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre soti”, insa semnatarii initiativei vor ca definitia sa fie schimbata pentru a bloca orice posibilitate a legiferarii casatoriei intre persoane de acelasi sex. Astfel, initiativa prevede ca „familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie”.
Potrivit articolului 151 al legii fundamentale, proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptata de Camera Deputatilor si de Senat, cu o majoritate de cel putin doua treimi din numarul membrilor fiecarei Camere.
Daca prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, hotarasc cu votul a cel putin trei patrimi din numarul deputatilor si senatorilor. Revizuirea este definitiva dupa aprobarea ei prin referendum, organizat in cel mult 30 de zile de la data adoptarii proiectului sau a propunerii de revizuire.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
Incepand de vineri, timp de trei zile, Amsterdam a interzis demonstratiile, dupa ce suporterii israelieni…
O femeie care a intrat, vineri, cu autoturismul, in Parcul Central din Targu Jiu, pana…
Trei adolescenti cu varste intre 16 si 18 ani din Bistrita au fost retinuti pentru…
Soferii a doua TIR-uri implicate, vineri, intr-un accident de circulatie intre localitatile Armenis si Sadova…
Uniunea Europeana trebuie sa isi regandeasca sprijinul pentru Ucraina dupa victoria lui Donald Trump in…
Mai multe tiruri incarcate cu bitum au luat foc si au explodat, vineri seara, in…