Combustibilii fosili ar putea deveni mai ieftini dupa 2030. Studiu IEA: „Vine o noua era energetica”

externe

conducta, gaze rusesti, ucraina, aprovizionare, europa

Organizatia mondiala de supraveghere a energiei anunta o noua era energetica in care tarile vor avea acces la mai mult petrol, gaze si carbune decat este necesar pentru a-si alimenta cresterea economica, ceea ce va duce la preturi mai mici pentru gospodarii si intreprinderi, relateaza The Guardian.

Potrivit lui Fatih Birol, directorul executiv al AIE, consumul mondial de combustibili fosili va atinge varful inainte de 2030 si va intra in declin permanent pe masura ce politicile climatice vor intra in vigoare. Dar continuarea investitiilor in proiecte de combustibili fosili va duce la scaderea preturilor de piata la petrol si gaze, a adaugat seful AIE.

Preturile petrolului au scazut marti sub 74 de dolari, pe fondul ingrijorarii crescande cu privire la cererea slaba din China.

AIE a recunoscut ca potentialul de intrerupere pe termen scurt a aprovizionarii cu petrol si gaze ramane, din cauza conflictului din Orientul Mijlociu, care risca sa perturbe exporturile de titei si gaze din regiune. Dar viziunea sa pe termen lung arata „preturi mai scazute la orizont”, a spus acesta.

Pana la sfarsitul deceniului, preturile petrolului la nivel mondial ar putea ajunge la 75-80 de dolari pe baril, conform previziunilor AIE, in comparatie cu un pret mediu de putin peste 100 de dolari pe baril in 2022, dupa invazia Rusiei in Ucraina.

De asemenea, se asteapta ca pretul gazului importat in UE va scadea de la un nivel record mediu de peste 70 USD per milion de unitati termice britanice (MBtu) in 2022 la 6,50 USD pana la sfarsitul deceniului, ca urmare a unui boom al proiectelor de gaze planificate, conform AIE.

Investitiile in exportul de gaz natural lichefiat (GNL) au crescut in urma invaziei Ucrainei de catre Rusia, care a redus drastic importurile de gaz rusesc in Europa. IEA estimeaza ca exporturile de GNL vor creste cu aproape 50% pana in 2030, mai mult decat cererea mondiala estimata.

Cresterea productiei mondiale de titei din noile proiecte petroliere din SUA, Canada si America de Sud ar putea insemna ca viitoarele livrari vor depasi cererea globala de petrol, se arata in studiul AIE.

Vehiculele electrice au in prezent o pondere de aproximativ 20% din toate vanzarile de masini noi la nivel mondial, care ar putea creste la 50% pana in 2030 in scenariul central de prognoza al AIE, un nivel deja atins in China in acest an. Acest lucru ar eroda cererea mondiala de petrol cu ​​aproximativ 6 milioane de barili de petrol pe zi, potrivit AIE.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: