Coiful corintic descoperit in raul Siret poate fi admirat in expozitia „Grecii de peste mari” de la Palatul Culturii din Iasi

news

Vizitatorii expozitiei „Grecii de peste mari. Vase cu figuri rosii din Etruria si Magna Grecia”, deschisa in perioada 31 octombrie 2024 – 18 mai 2025, la Palatul Culturii din Iasi, au ocazia de a admira o piesa cu valoare istorica deosebita: un coif corintic din bronz, un artefact unic in Romania, reprezentand una dintre cele mai importante descoperiri din ultima perioada in domeniul arheologiei antice.

Coiful corintic, datand din prima jumatate a secolului V inainte de Hristos, a fost gasit in mod accidental in albia raului Siret, pe raza comunei „Alexandru Ioan Cuza” din judetul Iasi, in anul 2014, informeaza palatulculturii.ro

Ulterior, a fost recuperat in 2021 de catre Inspectoratul Judetean de Politie Neamt si predat Complexului Muzeal National „Moldova” Iasi, unde este acum parte a colectiei Muzeului de Istorie a Moldovei.

Acest coif, de tip corintic, era purtat de razboinicii greci si este cunoscut pentru forma sa distinctiva, care acopera complet capul, lasand doar deschizaturi pentru ochi si gura.

Artefactul reprezinta nu doar o piesa de armura, ci si o lucrare artistica, indicand legaturi culturale intre spatiul actual al Romaniei si civilizatiile antice grecesti.

Managerul Complexului Muzeal National „Moldova” Iasi, Andrei Apreotesei, a subliniat unicitatea coifului corintic, descriindu-l drept „o piesa unicat in Romania, care se afla in colectia Muzeului de Istorie a Moldovei si pe care va invitam sa o admirati, alaturi de o impresionanta selectie de ceramica greceasca din colectiile muzeelor partenere in acest proiect”.

Aceste obiecte de ceramica, realizate in tehnica figurilor rosii, provin din regiunile Etruria si Magna Grecia si ofera o privire asupra legaturilor comerciale si culturale dintre lumea greaca si alte civilizatii antice.

Expozitia poate fi vizitata in perioada 31 octombrie 2024 – 18 mai 2025 la Palatul Culturii din Iasi, in cadrul Muzeului de Istorie a Moldovei. Programul de vizitare este de miercuri pana duminica, intre orele 10.00 si 17.00, cu accesul ultimului vizitator la ora 16.30.

Vernisajul expozitiei a avut loc joi, 31 octombrie 2024, la ora 17.00, si a marcat, de asemenea, inaugurarea Salii „Orest Tafrali”, un nou spatiu destinat organizarii de expozitii si evenimente culturale in cadrul Muzeului de Istorie a Moldovei.

Acest eveniment ofera publicului ocazia de a explora un univers al artei si istoriei grecesti, aducand laolalta piese de o valoare exceptionala, cum este coiful corintic, alaturi de opere de ceramica unice, si marcand o colaborare de amploare intre institutiile muzeale din Romania.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: