politica

„Colonelul” Turcescu: „Patrioti din MApN au tras de timp cat s-a putut. Nu trebuie sa dam sistemul Patriot catre ucraineni”

Robert Turcescu sustine intr-o postare pe Facebook ca „patrioti” din Ministerul Aparararii Nationale tergivrseaza intentionat transferul unui sistem Patriot catre Ucraina, asa cum s-au angajat liderii Romaniei intr-o sedinta a CSAT.

„MApN a procedat foarte corect. Acolo inca sunt cativa oameni care inteleg ce se intampla in lume si, mai ales, ce s-ar putea intampla in lume. S-a ‘tras de timp’ cat s-a putut sau, mai bine zis, cat au putut putinii patrioti care mai exista in structurile de conducere ale Armatei.

Din punctul meu de vedere nu trebuia si inca nu trebuie sa dam sistemul Patriot catre ucraineni”, a sustinut Turcescu.

In urma cu exact 10 ani, in septembrie 2014, Turcescu a dezvaluit la B1 TV ca era ofiter sub acoperire, avand gradul de colonel. El ar fi lucrat pentur serviciul secret al MApN.

„Da, am fost lt.-colonel SUB ACOPERIRE. Public mai jos cateva dintre statele de plata, cu sumele de bani pe care le-am primit”, a scris ulterior Turcescu pe blog.

In document se mentioneaza ca Turcescu ar fi fost avansat in 2010 la gradul de locotenent-colonel de Unitatea Militara 02515 B. Acesta este indicativul Directiei personal si mobilizare din Statul Major General, Bucuresti.

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a decis pe 20 iunie ca Romania sa doneze un sistem de rachete sol-aer cu bataie mare PATRIOT catre Fortele Armate ale Ucrainei.

Decizia a fost anuntata printr-un comunicat transmis de Administratia Prezidentiala dupa sedinta CSAT, desfasurata la Palatul Cotroceni.

Ministerul Apararii Nationale a prezentat Consiliului Suprem de Aparare a Tarii o analiza detaliata privind situatia operationalizarii celor patru sisteme PATRIOT, derularea programului de inzestrare cu celelalte trei sisteme, importanta operationala a acestora la nivel national si aliat, precum si impactul generat de un eventual transfer al unui sistem, precizeaza sursa citata.

„Avand in vedere deteriorarea semnificativa a situatiei de securitate in Ucraina, ca urmare a atacurilor constante si masive ale Rusiei asupra civililor si a infrastructurii civile, mai ales asupra celei energetice, precum si consecintele regionale ale acestei situatii, inclusiv asupra securitatii Romaniei, in stransa coordonare cu aliatii, membrii Consiliului au decis donarea catre Ucraina a unui sistem PATRIOT”, precizeaza sursa citata.

CSAT anunta ca „aceasta donare se face cu conditia continuarii negocierilor tarii noastre cu aliatii, in special cu partenerul strategic american, in vederea obtinerii unui sistem similar sau echivalent, care sa raspunda nevoii de asigurare a protectiei spatiului aerian national, de modernizare a Armatei Romaniei si de asigurare a interoperabilitatii cu sistemul NATO, fiind, totodata, necesara identificarea unei solutii temporare de acoperire a vulnerabilitatii operationale astfel create”.

Conform comunicatului citat, decizia Consiliului s-a bazat pe „o evaluare tehnica aprofundata a autoritatilor romane, fiind luate toate masurile pentru eliminarea riscului de creare a unor eventuale vulnerabilitati pentru Romania”.

„In acelasi timp, vor continua discutiile cu aliatii astfel incat apararea aeriana a tarii noastre sa fie in continuare consolidata. Pozitionarea Romaniei este si va continua sa fie fara echivoc in sustinerea multidimensionala a Ucrainei, alaturi de comunitatea internationala, in dreptul sau legitim la autoaparare in fata agresiunii ilegale si neprovocate a Rusiei”, subliniaza sursa citata.

Potrivit comunicatului, in sedinta a fost evidentiata „deteriorarea continua a situatiei de securitate in vecinatatea estica a tarii noastre, ca urmare a intensificarii actiunilor militare ale Rusiei, fiind subliniate implicatiile si riscurile mai largi de securitate pe care aceste actiuni le genereaza pentru regiune, in special pentru Republica Moldova, dar si pentru securitatea europeana si euroatlantica”.

„In discutiile pe acest subiect, au fost subliniate eforturile de sprijinire a Ucrainei, cu punctarea perspectivelor oferite de Summitul de la Washington pentru un angajament sporit al NATO fata de Kiev. Romania a sprijinit Ucraina inca de la inceputul izbucnirii conflictului, fiind inteleasa situatia dramatica mai ales din perspectiva asigurarii sistemelor defensive esentiale in contracararea agresiunii declansate de Federatia Rusa, care loveste zonele urbane si infrastructura critica a tarii vecine”, precizeaza Administratia Prezidentiala.

De asemenea, discutiile la nivelul CSAT au vizat si demersurile nationale de consolidare a cooperarii si a interactiunii bilaterale cu Ucraina, evidentiate de procesele in curs privind stabilirea unui Parteneriat strategic intre Romania si Ucraina si consolidarea cooperarii pe linie de securitate.

Urmareste-ne si pe:
Ioana Hurdea

Share
Published by
Ioana Hurdea

Recent Posts

Europa a decis sa se descurce fara gazul rusesc in aceasta iarna. Depozitele europene sunt pline in proportie de peste 90%

Dupa ce au renuntat la importurile din Rusia, tarile europene primesc gaze din Norvegia si…

2 ore ago

Fostul crainic de la Dinamo, retinut pentru agresarea sexuala a unui adolescent intr-un bazin de inot

Un barbat de 58 de ani a fost retinut de procurorii Parchetului de pe langa…

11 minute ago

Grebla: „Nu am gasit niciun vot furat”. Noi atacuri la adresa lui Clotilde Armand

Presedintele Autoritatii Electorale Permanente, Toni Grebla, a afirmat, joi, ca "fair-play-ul electoral a cam disparut…

2 ore ago

Presshub: Calaii sistemului de protectia copilului protejati de sistem

De-a lungul anilor, am investit timp si resurse in documentarea si analiza cazurilor de abuz…

19 minute ago