Coldea, reactie dupa decizia DNA: plangere penala contra denuntatorului si plangere impotriva prelungirii controlului judiciar

news

judecatoare, Coldea-Dumbrava, schimbata

Fostul general SRI Florian Coldea a anuntat, miercuri seara, ca a depus plangere penala impotriva denuntatorului Catalin Hideg si ca a facut plangere impotriva prelungirii masurii preventive a controlului judiciar pe cautiune.

„In contextul evolutiilor in dosarul cu nr. 52/1/P/2024, instrumentat la nivelul DNA, fac urmatoarele precizari:

In pofida solicitarilor repetate, formulate in termenele legale, am intrat in posesia unei copii a dosarului abia in seara zilei de 12 iulie a.c., cand aceasta a fost pusa la dispozitia apararii, la peste 50 de zile de la dispunerea masurii de punere in miscare a urmaririi penale.

Luand in calcul garantiile de care trebuie sa aiba parte orice persoana in cadrul unui proces penal, dar si alte aspecte privind evolutia dosarului, in data de 15 iulie a.c. am depus un Memoriu adresat procurorului-sef al DNA.

Ulterior, in cadrul audierii la care am fost convocat in 15 iulie a.c., dat fiind si termenul scurt avut la dispozitie pentru studierea intregului continut al dosarului, am amanat formularea unei declaratii cu privire la acuzatiile care mi-au fost aduse la cunostinta cu acel prilej, in calitate de suspect, dar am pus la dispozitie o serie de precizari si clarificari in sustinerea nevinovatiei mele.

In data de 16 iulie a.c., am depus o plangere penala privind inducerea in eroare a organelor judiciare comisa prin afirmatii mincinoase de catre Catalin Hideg, autodenuntatorul din dosarul cu nr. 52/1/P/2024.

In data de 17 iulie a.c., dupa consultarea cu aparatorii mei, am facut plangere impotriva prelungirii masurii preventive a controlului judiciar pe cautiune.

Continuand sa imi demonstrez nevinovatia conform reglementarilor procesuale, imi mentin deschiderea si disponibilitatea de cooperare cu institutiile abilitate ale statului roman, precum si increderea ca urmarirea penala declansata in dosarul in discutie are ca obiectiv stabilirea adevarului”, se arata intr-un comunicat al lui Coldea, semnat cu „general-locotenent (r)”.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au anuntat, luni, ca au extins urmarirea penala pe numele a doi fosti militari si un avocat din cadrul Baroului Bucuresti, pentru infractiuni de trafic de influenta.

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei au dispus extinderea urmaririi penale fata de patru persoane – doi fosti militari, in prezent asociati in cadrul unor societati, un avocat din cadrul Baroului Bucuresti si o persoana fara calitate speciala -, sub aspectul savarsirii infractiunilor de trafic de influenta (fata de trei persoane) si constituire a unui grup infractional organizat.

DNA nu mentioneaza numele inculpatilor, dar, potrivit unor surse judiciare, este vorba despre generalii Florian Coldea si Dumitru Dumbrava, avocatul Doru Traila, iar a patra persoana pusa sub acuzare este Dan Tocaci, un apropiat al celor trei.

Procurorii anticoruptie noteaza in ordonante ca, in cursul anului 2023, cei doi oameni de afaceri si avocatul din cadrul Baroului Bucuresti ar fi pretins de la un ales local (martor in cauza) suma de 600.000 de euro plus TVA, in schimbul careia ar fi lasat sa se creada ca au influenta asupra unor magistrati din cadrul unor instante de judecata si ca i-ar putea determina pe acestia sa pronunte hotarari favorabile martorului intr-un dosar penal in care acesta era judecat.

Aceleasi surse au precizat, pentru AGERPRES, ca martorul la care se face referire ar fi primarul orasului Rovinari, Robert Filip.

„In contextul mentionat, martorul, prin intermediul unei rude, ar fi remis celor trei inculpati o plata partiala din folosul pretins, respectiv suma de aproximativ 234.000 de euro. In acelasi timp, inculpatii ar fi folosit o societate de avocatura pentru a transfera sumele de bani provenite de la potentialii beneficiari ai presupusului trafic de influenta catre societatile de consultanta pe care le controleaza, creand aparenta de legalitate a acestui circuit financiar, prin incheierea unor contracte de asistenta juridica, respectiv contracte de consultanta”, mentioneaza anchetatorii.

In cauza se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane juridice, cu privire la savarsirea infractiunii de spalare a banilor, informeaza DNA.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: