Colonel roman de intelligence: „In 5-10 ani, Romania trebuie sa fie gata de lupta”. La o armata de 80.000 de oameni e nevoie de o rezerva de 800.000. Care sunt marile vulnerabilitati ale Romaniei: „Rusii vad la noi ce probleme sunt”
Colonelul Valentin Mateiu, comandor in rezerva care a lucrat in serviciul de intelligence al Armatei romane, a declarat intr-un interviu pentru aktual24.ro ca „Romania trebuie sa fie gata de lupta in 5-10 ani”. El a detaliat contextul si a aratat care sunt marile vulnerabilitati ale Romaniei in cazul unui atac al Rusiei.
Mateiu a explicat pentru aktual24.ro care vor fi urmatorii pasi ai lui Putin daca isi va atinge obiectivul de a controla Ucraina.
„Obiectivul maximal (al Rusiei) va fi controlul Ucrainei! Asta este tot ce vor! Da, directia Odessa, ca Novorossia a fost dintotdeauna un element, dar cred ca in final obiectivul maximal este cel pe care l-a declarat la inceput: controlul asupra Ucrainei! Iar dupa control asupra Ucrainei, foarte probabil, un Vladimir Putin victorios in Ucraina va trece la a doua etapa. Sa ne aducem aminte: inainte sa inceapa razboiul in Ucraina, Vladimir Putin a avut doua cereri. Nu numai schimbarea conducerii politice a Ucrainei si controlul politic asupra acestei tari. A avut si retragerea infrastructurii militare din statele NATO din est. Urmatoarea etapa va fi o presiune pe statele NATO. Dar asta este o etapa ulterioara. Deja toate cancelariile occidentale au acest scenariu, care e cel mai periculos si devine din ce in ce mai probabil.
Ca dupa ce Rusia controleaza Ucraina, dupa o perioada de refacere, fireste, va incepe sa preseze NATO, nefiind exclusa atacarea unui stat NATO. Trebuie sa fim atenti la elementul ca desi frontiera Rusia – NATO pe uscat este in nord, Finlanda, balticii, Polonia, in fond, razboiul este aici! Foarte probabil, o Rusie care a ajuns la Odessa va intra in Transnistria, Republica Moldova. Si atunci vom fi statul cel mai aproape de o Rusie invingatoare in Ucraina. Fireste, in acele conditii, eu consider ca Vladimir Putin se va uita spre flancul sudic, nu spre cel nordic”, a spus colonelul pentru aktual24.ro.
Putin ar urma apoi sa-si indrepte atentia spre Romania si Bugaria.
„Este mult mai atractiva o tara cu un anumit nivel de dezvoltare politica, economica, sociala si militara. Ceea ce avem noi, avem in primul rand aceasta legatura stransa cu partenerii strategici, cu Statele Unite. Chiar si in conditiile unui incertitudini aduse de Trump, Romania are acest parteneriat. Se vede, de exemplu, la dezvoltarea bazei de la Mihail Kogalniceanu. Avem integrarea NATO si faptul ca este aici un grup si angajamentul Frantei, care este natiunea-cadru pentru acest grup. Adica avem aceste elemente care vor descuraja. Si, in masura in care dezvoltam propria aparare…
(…) Eu cred ca da, este timp! Dar, fireste, faptele vorbesc, nu declaratiile! In sensul in care, pana la urma, conteaza cate unitati ai operationalizate, cate avioane ai s.a.m.d.
Eu ma uit la ce a declarat seful apararii si nu pot decat sa-l citez pe el. Dansul a mentionat ideea de necesitate a rezervei. Si atunci modificam legea apararii. Si am vazut evaluari. Iarasi, aici trebuie sa se discute asupra dimensiunilor apararii. Sa aducem o rezerva la nivelul de care este nevoie. De exemplu, Finlanda are la 20.000 de oameni o rezerva de 200.000 de oameni. Deci asta ar insemna sa ai o rezerva de 10 ori mai mare, ca sa fii linistit. Da, o rezerva de 10 ori mai mare.
Noi avem 80 si ceva de mii de oameni. Deci asta ar insemna, daca luam proportional cu Finlanda… In acest domeniu nu sunt specialist si cred ca niciodata nu o sa se discute asta. Este o chestiune secreta in cadrul Ministerului Apararii, cate unitati are nevoie Romania ca sa faca fata unui adversar. Este o chestiune secreta.
(…) In principiu, dupa aceea trebuie sa operationalizam toate avioanele F-16, dupa aceea trebuie sa aducem F-35, dupa aceea…
Eu spun ceea ce mi s-a zis de la cel mai inalt nivel ca trebuie! Trebuie sa inzestram armata terestra. Tancuri, dar si artileria autopropulsata. Trebuie sa inzestram fortele navale. Toate aceste chestiuni trebuie facute daca avem in vedere acest scenariu. Rusia are acest an de oportunitate, deci pericolul maxim este acum. Dar efortul ei nu este sustenabil! Daca Vestul reuseste sa prijine Ucraina… Dar daca Rusia reuseste anul asta sa controleze Ucraina… Luam acest scenariu, cel mai periculos. Putin probabil, dar cel mai periculos. Iar dupa Ucraina are o perioada de refacere, sa spunem de un deceniu. E mult, poate, un deceniu. Cei mai multi vorbesc de peste 5 ani. Nici nu trebuie sa va raspund la intrebarea in cat timp facem noi. Va raspund la intrebarea in cat timp ar trebui sa facem. Dupa aceste evaluari, in jumatate de deceniu, maximum un deceniu, trebuie sa fim acolo unde seful armatei a spus: ‘Am nevoie de asta, asta si asta!’“, a explicat Mateiu.
Colonelul a detaliat apoi care sunt marile vulnerabilitati ale Romaniei in cazul unui atac al Rusiei.
„Este de ajuns sa vedem faptul ca o Rusie care a ajuns la Odessa foarte probabil face jonctiunea cu Transnistria si foarte-foarte probabil preia controlul asupra Republicii Moldova. Pentru ca acolo sunt si forte pro-ruse. Rusia nu poate ierta! Ei, si in acele conditii… Deja suntem tara cea mai apropiata de conflict, daca privim Marea Neagra. Automat, presiunea va fi mare.
Sa nu uitam faptul ca suntem o tara inca in tranzitie la multe capitole, cu multe vulnerabilitati. Partea plina a paharului e ca putem evolua. Partea goala a paharului e ca vedem de la unele persoane pana la grupuri discrepanta intre valorile afirmate si valorile asumate. Ori, asta pana acum ne-a tinut pe loc intern.
Aceasta cred ca este una dintre vulnerabilitati. Sa spui ca mori dupa functionalitatea institutiilor, dupa dreptate pentru toti, si in realitate sa devii o piedica in dezvoltarea tarii. Ei, daca aceasta vulnerabilitate – pe care eu o vad aici ca simplu cetatean – pana acum n-am insemnat decat franarea unei evolutii mai rapide, va deveni o vulnerabilitate pe care sigur orice adversar, dar in primul rand Rusia ajunsa la frontierele noastre, o se va exploata. De ce? Pentru ca ceea ce noi vedem la rusi si vorbim, vad si ei la noi! Chiar daca noi nu vorbim de vulnerabilitatile noastre, ei vad la noi ce probleme sunt.
Chiar a aparut o carte la Budapesta despre democratiile din estul Europei. Ca model, toate tarile din estul Europei sunt in etapa de patronaj liberal. Un sistem de vasal – patron, relatii, grupuri. In ce sens: nu ai partide de stanga ori de dreapta, ai grupuri. Aceste elemente ajung la nivel autocratic in Ungaria. In rest, sunt liberali. Si in acest joc al grupurilor nu ai transparenta, nu ai domnia legii 100%, cum ai vrea. Este loc de progres.
Daca pana acum am avut 35 de ani linistiti, in care ne-am putut dezvolta cu viteza pe care au vrut-o elitele, deja mediul de securitate este atat de transformat – pur si simplu, pericolul se vede! – incat trebuie sa ne gandim foarte bine ce vrem. In sensul in care trebuie asumate responsabilitati. Ceea ce pana acum parea ca „merge si asa“ nu mai merge! Pentru ca vulnerabilitatile noastre ne vor face slabi in fata unui adversar extern. Regimul politic Putin este un adversar al Occidentului, implicit si al nostru, pentru ca suntem membru NATO. Din start suntem adversari declarati”, a subliniat Mateiu.