Cofondatorul OceanGate organizeaza o excursie la o gaura albastra, descrisa drept „portalul iadului” la un an de la dezastrul submersibilului Titan, potrivit Independent.
Situata in Bahamas, Dean’s Blue Hole este una dintre cele mai adanci gauri subacvatice din lume, iar cei care vor efectua prima scufundare a unui submersibil cu echipaj sunt incurajati sa „se astepte la neprevazut”.
Guillermo Sohnlein, in varsta de 58 de ani, a fondat OceanGate in 2009 impreuna cu Stockton Rush, care a murit in implozia de anul trecut, la varsta de 61 de ani.
Dupa ce a parasit compania in 2013, Sohnlein a co-fondat o alta companie de explorare subacvatica numita Blue Marble Exploration si a tintit gaura care anterior a fost doar „explorata virtual”.
Intr-o postare acum stearsa despre viitoarea expeditie, Blue Marble a explicat superstitiile locale din spatele gaurii albastre, potrivit carora exploratori vor fi invaluiti „in intuneric complet”.
„Localnicii cred ca Dean’s Blue Hole este un portal catre iad, iar diavolul insusi pandeste in adancurile negre. In fiecare an, mai multe persoane se ineaca in Dean’s Blue Hole din diferite cauze. Ne asteptam sa gasim ramasite umane si sa ne pregatim sa gestionam aceste situatii cu respectul cuvenit pentru familii”, scria pe site-ul web al Blue Marble Exploration.
Se spune ca in ultimii ani aici au murit pana la 200 de oameni.
Apele neexplorate, curentii neprevazuti, presiunea extrema, intunericul aproape complet si locatia indepartata sunt provocari pentru calatorie.
In timp ce pe site scria anterior „alaturati-va expeditiei noastre”, Sohnlein a confirmat de atunci pentru The Independent ca vor participa numai profesionisti pregatiti si nu turisti, asa cum a fost cazul in excursia OceanGate din iunie anul trecut.
Anuntul pentru misiune spunea: „Urmatoarea frontiera pentru echipa noastra este in adancurile Dean’s Blue Hole. In prima coborare a unui submersibil cu echipaj, echipat cu lumini LED si drone subacvatice, oamenii de stiinta se vor putea aventura in unele dintre cele mai putin ospitaliere conditii de pe Pamant in cautarea unor descoperiri fara precedent.”
Sohnlein a confirmat, de asemenea, pentru The Independent, ca vor fi folosite submersibile certificate, despre care a subliniat ca a fost intotdeauna intentia chiar inainte de implozia Titanului.
La Titan, OceanGate a folosit o carcasa controversata din fibra de carbon si se crede ca acest material a slabit in timp, ducand la „implozia catastrofala” din iunie trecut. Cinci oameni si-au pierdut viata cand submarinul a explodat la aproximativ o ora si 45 de minute de la scufundarea spre epava Titanicului, care se afla la aproximativ 4.000 de metri sub Oceanul Atlantic de Nord.
Titan a fost folosit pentru a vizita locul epavei Titanicului pana cand acesta a explodat in iunie anul trecut.
Sohnlein, care crede, de asemenea, ca poate trimite „in siguranta” oameni pe Venus, a acordat mai multe interviuri in urma dezastrului din iunie trecut.
„Sa ne dam seama ce a mers prost, sa ne invatam lectia si sa ajungem din nou acolo. In caz contrar, ceea ce simtim este un imperativ si mai puternic de a continua sa facem acest tip de munca de explorare. Cred ca este important pentru umanitate si este probabil cea mai buna modalitate de a-i onora pe cei cinci membri ai echipajului care si-au renuntat la viata facand ceva ce le-a placut”, a declarat el pentru Reuters.
Premierul Marcel Ciolacu a lansat luni mai multe mesaje populiste in contextul campaniei electorale pentru…
Ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, Adrian Caciu, a confirmat luni seara planul PSD de a…
Potrivit unei analize rapide, dar partiale, efectuate joi de World Weather Attribution, un grup international…
Pentru prima data, armata ucraineana s-a angajat in lupte directe cu trupele Nordului pe front,…
Pe data de 16 noiembrie 2024, Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din…
Procurorii germani din Frankfurt au renuntat la o ancheta de spalare de bani impotriva miliardarului…