externe

Comert de lumea a treia: din cauza sanctiunilor occidentale, Rusia va primi de la Pakistan mandarine in loc de bani, oferind in schimb linte si naut

Companiile rusesti au stabilit un sistem comercial de barter cu Pakistanul pentru a facilita schimburile economice fara a fi nevoie de tranzactii monetare, in timp ce incearca sa depaseasca dificultatile cu platile legate de sanctiunile occidentale impotriva Moscovei.

Acordul comercial alternativ a fost semnat la primul Forum de comert si investitii Pakistan-Rusia de la Moscova. Potrivit agentiei ruse de presa de stat TASS, citata de The Moscow Times, prima companie rusa care va utiliza acest mecanism va fi Astarta-Agrotrading, care va furniza Pakistanului naut si linte. Meskay + Femtee Trading Company din Pakistan va oferi in schimb mandarine si orez.

In conformitate cu termenii acordului, Rusia va exporta 20 000 de tone de naut, in timp ce Pakistanul va furniza o cantitate echivalenta de orez. Un alt contract stipuleaza ca Rusia va trimite 15 000 de tone de naut si 10 000 de tone de linte in schimbul a 15 000 de tone de mandarine si 10 000 de tone de cartofi.

Potrivit lui Nasir Hamid, ministrul adjunct al comertului din Pakistan, sistemul de barter a fost creat din cauza „dificultatilor legate de platile reciproce”.

In timp ce tranzactiile monetare fac obiectul unei examinari din ce in ce mai atente din cauza sanctiunilor internationale impotriva Rusiei ca represalii pentru invazia acesteia in Ucraina, sistemele de barter ofera companiilor o modalitate de a ocoli complicatiile prin schimbul direct de bunuri, mai degraba decat prin plati bancare. Astfel de tranzactii ajuta la evitarea atentiei din partea organizatiilor de monitorizare insarcinate cu asigurarea respectarii sanctiunilor.

Aceasta nu este prima explorare de catre Rusia a comertului de barter ca solutie la problemele de plata. In august, Reuters a raportat ca Rusia a purtat discutii cu China cu privire la reluarea comertului de barter, in special cu metale si produse agricole. Cu toate acestea, acest proiect a fost lent in a prinde avant, deoarece companiile individuale s-au straduit sa indeplineasca nevoile specifice ale ambelor parti.

Acordurile de barter erau obisnuite intre Beijing si Moscova inainte de prabusirea Uniunii Sovietice si au continuat si in anii 1990.

In luna mai, presedintele rus Vladimir Putin si presedintele chinez Xi Jinping au organizat un summit de trei zile in cadrul caruia contracararea sanctiunilor americane privind platile reciproce a reprezentat un punct central al discutiilor.

In afara de acordurile de troc, Rusia si China lucreaza, de asemenea, la crearea unui sistem de plati BRICS Bridge. Pietele emergente, in general, sunt interesate de crearea unor sisteme de plata alternative, desi se preconizeaza ca acestea nu vor fi operationale pana in 2028, cel mai devreme.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Ciuca ii cere lui Ciolacu sa prezinte biletul de avion spre Nisa ca dovada ca nu a zburat pe banii Nordis: „Faceti un mic efort sa gasiti biletul”

Presedintele PNL, Nicolae Ciuca, i-a cerut vineri lui Marcel Ciolacu sa prezinte dovada ca nu…

55 de minute ago

Premierul Sloveniei anunta ca va bloca aderarea Ucrainei la NATO: „Ar putea duce la declansarea celui de-al treilea razboi mondial”

Slovacia se va opune admiterii Ucrainei in NATO, cat timp Robert Fico este prim-ministru al…

21 de minute ago

Jurnalist de investigatii: „Chiar se fac toti ca nu vad? Atat de mare a ajuns cenzura incat sa le fie frica? TV-urile tac de ani de zile”

Cristian Andrei, jurnalistul care in ultimii ani a documentat indeaproape modul in care partidele politice…

3 ore ago

Veste proasta pentru Moscova, Austria a scapat de dependenta de gazul rusesc. Pana acum, 80% din necesarul de gaze provenea din Rusia

Potrivit autoritatii de reglementare E-Control, Austria nu mai este dependenta de furnizarea de gaze din…

2 ore ago